Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2014, o 16:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jagi ... ty się tu nie nabijaj z załamanego człowieka :lol: :lol: ... tzn teraz już sam się z tego śmieję ale wtedy ... masakra ... A najlepsze jak długo mi zajęła analiza w resztkach zgąbczałego mózgu - co się stało ... i NAGLE - jak dwa ostatnie neurony zrozumiały - to od razu dały rozkaz "zwiotczenia mięśni" :lol: :lol: ... a potem już niekontrolowane teksty na wizji bo kompletnie zapomniałem kamery wyłączyć - a chwilę myślałem - która to padła :lol:

No już wcześniej troszkę złośliwie pisałem, że podobała mi się Twoja "zawieszka" - prawie jakby mi się komp zawiesił ;).

mirekk36 napisał(a):
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

misiulu napisał(a):
Tylko ostatnie pytanie dla pewności Nie ma żadnej możliwości zmiany w ustawieniach modułu tego domyślnego portu dla strony konfiguracyjnej z 80 na jakiś inny. A pod niego podpiąć stonkę z AVRka? Wtedy z przeglądarki domyślnie wchodziłoby na stronę AVRa, a jak ktoś by chciał dostać się na stronę konfiguracyjną to by sobie skorzystał z ustalonego wcześniej portu ?

No niestety jak na razie to sam kernel systemu w module zarezerwował sobie port 80 ... i z poziomu SDK nie za dużo można z tym zrobić na tę chwilę. Z drugiej strony spróbuj spojrzeć na to z punktu widzenia komfortu i bezpieczeństwa przywrócenia/naprawienia konfiguracji ....

- jesteś gdzieś w terenie - zmieniłeś sobie kiedyś w modułach ten port 80 na jakiś inny ... i nagle ! - bach !!! zapomniałeś - nie masz nigdzie zapisane ... a trzeba SZYBKO się dostać do modułu żeby zatrzymał piłę tarczową, która właśnie piłuje powoli pracownika na hali :lol: ... no i co ? teraz musisz wypróbować wszystkie porty z zakresu 1-65535 pomijając ten 80 .... ile ci to zajmie ? ;)

ja chyba wolałbym mieć tak jak jest - bo port do stronki konfiguracyjnej procka łatwo dodać w przeglądarce ;)

Nie no ja też bym wolał aby można było na 80 swoją stronkę wstawić, bo to wtedy daje siłę zastosowań.
Co do piły sterowanej WI-FI, która tnie pracownika to ona i tak musi mieć wyłącznik awaryjny poza elektroniką, więc tego bym się nie bał :).
Poza tym jak zapomnę portu to może i IP zapomniałem - jeśli jednak znam IP to bym sobie w kilka sekund przeskanował np. nmapem czy innym podobnym narzędziem.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2014, o 16:38 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Nie no ja też bym wolał aby można było na 80 swoją stronkę wstawić, bo to wtedy daje siłę zastosowań.

Tak jak pisałem, tego nie przeskoczę - musi być jak jest, przynajmniej narazie

PostNapisane: 22 gru 2014, o 17:35 
Użytkownik

Witam

Jak zwykle poradniki na najwyższym poziomie merytorycznym i technicznym - super

Mirku jeden mały błąd się pojawia na końcu poradników - mianowicie napis (c) 20013 a chyba chodziło o (c) 2013 :)

część 3a - czas 43:13
część 3b - czas 34:10

Pozdrawiam

PostNapisane: 22 gru 2014, o 17:39 
Użytkownik

Właśnie dotarły do mnie moduliki ATNEL-WIFI232-T i ATNEL-AIR. :D Zabieram się do testów.

Tak na szybko mam pytania do Mirka. Jak zestawić połączenie w trybie STA (omawianym w poradnikach 3a i 3b) z automatycznym pobraniem hasła (tryb WPS)? Czy może trzeba wpisać z terminala komendę AT+WPS<CR> ? Bo aplikacja na PC chyba nie wspiera tej funkcji. Czy będzie to omówione w poradniku? Czy będzie udostępniony schemat ideowy modułu ATNEL-AIR? Przydałby się.
No i kiedy kolejne poradniki bo "przebieram nogami" i nie mogę się doczekać! Super temat! 8-)
I pytanie dodatkowe: kiedy będzie dostępna w sklepie przejściówka ATB-USB-RS232?!

Mirku, trzymam kciuki za ciebie i kolejne poradniki!

PostNapisane: 22 gru 2014, o 17:46 
Moderator

Kuźnia napisał(a):
Mirku jeden mały błąd się pojawia na końcu poradników - mianowicie napis (c) 20013 a chyba chodziło o (c) 2013

część 3a - czas 43:13
część 3b - czas 34:10

Tak to czeski błąd w dawnej kopilacji i już nie do zmiany - taki będzie już folklor :D nie dam rady tego poprawić ... ale dzięki za uwagę

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

andrzej381 napisał(a):
Tak na szybko mam pytania do Mirka. Jak zestawić połączenie w trybie STA (omawianym w poradnikach 3a i 3b) z automatycznym pobraniem hasła (tryb WPS)?

No trzeba poczekać na poradnik - naprawdę - po kolei muszę wszystko realizować bo jak widać tematów przy tych modułach jest multum

andrzej381 napisał(a):
Czy będzie to omówione w poradniku? Czy będzie udostępniony schemat ideowy modułu ATNEL-AIR? Przydałby się.

wszystko będzie ... wszystko będzie ... nawet projekt ATNEL-WIFI232-T jako komponent biblioteczny LBR do programu Eagle ;)

andrzej381 napisał(a):
No i kiedy kolejne poradniki bo "przebieram nogami" i nie mogę się doczekać! Super temat!

czas... czas.... czas..... czas.... ;)

andrzej381 napisał(a):
I pytanie dodatkowe: kiedy będzie dostępna w sklepie przejściówka ATB-USB-RS232?!

być może w lutym 2015

PostNapisane: 24 sty 2015, o 10:32 
Użytkownik

Panie Mirku,

No rewelacja!!! W tym tygodniu dostałem dwa moduły ATNEL-WiFi. Co prawda lutowanie gniazd w płytce ATNEL-AIR w rastrze 2mm to dla mnie nowość i trochę mi to zajęło:-) ale warto było. Te moduły, ich możliwości w połączeniu ze świetną aplikacją konfiguracyjną i PORADNIKAMI, to po prostu coś niesamowitego. Profesjonalizm i szerokie wsparcie techniczne najwyższych lotów. Te wrażenia są dopiero po przejściu przez tryb STA. Także wielkie podziękowania Panie Mirku za trud i czas poświęcony na przygotowanie tak wspaniałego wsparcia.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Oczywiście wielka wygoda w pracy z modułami spowodowana jest również użyciem przejściówki ATNEL RS232, której jestem szczęśliwym posiadaczem:-)

PostNapisane: 29 sty 2015, o 16:10 
Użytkownik

Trochę mnie zachęciłeś prowiem szczerze :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1