Mam pytanie. Projektuję pewien układzik na ATTiny13. Po wykonaniu pewnych czynności a w zasadzie po zaniku stanu wysokiego na jednym z pinów i odliczeniu odpowiedniego czasu procesor będzie miał przejść w tryb
IDDLE lub
POWER DOWN. Program będę pisał w bascomie.
Jak wiadomo ze wspomnianych trybów uśpienia procek można wybudzić na kilka sposobów. Między innymi przerwaniami zewnętrznymi lub wewnętrznymi, a także sprzętowym resetem, ale jak wspomniałem wszystkie piny mam zajęte poza pinem RESET i tu dochodzimy do sedna sprawy.
Mogę wykonać reset zewnętrzny tylko pytanie jak najprościej to wykonać ?
Warunek jest taki. Jak procesor przejdzie w tryb uśpienia to reset procesora ma nastąpić tylko po zaniku napięcia na jednym z pinów i ponownym jego pojawieniu się.
Czyli na jakimś pinie panuje wymuszony przyjściowy stan wysoki, procesor przechodzi w stan uśpienia ale na danym pinie wciąż jest zewnętrzny stan wysoki. Po jakimś czasie na tymże pinie stan wysoki zmienia się na niski czyli napięcie wejściowe znika.
Procek jest cały czas zasilany w stanie uśpienia po czym na danym pinie pojawia się stan wysoki wymuszając zewnętrzny reset procesora.
Mam nadzieję że dobrze to zobrazowałem....
Wiem że wystarczy zrobić prosty filtr RC sterowany poprzez tranzystor NPN. tylko jaka wartość elementów ? Nie chcę dobierać na "sztukę", może ktoś ma sprawdzony układ. Wiadomo że wystarczy użyć wzoru T=R*C tylko czy elementy na schemacie będą wystarczające ? Z obliczeń wynika mi że tak bo według noty katalogowej wystarczy 2,5us. Chyba że się mylę...
Wyglądało by to jak na załączonym obrazku.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/689/19f6a4159faec7606578aa72e937f6b4.png)