Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 18:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2015, o 00:42 
Nowy

Panowie fachowcy że tak pozwole się do was zwrócić :) wygląda to tak
ObrazekObrazek
mój ,,ukochany" system windows 8 o którego zaletach można by opowiadać dniami i nocami ma jakiś problem(zdziwiło by mnie gdyby go nie miał -,-) bo niby widzi tą przejściówkę pisze mi jak byk ,,urządzenie działa poprawnie" a z drugiej strony program mkavrcalculator pokazuje mi coś takiego jak na PtrSc którego wam dołączyłem ... nie wiem już co mam robić bo szczerze siedzę nad tym już którąś noc z rzędu ... i nie widzę czemu to nie działa :D może wasze fachmańskie oko dostrzeże mój błąd bo mi chyba brakuje takiego wiecie świeżego spojrzenia na problem. Wg cały ten układ będzie służył do pomiarów ... napięć ... może nie bd na razie zdradzał szczegółów ^^ bo to praca na konkurs a wiem że moi rywale którzy również zacierają rączki na podium korzystają z ów forum pokaże wam jeszcze tylko jak to tak mniej więcej w obudowie wygląda ^^
Obrazek
Wg jak już się tak rozpisałem za co bardzo was przepraszam, na dole tego zdjęcia zobaczycie układ 7805 tak dyndający na kabelku... mogę tak go podłączyć...? chodzi o to że przeciągne go tak sobie do radiatora oczywiście filtracja zasilania te sprawy są :D można by rzec potrójnie bo potżeuje tutaj 3 napięć +12 -12 i 5 a to 5 idzie mi od 7812 z filtracją do 7805 też z filtracją. aaa te kable żółte i czerwone ... spokojnie zrobię to lepiej ^^ jak by ktoś był chętny mi troszkę pomóc gorąco dziękuje dożuce jeszcze swoje gg 13371583 ^^

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2015, o 01:17 
Użytkownik

Imnik napisał(a):
dożuce jeszcze swoje gg 13371583 ^^

Proponuję jednak zacząć od dorzucenia nieco wysiłku i sprawdzeniu swojego tematu z błędami ortograficznymi.

Moim zdaniem akurat zasilanie powinno być bardzo porządnie podłączone, przecież takie łączenie jest dość wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. Inna sprawa: czemu napięcie od razu nie idzie na stabilizator?

Tak swoją drogą, cóż to za konkurs, pochwalisz się(tak, proszę o link)?

PostNapisane: 12 mar 2015, o 01:31 
Użytkownik

Czy przypadkiem pełna wersja kalkulatora nie działa tylko z oryginalnymi mirkowymi FT232?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 mar 2015, o 01:38 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
Czy przypadkiem pełna wersja kalkulatora nie działa tylko z oryginalnymi mirkowymi FT232?

Jeśli ma oryginalny układ od FTDI i odpowiednio podłączony układ, to powinno to działać.

PostNapisane: 12 mar 2015, o 07:27 
Użytkownik

Witam

icer_cmg napisał(a):

Tak zgadza się. Musi to być wyrób Atnela.

Pozdrawiam
Elektronik

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 mar 2015, o 08:07 
Moderator

Oczywiście że pełna wersja MkAvrCalculator może widzieć/traktować układ FT232R jako programator TYLKO w produktach Atnela takich jak zestawy ATB albo przejściówka ATB-USB-RS232. Natomiast wersja DEMO tego programu potrafi korzystać z tego scalaka jako programatora w każdej sytuacji nawet jeśli sami zrobimy własną przejściówkę.

PostNapisane: 12 mar 2015, o 08:53 
Nowy

Dziekuje wam ślicznie za szybką odpowiedź ^^ tutaj kolega prosił o linka
proszę http://pl.wikipedia.org/wiki/Olimpiada_ ... chnicznych
a jeśli chodzi o ten 7805 będzie to tak dość solidnie zabezpieczone przed urazem mechanicznym a nie jest ciągnięty bezpośrednio z transformatora bo potrzebował bym jeszcze jednego mostka gretza extra a tak było mi wygodnie :)

PostNapisane: 12 mar 2015, o 15:06 
Użytkownik

Imnik napisał(a):
a jeśli chodzi o ten 7805 będzie to tak dość solidnie zabezpieczone przed urazem mechanicznym a nie jest ciągnięty bezpośrednio z transformatora bo potrzebował bym jeszcze jednego mostka gretza extra a tak było mi wygodnie :)

Jak Pan uważa...

Natomiast po prostu można go umieścić równolegle do 7812. Nie potrzeba kolejnego mostku. Jakoś tak schludniej by to chyba było.

mirekk36 napisał(a):
Oczywiście że pełna wersja MkAvrCalculator może widzieć/traktować układ FT232R jako programator TYLKO w produktach Atnela takich jak zestawy ATB albo przejściówka ATB-USB-RS232. Natomiast wersja DEMO tego programu potrafi korzystać z tego scalaka jako programatora w każdej sytuacji nawet jeśli sami zrobimy własną przejściówkę.

A co do FT232, to mi w sumie imponuje, że program działa tylko z urządzeniami od ATNEL-a, ciekawy układ. Opisze Pan kiedyś jak to uzyskał? Modyfikacja wewnętrznej pamięci eeprom(tylko strzelam)?

PostNapisane: 12 mar 2015, o 20:20 
Nowy

Też jestem ciekaw czy mogę jakoś swój układ ft232 jakoś podrasować tak żeby działał z pełną wersją mkavrkalkulatora Panie Mirku da się coś podziałać w tym kierunku? pytam bo posiadam pełną wersję ów programu i na poziomie projektowania układu wybrałem atmege32 bo byłem przekonany że bd mógł używać Pana programu do jego obsługi bo jest mega wygodny ^^ a używanie osobnego programatora do zmieniania fusbitów za każdym razem będzie troszkę kłopotliwe :)

Strefa czasowa: UTC + 1