Temat przeminął, a myślę, że warto byłoby go kontynuować. Ja polecę z innej beczki. Książki wielu znane. Dla całkowicie początkujących, ale sądzę, że tak naprawdę "dla każdego". Oczywiście chodzi o
"Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz". Części zatytułowane "Układy" oraz "Elementy". Wszystko tłumaczone jak krowie na rowie. Autor wykorzystuje też analogie hydrauliczne, czyli porównania przepływu prądu do przepływu wody. Mimo upływu lat nadal aktualne.
Jako część pierwszą polecam "Układy". Opisane są tam podstawy podstaw. Prąd, napięcie, moc, rezystancja, dioda Zenera, etc. Z kolei w "Elementach" opisane są już dokładniej rezystory, kondensatory, cewki czy transformatory. Warto, więc mieć już jakieś pojęcie o prądzie, czytając drugą część.
Warta uwagi jest też
Elektronika dla bystrzaków. Są tu opisane podstawy, działanie elementy. Autor wprowadza też czytelnika w świat układów scalonych. Jest rzecz jasna legendarny NE555
Są też porady typu "jak wyposażyć swój warsztat". Mamy też pokazane w jaki sposób wykonywać podstawowe pomiary z wykorzystaniem multimetru.
O książkach dla początkujących (choć w sumie nie tylko dla nich) napisałem też na swoim blogu:
"Książki o elektronice dla początkujących". Jak widać nie bez powodu wspominam o książkach pana Dietera Nührmanna, na blogu też poleciłem je w pierwszej kolejności. Są tego warte. No i da się je wyhaczyć na aukcjach.
Może temat ruszy. Na koniec dodam, że ostatnio szukałem z ciekawości, na zagranicznych stronach porad dla ludzi, którzy chcieliby poważniej zająć się elektroniką, projektowaniem. Natknąłem się na dwie książki, obie po angielsku, do znalezienia w formie PDF.
- "Fundamental Of Electric Circuits" Charles Alexander, Matthew Sadiku
- "Microelectronic Circuits" Adel Sedra, Kenneth Smith
Jeszcze nie miałem czasu ich ruszyć. Zobaczymy, może uda się przebrnąć.