Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:16 
Użytkownik

Witam,
Może dziwne pytanie, ale czym zasilacie swoje układy? Tzw ładowarkami? Ja używam zasilacza zakupionego ze znanego serwisu aukcyjnego made in vietnam, 12V 1,4A. Zasilam ostatnio swoją płytkę, na pokładzie 4xprzekazniki, 5xdiod, moduł etherenet, uC, dwa czyjniki temperatury, fotorezystor. Z małych pomiarow, wyszło mi, że płytka pobiera więcej niż te 1,4A. To nie jest tak, że to jest maks jaki może dać ten zasilacz? Pozniej na płytce mam stabilizator 7805, który oczywiście strasznie mocno się grzeje, nawet z radiatorem. Nie wiem czy z ta ładowarka jest wszystko ok, a boje się ze spae moduł albo procka. Inna sprawa to tez musze chyba zamienic sposob prowadzenia zasilania, bo ostatnio obejrzalem poradnika Pana Mirka o eaglu i tam własnei bylo dobrze wytłumaczone o tym jak prowadzic zasilanie. Chodzi o to ze mam poprowadzone zasilanie ktore np najpierw przechodzi do uC a pozniej do cewek. Czy zachowanie tego zasilacza jest prawidlowe? Stabilizator można jakos odciązyc? Warto sie jakos zabezpieczyc jakims bezpiecznikiem, warystorem czy czyms takim na plytce, zeby w razie co zabezpieczyc uC? Co proponujecie, jaki rozwiazania stosujecie na swoich plytkach? Jakie zrodlo i rozwiazania zasilania stosujecie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:44 
Użytkownik

Stabilizatory mają ten problem, że przy większym obciążeniu strasznie się grzeją i trzeba stosować radiatory. Max prąd na wyjściu to chyba 1 A. Możesz użyć przetworniczki np. Atnela ale ona też więcej jak 1 A na wyjściu nie wytrzyma. Wg mnie najłatwiej użyć zasilacza 5V większej mocy. Takie do 3 A kosztuje ok 20-25 zł jednak tętnienia są większe niż w przypadku przetwornicy (jeśli to ma dla Ciebie znaczenie)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:45 
Użytkownik

Ogólnie to polecam zapoznać się z przetwornicami impulsowymi np. bardzo popularny układ MC34063. No i jeden z kolegów zrobił taki mały eksperyment: "Przetwornica kontra Stabilizator - które cieplejsze :-)". Warto tam zajrzeć, przeczytać i przemyśleć. Nie dziw się, że 7805 się grzeje. Z prostych obliczeń wynika, że obniżasz napięcie z 12V do 5V, czyli o 7V, co przy prądzie 1.4A daje moc rzędu prawie 10W (dokładnie P=U*I=7V*1.4A=9.8W). Jeśli zajrzysz do tego artykułu, który Ci podałem, to sam zobaczysz co się dzieje z rezystancją, gdy temperatura się zmienia.

Czym zasilam? Różnie. Często po prostu zasilanie (przy budowaniu prototypu na płytce stykowej) pochodzi z portu USB (programator USBasp), przy niewymagających dużego prądu projektach jego wydajność prądowa jest wystarczająca. Stabilizatora takiego jak "legendarny" 7805 raczej nie używam. Co nie oznacza, że w ogóle z takich elementów nie korzystam. Znanym i popularnym rozwiązaniem jest wykorzystanie stabilizatora LDO LM1117 do obniżenia napięcia z 5V do 3.3V (np. do zasilenia modułów radiowych RFM73), prosta aplikacja a działa bez problemu. Ostatnio zainteresowałem się też przetwornicami impulsowymi, stąd propozycja zaznajomienia się z układem MC34063. Poza tym korzystam też z zasilacza laboratoryjnego.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:52 
Użytkownik

Chodzi mi bardziej o docelowy projekt dzialajacy gdzies na 'obiekcie'. Co do stabilizatora to zasilanie bliskie 5V moze by obniżylo grzanie? Ale jak zasile stabilizator 5V to chyba bedzie za malo prawda?

PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:56 
Użytkownik

1. Kup zasilacz na 5V i usuń ten stabilizator napięcia(albo użyj przetwornicy). Szkoda męczyć stabilizatora, po za tym duże wydzielanie ciepła może skutkować spadkiem napięcia i prądu.
2. Dobrze jest prowadzić zasilanie do każdego elementu osobno(mam na myśli uC itd.).
3. Ja wszystko zasilam z USB z komputera i jest OK(chyba, że mam coś co pobiera dość sporo prądu to wtedy to "coś" ma własne zasilanie z zasilacza.). Ale po zmontowaniu układu prosty zasilacz USB na 5V do 2-3A max.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:01 
Użytkownik

Stabilizator 7805 ma napięcie "dropout" równe 2V, więc musisz podać na jego wejście minimum 7V. Swoją drogą, jaki sens byłby w stosowaniu stabilizatora 5V, jeśli na jego wejście podawałbyś 5V, by na wyjściu uzyskać... 5V? No chyba, że chcesz użyć zasilacza, który daje Ci 5V i podać to napięcie na stabilizator LDO, który obniży je np. do 3.3V i takim napięciem zasilać układ. Wtedy ma to jakiś sens.

Co do obniżenia "grzania", jak to ująłeś, to prosty wzór P=U*I - im większy spadek napięcia na stabilizatorze, im większy prąd płynie przez stabilizator, tym większa moc się na nim wydziela. W drugą stronę - im mniejszy spadek napięcia... Chyba rozumiesz, w czym rzecz.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:06 
Użytkownik

Myślę że najlepszym rozwiązaniem gdy potrzebujesz trochę większego prądu będzie np. coś takiego http://botland.com.pl/zasilacze-sieciow ... 21-mm.html i podłączasz ten zasilacz bezpośrednio do urządzenia bez jakichś tam 7805 itd..

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:20 
Użytkownik

Rozumiem. Czyli moge zasilac bezposednio z zasilacza na 5V? bez stabilizatorów itp? Jak wtedy wyglada schamat zasilania, całe filtrowanie itp? Tak jak w przypadku stabilizatora? Mam ładowarki od telefonów. Czy one by się nadały? 4,75V chyba maja na wyjsciu.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:34 
Użytkownik

Jak masz zasilacz 5V to możesz. Ładowarki mają raczej mniejszy amperaż więc nie wiem czy się nadają dla Ciebie. Te które ja mam mają kilkaset miliamper na wyjściu, czyli mniej niż Twój obecny układzik.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:35 
Użytkownik

Możesz zasilać urządzenie bezpośrednio np.z takiego zasilacza,juz bez stabilizatora 7805.Ładowarki do telefonów gdy chcesz mieć większy prąd raczej odpadają.Filtrowanie napięcia w samym urządzeniu,przy procesorze itd.bez zmian czyli tak jak zwykle się to robi.Przy takim zasilaczu powinno nie mieć znaczenia z której strony z początku czy z końca będziesz brał zasilanie do przekażników.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:41 
Użytkownik

Znaczy moj zasilacz daje 1,4A. Teraz pomierzylem i moja plytka bierze około 0,5A. Filtracja przed stabilizatorem wtedy odpada, a reszta bez zmian? W przypadku zasilacza 5V?

Mam ładowarke 0,55A 4,75V. Moze glupie pytanie, jezeli uklad bedzie potrzebował wiecej niż 0,55A to co wtedy?

Cewka + sygnalizacja dioda pobiera około 70mA. Duzo?

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:49 
Użytkownik

ramcin napisał(a):
Mam ładowarke 0,55A 4,75V. Moze glupie pytanie, jezeli uklad bedzie potrzebował wiecej niż 0,55A to co wtedy?

Wtedy wydajność prądowa tego zasilacza przekroczy swoje fabryczne parametry i napięcie zacznie spadać.Zaczną się kłopoty czyli nadmierne nagrzewanie się zasilacza i ile nie wyłączenie jego oraz niepoprawna praca urządzenia docelowego.
ramcin napisał(a):
Filtracja przed stabilizatorem wtedy odpada, a reszta bez zmian? W przypadku zasilacza 5V?

Tak

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ramcin nie napisałeś jaki mikrokontroler ale przykładowo przez Mega8 wg noty nie mozesz puścić więcej niż 200mA. Jeżeli peryferia biorą więcej to rozdziel zasilania, np. cewki daj 12v i zasilaj z pominięciem stabilizatora za to przez klucz tranzystorowy. To samo z LED'ami możesz je kluczować tranzystorem podłączyć do 12V z odpowiednim rezystorem ograniczającym. Sposobów na ograniczenie prądu stabilizatora liniowego jest kilka. Gdy mam w układzie zasilacz transformatorowy to tak staram się go dobrać aby napięcie na wejściu było tak ok. 5V+DropUot+1V. Wtedy 7805 nie grzeje się tak bardzo. Ale oczywiście 1,4A na ten układ to chyba za dużo więc raczej szukaj obejścia.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:58 
Użytkownik

Czyli najlepiej zasilic bezposrednio z zasilacza 5V bez stabilizatora, albo ze stabilizatorem i zasilaczem około 7-8V przy wydajnosci pradowej okolo 1A? Wtedy mozna obnizyc wydzilana moc na stabilizatorze?
Moge cos zrobic na zmontowanej plytce zeby ograniczyc te wydzilana moc na stabilizatorze oprocz wymiany zasilacza? Bo przy tych 0,5A to naprawde grzejnik :) Bałbym sie chyba go zostawic na dluzej wlaczonego zeby sie cos nie zapalilo.

Docelowo Atmega8 lub 328

PostNapisane: 5 sty 2015, o 23:11 
Użytkownik

ramcin napisał(a):
Czyli najlepiej zasilic bezposrednio z zasilacza 5V bez stabilizatora

Tak
ramcin napisał(a):
albo ze stabilizatorem i zasilaczem około 7-8V przy wydajnosci pradowej okolo 1A? Wtedy mozna obnizyc wydzilana moc na stabilizatorze?

Tak,ale pewnie będzie się to trochę grzać trzeba zastosować większy radiator-spróbuj
ramcin napisał(a):
Moge cos zrobic na zmontowanej plytce zeby ograniczyc te wydzilana moc na stabilizatorze oprocz wymiany zasilacza?

Zasilanie do samych przekazników pobieraj z miejsca wejścia zasilania do stabilizatora

PostNapisane: 6 sty 2015, o 01:37 
Użytkownik

Cytuj:
Zasilanie do samych przekazników pobieraj z miejsca wejścia zasilania do stabilizatora

tzn z 12V? Przekazniki sa na 5V.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 01:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ramcin napisał(a):
Cytuj:

tzn z 12V? Przekazniki sa na 5V.

To zmień na 12V i steruj przez tranzystor

PostNapisane: 6 sty 2015, o 07:09 

Cytuj:
Co proponujecie, jaki rozwiazania stosujecie na swoich plytkach? Jakie zrodlo i rozwiazania zasilania stosujecie?

Postów jak wyżej pojawi się pewnie jeszcze wiele, jest tam napisanych teochę dobrych porad a trochę takich sobie (każdy pisze w najlepszej wierze i z chęcią pomocy). Jednak jak chcesz świadomie i nie opierając się tylko na poradach podejść do zagadnienia to minimum jakie musisz zrobić to poznać podstawy dotyczące zasilania urządzeń it u polecam:
1. Książkę która skrótowo wyjaśnia problemy zasilania http://wydawnictwo.btc.pl/index.php?uke ... tID=197061
2. Cykl artykułów w EdW o nazwie "Kuchnia konstruktora czyli taki zwyczajny zasilacz ...." chyba od czerwca roku 2010 się zaczął
Więcej nie wymieniam na razie bo za duża ilość materiałów robi tylko zamieszanie w głowie ;) Zupełne podstawy zasilania mikrokontrolerów masz już na blogu Mirka ale chyba już czytałeś - przeczytaj jeszcze raz. Spróbuj sam pewne rzeczy rozgryźć i zrozumieć dlaczego w pewnych warunkach stabilizator liniowy będzie się grzał (co nie znaczy, że się uszkodzi), a przetwornica w tych samych warunkach nie będzie się grzała (co wcale nie oznacza że będzie akurat dobrym wyborem).

Strefa czasowa: UTC + 1