Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2015, o 01:41 
Nowy

Sprawa wygląda następująco ... zaprojektowałem i wykonałem własną płytkę :) na niej mam Atmege 32 i ft232rl windows pięknie ją wykrywa tak samo mkavrcalculator (choć tylko ten darmowy i co zrobić by również ten płatny mi ją wykrywał) ale gdy klikam magiczny przycisk sprawdź AVR .... lipa nic się nie dzieje zwraca błąd sprawdziłem czy do procka dochodzi napięcię :D jak byk pokazuje 5,02 V :D mierze pomiędzy gnd a resetem 5v ... odciołem ścieżkę pomiędzy guzikiem a wyprowadzeniem do programatora ... nie wiem czemu nic nie pomogło. ft232 działa bo próbowałem nim wykryć procka na 1.04 i dał radę
ObrazekObrazek
aaaa na razie nie wlutowałem kwarca bo nie miałem ... i wszystkie elementy są nowiutkie świeżutki z TME :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2015, o 02:16 
Użytkownik

Ten układ ft232 w ATB jest odpowiednio zaprogramowany firmowym autorskim wsadem p. Mirka dlatego działa (zostaje prawidłowo wykryty) w mkAVRCalculatorze, który przecież też jest napisany i uaktualniany przez p. Mirka . Twój układ nie ma tego wsadu i sam tego raczej nie wymyślisz. :( Niestety nie będziesz mógł wgrywać wsadów w ten sposób, ale za to masz super przejściówkę do komunikacji po RSie. :D
Są dwie opcje, możesz po prostu dodatkowo zmontować jakiś USBASP i programować po ISP albo zakupić mkBootLoadera https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/MkBootloader/5 , którym dzięki Twojej przejściówce na ft232 będziesz mógł wgrywać sobie wsady.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 mar 2015, o 06:26 
Nowy

to by tłumaczyło czemu przez usbasp mi go widzi :D kurde noo to mam ładną przejściówkę na rsa a kolejne pytanie jak kupie proceseo u Mirka bd go miał już z tym wsadem? to raz a dwa jak bym zdecydował się na program gdzie dostane ten wsad ... bo tak szczerze pisząc pojęcie wsad jest mi odce i :D noo mniej więcej wiem o co chodzi ale nie do końca

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

coś mi ta nazwa mówiła i jak się właśnie okazało mam zakupiony ten program :D bo tak sprawdziłem maile od atnela w skrzynce i ... musiał zginąć w tłumie innych :D a ja musiałem go kupić prrzy okazji z czymś tam i zapomnieć tylko że pojęcie wsad jest mi opce i nie do końca wiem jak to dalej robić :) pomożecie ?

PostNapisane: 19 mar 2015, o 07:49 
Moderator

Imnik tu nie chodzi o wsad do procka tylko wsad do FT232R.

PostNapisane: 19 mar 2015, o 10:38 
Użytkownik

Wsad pamięci to inaczej zawartość tej pamięci zapisana w pliku binarnym. Krótko mówiąc skompilowany już program.
Sądzę, że chciałeś mieć możliwość programowania ATmega32 za pomocą Twojego ft232 i mkAVRCalculatora, a dalej Eclipsa. Niestety tak jak pisałem Ci wsześniej ten Twój układ nie jest zaprogramowany w sposób pozwalający na prawidłową komunikację z programem mkAVRCalculatorem i proponowałbym Ci zostawić ten temat w spokoju. Używać tego układu tylko i wyłącznie jako przejściówki RS232 do komunikacji z procesorem (Rx, Tx, Gnd).
Piszesz, że masz licencję na MKBootLoadera, więc będziesz mógł sobie dzięki niemu programować procesor po RSie. Poczytaj koniecznie i obejżyj film instruktażowy http://atnel.pl/mkbootloader.html Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje i bez problemu sobie poradzisz! :D
Dodam jeszcze, że dzięki takiemu rozwiązaniu możesz jeszcze usprawnić przyszłościowo Twój projekt stosując np moduł Bluetooth (ATB-BTM-222 4.0+) czy moduł WiFi232 (ATNEL-WIFI232-T) i wgrywać wsady do ATmegi bezprzewodowo https://www.youtube.com/watch?v=J3kPNmb3wV4! A całość możesz nabyć tutaj: https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Pakiet-WIFI232-PROMO/113.

PostNapisane: 19 mar 2015, o 14:33 
Użytkownik

A co do kwarcu to dodaj koniecznie np. 11,0592MHz lub 18,432MHz. Zobacz w BB dlaczego takie, a nie np. 16MHz i dlaczego jest to takie ważne przy komunikacji procesora z komputerem (Rozdział w książce o Komunikacji RS232).

PostNapisane: 19 mar 2015, o 17:45 
Nowy

noo to trochę lipa :/ bo liczyłem na to że bd mieć programator i przejściówkę rs232 w jednym szkoda że nie zapytałem przed wykonaniem ów płytki :/ ale ... w sumie koncepcja programowania bezprzewodowego też jest bardzo ciekawa :D i myślę że sięsprawdzi :) dziękuje wam ślicznie za pomoc :D a jeśli chodzi o kwarc to tak czytałem ten rozdział w nocie :) i właśnie taki planuje tam wstawić :)

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 07:05 
Nowy

Spokojnie możesz tego używać jako programator arduino, tam są właśnie wykorzystywane rx,tx do komunikacji i programowania. Musisz tylko odpowiednio skonfigurować software arduinowe do twojej atmegi oraz przy użyciu innego programatora wypalić bootloader i będziesz miał wtedy pełnoprawne arduino na atmedze 32.

Strefa czasowa: UTC + 1