Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 15:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:01 
Użytkownik

A być może już wiesz co chciałbyś robić? Łatwiej by było coś konkretnego doradzić.
Interesuje cię obsługa wyświetlaczy (7 segmentowe, LCD, OLED)?
Pomiary temperatury np popularne DS18B20?
Sterowanie przekaźnikami?
Zegar czasu rzeczywistego?
Obsługa TCP/IP?
...
Im ty się bardziej określisz tym łatwiej będzie podpowiedzieć, bo będzie wiadomo w jakim kierunku zmierzasz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:10 
Nowy

Niestety, nie mam sprecyzowanych zainteresowań. Póki co jestem na próbowaniu, co jest słodkie, a co kwaśne :D

Tym czujnikiem przypomniałeś mi pewną rzecz, którą na pewno chciałbym kiedyś zrobić. Tj. bezprzewodowy/przewodowy termometr do pieca centralnego, żebym mógł odczytać temperaturę bez schodzenia 1/2 piętra niżej :D

PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:15 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Czy nie lepsza by była taka płytka z liniami - + po bokach http://allegro.pl/plytka-stykowa-830pol-arduino-bascom-osla-laczka-i4882835686.html,myślę że te złączki pod kątem prostym były by zbędne.
A np. taka zasiłka http://allegro.pl/modul-zasilania-do-plytek-stykowych-5v-3-3v-mb102-i4913800922.html
Programator nie ma tych dwóch zworek,można dolutować tuhttp://allegro.pl/programator-isp-usbasp-avr-atmel-3-3v-5v-tasma-i4902599112.html są przełączniki które odpowiadają za programowanie z małą prędkością sprzętowo ,gdy zasilanie jest z innego źródła, tam pewnie po wlutowaniu będzie to samo.

PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chcąc uruchomić wyświetlacz 4 cyfry led potrzebujesz 4 tranzystorów i 12 rezystorów do sterowania nim, proponował bym ci od razu ten wyświetlacz z tymi tranzystorami i rezystorami zlutować na uniwersalnej PCB lub zmontować na inne płytce stykowej lub kupić inny wyświetlacz który ma już wbudowane te tranzystory i rezystory np. taki http://www.gotronik.pl/modul-poczwornym-wyswietlaczem-segmentowym-led-p-2357.html

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

Co do programatora USBASP są lepsze i gorsze. Gorsze mogą powodować problemy. Można też kupić programator od sprzedawcy co po sprzedaży klienta ma gdzieś lub inaczej nie ma czasu dla takiego klienta.
Wg mnie dobry USBASP posiada
- programową kontrolą prędkości czyli brak tej zworki SLOW SCK bo po co
- bezpiecznik polimerowy (ochrona portu USB)
- bufory na liniach (nie zawiesza się programator)
- praca z 3,3 V i 5V (bez przełączników)
- jedyna zworka(wyłącznik) do wyłączania zasilanie programowanego układu
- programator w obudowie

Powiem że takiego jeszcze nie spotkałem.

Początkującego może zniechęcić na samym starcie niedziałający (źle działający) programator.

Kupując tani USBASP to loteria.

PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:42 
Użytkownik

W temacie ostatniego postu OdeOn...
Też uważam, że warto porobić sobie takie mikro-moduły,
wywołano do tablicy 4xLED multiplex oto moja propozycja na uniwersalnej:
Obrazek
można ładniej (na PCB), można lepiej ale działa

Temat przerw w stykówce. Ja porobiłem sobie takie zworki z kątowych goldpinów:
Bierzesz odcinek 3 goldpinów kątowych (lub 4 jeżeli twoja wyrwa w zasilaniu jest na "2 piny"):
Obrazek

Obracasz dwa krańcowe piny pozostałe usuwasz i zlutowujesz te dwa krańcowe cyną razem:
Obrazek

Można dodać kolorową termokurczkę aby zaznaczyć czy płynie tędy "+" czy "GND":
Obrazek

Na stykówce prezentuje się to w miarę, a roboty jest dosłownie 30 sek na 1 złączkę więć czy w sumie te przerwy w liniach zasilania to taki problem???
Obrazek

Grunt by być ich świadomy ... :mrgreen:

PostNapisane: 29 gru 2014, o 00:59 
Użytkownik

RadiatoR napisał(a):
Niestety, nie mam sprecyzowanych zainteresowań. Póki co jestem na próbowaniu, co jest słodkie, a co kwaśne :D

Tym czujnikiem przypomniałeś mi pewną rzecz, którą na pewno chciałbym kiedyś zrobić. Tj. bezprzewodowy/przewodowy termometr do pieca centralnego, żebym mógł odczytać temperaturę bez schodzenia 1/2 piętra niżej :D

No to termometr, to np. DS18B20 (cyfrowy, komunikacja 1-Wire), albo LM35DZ (analogowy), raczej ten pierwszy. Do komunikacji bezprzewodowej możesz użyć modułów radiowych RFM73, są opisane wraz z bibliotekami w drugim wydaniu "Greenbook'a", więc nie powinno być już z nimi problemów (sam testowałem - działa). Do wyświetlania, w najprostszym przypadku, jakiś LCD 2x16 (ze sterownikiem HD44780).

OdeOn napisał(a):
(...)lub kupić inny wyświetlacz który ma już wbudowane te tranzystory i rezystory np. taki http://www.gotronik.pl/modul-poczwornym-wyswietlaczem-segmentowym-led-p-2357.html

Mam dokładnie taki sam wyświetlacz (kupiony w innym sklepie). Polecam, bo nie musisz się bawić w składanie tego na płytce. Oczywiście można, ale jednak tutaj od razu dostajesz moduł, podłączasz do mikrokontrolera i możesz ćwiczyć...

PostNapisane: 29 gru 2014, o 10:42 
Użytkownik

Właśnie jestem w trakcie budowy takiego sterownika. Ma za zadanie sprawdzać temperaturę na piecu i sprawdzać czy będzie odpowiednio wyższa niż w zbiorniku CWU. Jak będzie wyższa to będzie załączał dodatkową pompkę obiegową. Ponadto będzie sprawdzał temperaturę zasilania grzejników, podłogówki, temperaturę buforów i zewnętrzną. Jak starczy miejsca to chcę jeszcze podłączyć nadzór nad licznikami energii (wyjścia impulsowe). A całość danych oprócz wyświetlacza LCD będzie dostępna również przez moduł WiFi i sieć LAN.

Jak go ukończę to się pochwalę rezultatem.
Mam starszą wersję bez obsługi sieciowej i napisany jeszcze w Bascomie działa już 2 lata bez żadnej zwiechy :)

PostNapisane: 29 gru 2014, o 19:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Jak jeszcze nie zamówiłeś to w Botland jest fajna płytka z kabelkami i z modułem do zasilania za 39PLN.
Zasilanie z USB nie jest jeszcze aż tak tragiczne da się nad nim zapanować filtr RC i jakiś koralik i kondziorek i da radę nawet pomiar ADC, spokojnie, zabezpieczenie polimerem ..... nie zapewnia nam bezpieczeństwa w 100% , bezpiecznik szybki to tak , polimer ma jednak swoje opóźnienie nie wiem jaki jest standard ale ja mam swoje na 0,2s i nie odcinają zasilania tylko ograniczają prąd przez zmianę rezystancji. Także jak dobrze pójdzie zwarcie to i USB ucierpi.
Pozdrawiam

PostNapisane: 29 gru 2014, o 22:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do wyświetlaczy to fajne są też takie moduliki http://allegro.pl/wyprzedaz-wyswietlacz ... 39049.html
Jednak dla początkującego mogą być za trudne jednak jak już się trochę rozwiniesz to dość fajne i do tego tanie rozwiązanie.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 30 gru 2014, o 14:19 
Nowy

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za rady. Wczoraj złożyłem już zamówienie. Teraz pozostaje z niecierpliwością czekać na dostawę ;3

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1