szyszka napisał(a):
Napisałem - może nie zauważyłeś, bo pisaliśmy jednocześnie (ja dodawałem):
szyszka napisał(a):
Mamy więc jasność: Nie można bez kontroli prądów, a parametr należy rozumieć dokładnie tak jak go rozumiałem.
Szanowny kolego szyszka i tak dobrze, że po długiej dyskusji dotarło do ciebie, że jednak można podawać napięcie 5V chociaż jeszcze piszesz o jakiejś rzekomej i wyimaginowanej kontroli prądów ... prądów gdzie ? na wejściach ? ... no to jednak nie czytasz tych not uważnie
Dane z noty PDF wyraźnie mówią, że wejścia są 5V tolerant, a uwaga o tych prądach dotyczy WYJŚĆ panie, a nie WEJŚĆ - kolega squeez już pokazywał to tobie - ale zapierałeś się jak nie wiadomo co .... no albo nie chciałeś tego zobaczyć - więc masz proszę jeszcze raz fragment noty:
Widzisz te zielone PTASZKI które postawiłem ? widzisz teraz czego dotyczy ta uwaga ? - DOTYCZY ona Vout czyli Output Voltage czyli napięć wyjściowych - czyli tych na WYJŚCIACH buforów a nie na wejściach ...
natomiast słowo OBSERVE w tej uwadze nie oznacza wcale, że trzeba obserwować te prądy albo badać panie, bo tego się nie tłumaczy dosłownie. To oznacza, że TRZEBA WZIĄĆ pod uwagę prądy z jakimi będziemy mieli do czynienia na WYJŚCIACH tych scalaków. Ale tutaj nie ma to już kompletnie związku z tym czy można podawać 5V na wejście czy nie. To ma związek z czymś innym .... ano z tym, że skoro tak ci coś mocno nie pasuje w moich zastosowaniach LVC125 to powinieneś też tak jak parę innych osób na innych forach zwrócić uwagę - że pewnie będzie problem ze stanem wysokim na wyjściu układu zasilanego 3,3V, że może on być nierozpoznawany w standardzie TTL ... ale to też już wyjaśniałem niejednokrotnie na tym forum. I tu rzeczywiście należy dopiero wziąć pod uwagę PRĄDY, ponieważ dla prądów już od ok 20mA czyli dość dużych napięcie na wyjściu może rzeczywiście w stanie wysokim być nieco niższe niż to przewidziane dla standardu TTL. Tyle - że ja w tych konstrukcjach gdzie stosuję te scalaki jako konwertery poziomów, wziąłem panie pod uwagę te prądy, i ponieważ - nie przewiduję w konstrukcji obciążania wyjść ... bo mogą i powinny być one podłączane tylko do wejść, które mają dużą impedancję wejściową - to oznacza, że mówimy o pomijalnych wartościach prądu a co za tym idzie napięcie wyjściowe z tego scalaka nawet przy zasilaniu +3,3V ... będzie spokojnie mieściło się w standardzie TTL !
Pomimo to jak się przyjrzysz np programatorowi ATB-USBASP (z atnela) to zobaczysz jeszcze rezystorki na wyjściach - a to z kolei z uwagi na to, że użytkownik programatora czasem może mieć podłączone jednak jakieś obciążenia do linii ISP ... co przypadkowo mogłoby wymusić te większe prądy ... Więc ... jest zabezpieczenie i na tę okazję ... a sprowadzi się jego działanie w efekcie końcowym do tego - że co najwyżej proces programowania się nie uda jeśli to obciążenie będzie za duże. Nie każdy początkujący o tym wie - i nie każdy wie jak postępować z liniami ISP - MOSI, MISO i SCK - nie wie co można do nich podłączać a czego nie. Dlatego też przygotowałem specjalny poradnik do tego:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.htmlZatem użytkownik dostaje ode mnie komplet informacji ... A ty pokaż mi teraz w świetle swoich wybryków z tego wątku:
post98150.html#p98150pokaż mi takie podejście u sprzedawców czy producentów tych chińskich programatorów po 15zł ! .... zanim na drugi raz będziesz pisał - że są za drogie dla każdego - bo to wynika z twoich wypowiedzi - ponieważ patrzysz tylko przez czubek własnego nosa. Owszem - rozumiem, że dla ciebie może być za drogi - że masz takie zdanie ... ale jeśli za drogi to idź kup sobie chiński albo zbuduj sam USBASP to nie jest trudne i w tym także pomagam wielu ludziom ....
------------------------------------------------------------
REASUMUJĄC i wracając do meritum, WEJŚCIA układu 74LVC125 tolerują spokojnie 5V i nie potrzebują żadnej wyimaginowanej przez ciebie kontroli prądów.
Ja na koniec dodam, że nie jestem absolutnie specem w tej dziedzinie, i uznaję że masz dużo większe doświadczenie inżynierskie ode mnie w tym zakresie ... nie mniej akurat tego się douczyłem i dlatego świadomie zastosowałem takie rozwiązanie bo lubię wiedzieć jak coś działa a nie robić coś "na pałę" co starałeś się wcisnąć koledze squeez ... "że niby on nie lubi wiedzieć dlaczego coś tam robi" .... Niestety pomimo twojego doświadczenia ogromnego również i ty nie bywasz nieomylny a także czasem nie potrafisz ze zrozumieniem być może poczytać not układów.