Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2015, o 23:43 
Użytkownik

Witam,
Mam za zadanie stworzyć wzmacniacz dla diod nadawczych IR, które mają sterować telewizorem. Sygnał do wzmocnienia będzie pochodzić z wyjścia audio telefonu. Sygnał w telefonie jest generowany do plików w formacie wav, a następnie odtwarzany. Diody będą podłączone w następujący sposób:
Obrazek
Przy takim podłączeniu diod bezpośrednio do wyjścia audio zasięg wynosi tylko do 2 metrów i to jeszcze przy dobrym wycelowaniu.

W jaki sposób najlepiej wykonać taki wzmacniacz ? czy wystarczyłoby to zrobić na jakimś tranzystorze, czy lepiej byłoby użyć jakiegoś malutkiego wzmacniacza w układzie scalonym?

Już trochę kombinowałem nad tym i wymyśliłem coś takiego:
Obrazek

Ma to prawo zadziałać?
Dodam tylko że chciałbym to zasilać z baterii A23 (12V)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2015, o 09:07 
Użytkownik

Witam
Ten dziwny schemat ( pierwszy jak i drugi ) to Twój pomysł czy z jakiegoś źródła, bo tak na oko nie ma prawa to działać; raz że diody będą działać stale/naprzemiennie a dwa to ...tak dziwnie wygląda ten wzmacniacz.

Pozdr.

PostNapisane: 19 mar 2015, o 09:54 
Użytkownik

Z wzmacniaczem to ja kombinowałem nad tym. A połączenie w ten sposób sprawdza się, tylko że niestety jest mały zasięg. Są one połączone w ten sposób aby podwoić częstotliwość.

Link do podobnego rozwiązania:
http://www.codeproject.com/Articles/6786/C-Remote-Control-using-the-Audio-Port

PostNapisane: 19 mar 2015, o 13:19 
Użytkownik

Witam
Jeżeli same IR'y działają to może wystarczy takie coś:
Obrazek
Żeby ten układ działał ( ten "mój" jak i Twój to sygnał L/R musi być w przeciwfazie ale jak to jakoś nadajesz to chyba jest )
Inny pomysł to takie cudo:
Obrazek
...ale zaznaczam, że obydwa przykłady rysowane są z "łysiejącej głowy" :) i nie gwarantuję poprawności ich działania.
Co do linku, który podałeś: ja w młodości uczyłem się za przeproszeniem j.rosyjskiego; z angielskim to sobie radzę jeśli chodzi o noty katalogowe, tak że nie mogę się do tego odnieść.

Pozdr.

PostNapisane: 19 mar 2015, o 13:46 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Witam
Żeby ten układ działał ( ten "mój" jak i Twój to sygnał L/R musi być w przeciwfazie ale jak to jakoś nadajesz to chyba jest )

Dokładnie tak jest, sygnały na obu kanałach względem siebie są w przeciwfazie.

Ten pierwszy układ tak mi się spodobał że jeszcze dziś wieczorem go wypróbuje bo mam takie transoptory.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 18:42 
Użytkownik

W zasadzie sposób z transoptorem pomógł, zasięg się zwiększył, ale niestety nadal dioda nadawcza musi być dobrze wycelowana. Nie ma większego wpływu czy użyje do tego jednej czy więcej diod. Dioda została obklejona na około czarną taśmą izolacyjną i to też troszeczkę poprawiło działanie. Zamierzam jeszcze użyć diod IR o mniejszym koncie świecenia, ale nie wiem czy coś to da.

Jeszcze zastanawiam się nad generowaniem tego sygnału za pomocą mikrokontrolera, który byłby podłączony za pomocą kabla USB z telefonem.
Tylko jeszcze nie wiem czy da się to tak łatwo zrealizować na Androidzie.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 23:58 
Użytkownik

Witam
Nie opisujesz dokładnie o co z tym sterowaniem chodzi, ale jeśli jest to sterowanie na zasadzie podanej nośnej to może w grę wchodzić kilka czynników które powodują osłabienie odbioru:
- sygnał z wyjścia "zaszumiony"; niezgodny w fazie; rozjechana częstość i wiele innych. Jakość odbiornika też ma znaczenie. Nie wiem z jakiego jesteś pokolenia :) , ale dawniej piloty TV miały taki system komunikacji pilot/odb. i niektóre modele pilotów trzeba było niemal przykładać do odbiorników aby dogadały się pomiędzy sobą.

...o kurczę diabelski nr. wpisu :twisted:

Pozdr.

PostNapisane: 22 mar 2015, o 11:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jak masz problem z zasięgiem i na dwóch diodach i tranzystorze nie idzie (nie jesteś z tego zadowolony) to kup IR power led to coś na 1 lub więcej watów to na pewno zadziała , wszędzie oświetla wszystko w całym pokoju.
Pozdrawiam

PostNapisane: 23 mar 2015, o 16:23 
Nowy

Bierz pod uwagę, że diody powinny być zasilane stałym ustalonym prądem. Diody przewodzą różnie, od powiedzmy 1.3V do nawet 3.8. Na wyjściu słuchawkowym dużego napięcia mieć nie będziesz, zwłaszcza, że ktoś się postarał i telefony w europie maja to napięcie obniżone (uszkodzenia słuchu etc.), da się to obejść (poszukaj sobie). Reasumując, najlepiej było by jakbyś sprawdził model diody i zobaczył na oscyloskopie jaka jest wartość napięcia podczas pracy tego całego cuda. Druga sprawa, to co się stanie gdy taka dioda będzie pracowała przy swoim napięciu(działa wtedy trochę jak dioda zenera), możesz ją uszkodzić, albo naaawet uszkodzić układ w telefonie.

PostNapisane: 26 mar 2015, o 14:23 
Użytkownik

Takie urządzonko jest sprzedawane za oceanem, dowiedziałem się że to jest projekt Open Sorce, i jest rozpowszechniony następujący schemat:
Obrazek
Witold napisał(a):
Na wyjściu słuchawkowym dużego napięcia mieć nie będziesz, zwłaszcza, że ktoś się postarał i telefony w europie maja to napięcie obniżone (uszkodzenia słuchu etc.)

O tym obniżonym napięciu to się przekonałem na własnej skórze. Sposób z transoptorem który podał kicajek zadziałał na starym telefonie którego nie boję się uszkodzić. Niestety podłączając to do nowego telefonu już rozwiązanie nie sprawdziło się.

Na dniach w wolnej chwili zamierzam złożyć urządzenie z schematu który umieściłem wyżej, może to będzie kluczem do sukcesu :)

Strefa czasowa: UTC + 1