Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 21:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2015, o 23:25 
Użytkownik

Witam , w tym poście bym chciał bym żeby się najlepiej kobiety wypowiedziały ;), bo mają najlepsze oko do stylizacji. Kiedyś tam sobie wrzuciłem mój terminal i zacząłem go powoli udoskonalać, ale pojawił się frustrujący problem coś mi cały czas nie podoba się w wyglądzie.
Obrazek

Więc jak Jakaś kobieta chciała by mnie pokierować w tym projekcie jeżeli idzie o stylizację jestem otwarty na propozycje.

Pozdrawiam leniwy
Dawid.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2015, o 23:55 
Moderator

Ja nie jestem kobietą ale mogę ci coś podpowiedzieć odnośnie projektowania KAŻDEGO UI ... rozumiesz? każdego User Interface

jedna prosta zasada - jedna....

NIGDY nie używaj albo nie nadużywaj koloru czerwonego bo to dla oka każdego od razu znaczy (error, błąd, warning, problem itp itd)

Pomijam już to że stosujesz tak mocno kontrastowe kolory ramek - gdzieś tam mi przemknęły też zielone zdaje się zamiast tych czerwonych..... Ok zielone są ok .... ale panie bez takich kontrastów jak z kolorowanek ... Nie mówię tego broń Boże żeby cię urazić - tylko podpowiedzieć co nieco. Bo niestety - wiele osób nie skorzysta z takiego programu który wręcz wypala oczy jak żyletki - nawet jeśli będzie miał użyteczne funkcje.

Przy tych kolorach na prawdę nawet trudno skupić się na merytorycznych funkcjonalnościach.

Reasumując jeśli popracujesz jeszcze odrobinę nad kolorami to będzie kolejny fajny terminalik ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 00:01 
Użytkownik

Niedawno byłem na zajęciach odnośnie interfejsów i jak wyżej już Mirek wspominał - czerwony oznacza problem. Zmień ten czerwony na niebieski - może być pardzo wyraźny, neonowy. Kontrast będzie zachowany a na użytkownika dobrze wpłynie.

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 09:41 

Też preferuje bardziej stonowane kolory i mniej agresywne przejścia między odcieniami.

Pytanie czy to ma być program użytkowy, czy baner reklamowy ;).

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 11:14 
Użytkownik

Witam i dziękuje za porady. Mam już pomysł że ramki będą jak lampy (zobaczymy jak będzie wyglądać ;)). A tak ogólnie post miał drugie przesłanie kolega WoodPaker chciał zobaczyć ile mam płci pięknych na forum :D.

Panie Mirku ja ogólnie mogę tworzyć aplikacje, ale UI zawsze mi nie wychodzi i to jest wielki problem :( . O tyle się dziwie że ikonki połącz i informacje mi wyszły.

Tak jeszcze dodam najlepiej by było dodać ogólne ustawienia w programie i każdy by miał wybór kolorów tła , czcionki , itd :)

Pozdrawiam leniwy
Dawid

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 19:11 
Użytkownik

Moje pięć groszy co do GUI programu - jeśli chciałbym mieć terminal to na pewno nie z polem tesktowym mniejszym niż pół okna. Przy większej ilości tekstu jego przeglądanie stanie się mordęgą.
I mam nadzieję, że okno jest skalowalne.

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 19:33 
Użytkownik

gordo napisał(a):
Moje pięć groszy co do GUI programu - jeśli chciałbym mieć terminal to na pewno nie z polem tesktowym mniejszym niż pół okna. Przy większej ilości tekstu jego przeglądanie stanie się mordęgą.
I mam nadzieję, że okno jest skalowalne.

O tym też pomyślałem i mam plan dodać bardzo ciekawą funkcję której mało który terminal ma więc możesz czekać z niecierpliwością :)
Jako zajawkę dodam screena :)
Obrazek

Jeszcze skalowanie tylko w JavaFX z SceneBuilder jest pod górkę :)

Pozdrawiam leniwy
Dawid

Strefa czasowa: UTC + 1