Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:23 
Nowy

Dzisiaj dotarł do mnie moduł i chociaż wcześniej miałem zamiar przylutować tymczasową antenkę do testów, to po obejrzeniu "na żywo" jakie to jest maleństwo - zrezygnowałem. Przy moich umiejętnościach raczej nic dobrego by z tego lutowania nie wyszło :) Uruchomiłem modulik z dużą anteną i wszystko ładnie się łączyło. Z ciekawości uruchomiłem go jeszcze bez anteny i na komputerze wykrywało sieć, ale już nie można było się połączyć. Po włożeniu w gniazdo anteny drucika z zawiniętą końcówką udało się już połączyć i z komputerem w tym samym pokoju i z routerem w pokoju obok. Na razie nie robiłem nic po za wejściem na stronę konfiguracji, dlatego też nie wiem jak ze stabilnością działania na takiej "antenie". Jeżeli w miarę by to działało, to dla mnie takie rozwiązanie byłoby lepsze od ryzykowania uszkodzenia modułu przy lutowaniu. Oczywiście tylko do testów i tylko przy nieruszającym się module.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:41 
Moderator

ale przecież od razu robisz ZWARCIE tego wewnętrznego pinu z kołnierzem gniazda czyli z GND ....

tzn tam i tak jest zwarcie dla zwykłego miernika - ale jednak nie takie - jak tu robisz

to nie spowoduje że moduł się uszkodzi - antena nawet będzie coś tam działać - ale jej jakość niestety będzie tragiczna ... warto o tym pomyśleć szczególnie przed kolejnymi poradnikami gdzie będziemy np programowali nawet procki przez WIFI !!! ;) ... wtedy kiepska antena to może być zły pomysł

PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:47 
Użytkownik

mknight9090 napisał(a):
Po włożeniu w gniazdo anteny drucika z zawiniętą końcówką udało się już połączyć i z komputerem w tym samym pokoju i z routerem w pokoju obok.

Wkładając ten drucik nie zwierasz przypadkiem styków w gniezdzie antenowym?

PostNapisane: 31 gru 2014, o 18:25 
Nowy

Ok, dzięki wielkie za informację, właśnie jak sprawdzałem miernikiem, to wyszło mi, że to i tak jest połączone, dlatego się tym jakoś bardzo nie przejmowałem. Obiecuję już tak nie robić :)
Mam jeszcze od razu pytanie na przyszłość - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby do modułu podłączyć antenę np. z jakiegoś laptopa? Bo o ile dobrze pamiętam to takie anteny mają dwa przewody, czarny i biały, więc w zasadzie to można by podłączyć tylko jedną część.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 19:28 
Moderator

mknight9090 napisał(a):
Mam jeszcze od razu pytanie na przyszłość - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby do modułu podłączyć antenę np. z jakiegoś laptopa? Bo o ile dobrze pamiętam to takie anteny mają dwa przewody, czarny i biały, więc w zasadzie to można by podłączyć tylko jedną część.

Jeśli ta antena z laptopa ma akurat taki wtyk dokładnie jak do gniazda na module to tak - możesz użyć - ale jeśli znowu będziesz robił kombinacje alpejskie ;) i uszkodzisz gniazdo a zarazem moduł - to już sam wiesz czym to się skończy

PostNapisane: 31 gru 2014, o 19:43 
Użytkownik

Jeśli chcesz taką antenkę z laptopa to wybierz się do byle jakiego serwisu komputerowego i poproś o coś takiego na pewno maja sporo z rozwalonych laptopów.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 19:58 
Użytkownik

Anteny w laptopach mają właśnie wtyki U.FL. Można też nabyć gniazdo RPSMA z kabelkiem zakończonym takim wtykiem (pigtail) i dopiąć w zasadzie dowolną antenę od routera 2.4GHz, a nawet panel czy grid'a i spróbować połączeń na kilometry (o ile jest widoczność - wolna strefa fresnela).

Obrazek

PostNapisane: 31 gru 2014, o 20:06 
Moderator

a co to za czas na tym wyświetlaczu ? czyżby już nadszedł i do ciebie "DAWCA CZASU" ? :lol:

PostNapisane: 1 sty 2015, o 12:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

szopler napisał(a):
Anteny w laptopach mają właśnie wtyki U.FL. Można też nabyć gniazdo RPSMA z kabelkiem zakończonym takim wtykiem (pigtail) i dopiąć w zasadzie dowolną antenę od routera 2.4GHz, a nawet panel czy grid'a i spróbować połączeń na kilometry (o ile jest widoczność - wolna strefa fresnela).

Takie pigtaile można też często spotkać w AP i routerach starszej generacji gdzie stosowano karty mini-PCI i dlatego już gdzieś wcześniej pisałem na temat tego, że raczej zastosuję coś takiego, bo można skręcić z obudową.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 1 sty 2015, o 18:28 
Użytkownik

Oglądałem nowe poradniki i mam pewną refleksję: Otóż czy dla tych, którzy nie chcą komercyjnie używać modułu nie można dołożyć wtyk z kawałkiem kabelka? Coś w rodzaju pseudo anteny. To mogłoby nawet kosztować o kilka groszy więcej, ale załatwi problem i nie trzeba będzie lutować i odlutować kabelka.

PostNapisane: 1 sty 2015, o 20:22 
Nowy

Albo nawet miejsce na przylutowanie miniaturowej anteny SMD.

PostNapisane: 1 sty 2015, o 23:01 
Moderator

miremeryt napisał(a):
Oglądałem nowe poradniki i mam pewną refleksję: Otóż czy dla tych, którzy nie chcą komercyjnie używać modułu nie można dołożyć wtyk z kawałkiem kabelka? Coś w rodzaju pseudo anteny. To mogłoby nawet kosztować o kilka groszy więcej, ale załatwi problem i nie trzeba będzie lutować i odlutować kabelka.

Ale co ty masz na myśli ? jaki wtyk z kawałkiem kabelka ?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

maniek89 napisał(a):
Albo nawet miejsce na przylutowanie miniaturowej anteny SMD.

Ludzie .... ludzie .... o jakiej wy komercji mówicie ? ... sorki ale już mi ręce opadają ?

czy to znaczy że z moich poradników wynika niby - że do komercyjnych zastosowań daje się antenkę dedykowaną a do niekomercyjnych druta albo innego banana czy tam nie wiem czego ?

sorki - sorki - może to nieco ostro zabrzmi ale już nie mogę po moim ostatnim poradniku (z godzillą)

https://www.youtube.com/watch?v=B_3koE-Uwn0

to jakieś BZDURY! .... nie odpowiadam za:

- żadne wkładanie druta
- lutowanie blaszki
- dolutowywanie gniazda
- dorabianie banana
- doklejanie plastikowej trzymawki

koniec - no koniec tych bzdur!

moduł nie ważne czy w zastosowaniach amatorskich czy komercyjnych prawidłowo będzie działać TYLKO Z POPRAWNĄ ANTENĄ

jeśli ktoś nie wie co to znaczy POPRAWNA ANTENA - to proszę niech nawet nie myśli o zakupie modułu ATNEL-WIFI

koniec i bomba!

ATNEL-WIFI nie będzie działać z anteną wyklepaną w garażu na kowadle lub innym drucikiem - nie odpowiadam więcej na żadne takie pytania i koniec. Albo coś robisz dobrze - albo tego nie rób, kup np moduł ESP który ma antenkę na PCB i to wszystko na ten temat.

PostNapisane: 1 sty 2015, o 23:43 
Użytkownik

Szczera prawda - jeżeli komuś żal jest 20zł na oryginalną antenę to może lepiej od razu pomyśleć o zmianie hobby, bo to już przykre zaczyna się robić.
Może pan Mirek powinien zacząć dopłacać do swoich modułów?

PostNapisane: 2 sty 2015, o 00:07 
Użytkownik

Zgadzam się z kolegami. Niestety Elektronika to nie tanie hobby . Ja wiem że esp8266 są tańsze i posiadają antenkę pcb . Lecz ludzie nie oszukujmy się te ESP nie dorównują w żadnym calu ATNEL-WIFI232-T . Więc albo mamy tani szajski moduł z anteną albo mam droższy z możliwością dołączenia zewnętrznej. Więc ja również bym nie przyjmował reklamacji ani pretensji. Jeśli nie czujesz się na siłach by coś samemu zrobić to KUP GOTOWE.
Jeśli już zrobiłeś i działa ciesz się . A jeśli zepsułeś to nawet się nie chwal. Koniec kropka.

PostNapisane: 2 sty 2015, o 00:32 
Użytkownik

yaiba83 napisał(a):
... to już przykre zaczyna się robić.
Może pan Mirek powinien zacząć dopłacać do swoich modułów?

Pan Mirek i tak w pewnym sensie "dopłaca" poświęcając swój czas na takie banały, jak przylutowany kawałek linki do modułu.
Obserwując forum i pojawiające się dosyć często pytania, na które mając Bluebooka czy Greenbooka można sobie samemu odpowiedzieć lub znależć rozwiązanie,odnoszę wrażenie że część tych pytań jest zadawana celowo,cokolwiek by to nie znaczyło.
Podziwiam Pana Mirka za cierpliwość.
Mnie już dawno by... " piorun trafił"

PostNapisane: 2 sty 2015, o 01:21 
Użytkownik

Myślę, że takie myślenie "zaoszczędzę kilka zł na antence" jest złudne. Oszczędzając niewiele łatwo stracić więcej. Dzięki za Atnel-AIR - jest super. Co do ESP - mam już ich dość. Gdyby nie konieczność z przymusu - chyba bym ich nie tykał. Wolałbym wsadzić taki MorkiFifirifi, mieć dobre poradniki i nie martwić się o nic.

Sorki że mnie tak poniosło. Chciałbym mieć tyle cierpliwości co Nasz Mentor.

Ostatnio edytowano 2 sty 2015, o 02:02 przez icer_cmg, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 2 sty 2015, o 01:34 
Moderator

To że ktoś lutował antenkę i się nie udało - to na prawdę nie problem w tym sensie - że ok - no ktoś się np uczył ale teraz już wie dobrze (rozmawiałem z autorem tych lutów ze zdjęć) - no że tak nie można i nawet nie myśli o tym ... dlatego zgodził się żeby udostępnić te zdjęcia i chwała mu za to - bo to miało być po prostu przestrogą dla innych aby nie szli tą samą ścieżką - aby mogli się nauczyć na cudzych a nie swoich błędach ...

no ale nie można wciąż pytać "co zrobić żeby przyklajstrować byle druto-antenę bo to nie będzie zastosowanie komercyjne?" Tak jakby do zastosowań nie komercyjnych można było dołożyć antenę zrobioną np ze sznurowadła od buta.

PostNapisane: 2 sty 2015, o 01:49 
Użytkownik

Ok że atmosfera się trochę napieła jak plandeka na żuku to opowiem kawał z morałem.

Przychodzi gruba linka do modułu i mówi
"może by tak się połączyć by zwiększyć siły?"
Moduł tak patrzy na nią a ona rozczochrana gdzieniegdzie jakaś cyna na głowie
i moduł na to " dziękuję sam sobie poradzę"

Morał z tego taki że u mnie w 80% moduł łączy się z ruterem bez anteny .

Dzisiaj odkryłem gdy zapomniałem jej podłączyć.
Znaczy się antenki a nie grubej linki.

Po BRAWERANIE zasięg masz na zawołanie.

PostNapisane: 2 sty 2015, o 08:08 
Moderator

driver0207 napisał(a):
Po BRAWERANIE zasięg masz na zawołanie

:lol:

PostNapisane: 2 sty 2015, o 08:37 

Co za problem jak mało miejsca sprawić sobie taką antenkę ;)

http://www.tme.eu/pl/details/w5i-bo-07/ ... t/wiznet/#

Powiem tylko, że 32 moduły wizfi220 z tymi antenami śmiało śmigają na hali produkcyjnej, gdzie wszystko w nierdzewce. Antenka jest przyklejona na wyświetlaczu, obudowa cała metalowa (nierdzewka) zasięg wystarczający, na sporej wielkości halę.

Możliwościami wizfi jest praktycznie słabszy po zmianie firmware od Mirkowych, ma co prawda większą moc, ale jak się nie przetestuje to czasem duża moc to nie wszystko.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1