Układ działa

Problem był z mojej winy i zupełnie gdzie indziej.
GwynBleidD masz oczywiście rację. Lepiej takie wartości ustawić w jednym miejscu dla całego projektu. Dodałem odpowiednie flagi kompilatora.
Dodałem zewnętrzny kwarc 20MHz i działa dobrze, ale dla 12.5MHz z CLKout pociagniętego z ENC28J60 też działa.
Układ działa zarówno z buforem 74hc125 jak i bez niego.
Gdzie był problem?
Otóż programuję mój układ przez USBasp. Mam
taką fajną płytkę do której można włożyć uC, albo poprowadzić do niej kabelki. USBasp mam podłączony do tej płytki, ATmege mam włożoną w osobnej płytce stykowej i odpowiednie przewody (SCK, MOSI, MISO, RST) poprowadzone to tej "programming board". Zwykle wystarczyło moje układy zasilać z USB, jednak w tym przypadku byłem zmuszony do podpięcia zewnętrznego zasilania do płytki stykowej, na programatorze odłączyłem zworkę zasilania. Zauważyłem, że układ da się dopiero zaprogramować w momencie, gdy programator i uC mają wspólną masę, więc te także połączyłem. Podczas działania układu odłączałem wtyki MOSI, MISO, SCK, które poprowadzone są do programatora, gdyż z tych pinów także korzysta ENC28J60 i nie chciałem, żeby jakoś kolidowało. Problem w tym, że do programatora podłączony był stale GND i RST co powodowało, że w momencie, gdy programator był dołączony, albo po prostu nie pracował na resecie mojego uC ciągle wymuszany był stan niski, czyli reset uC

Zauważyłem to, gdy odłączałem przypadkiem reset, mrugnęła zielona dioda w gnieździe RJ45, która powinna cały czas świecić. Wtedy było dla mnie wszystko jasne.
Bardzo dziękuję Wam za pomoc w próbie znalezienia problemu.