Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 21:34 
Nowy

Panowie, chciałbym zestawić komunikację radiową pomiędzy dwoma AVR. Chciałbym wysyłać kilka bajtów danych powiedzmy co 100ms, Odbiornik i nadajnik nie widzą się a komunikacja realizowana ma być na około 30 metrów. Proszę o pomoc w doborze bazy sprzętowej, najlepiej gotowych modułów transmisyjnych, oraz wymaganej teori do obsługi sprzętu. Transmisja oczywiście w jedną stronę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 22:18 
Użytkownik

Powiem Ci że wiele nie ma co kombinować RFM12B + GreenBook http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-II-DVD/36 działa to idealnie i jest nie drogie oraz ma super zasięg no i oczywiście pełne wsparcie, omówienie i biblioteka.

Obrazek

http://botland.com.pl/moduly-radiowe/593-modul-radiowy-rfm12b-433d-transceiver.html

Jedyne co jak byś chciał sobie używać je z wyświetlaczem LCD na 5V do konwerter napięć Tobie jeszcze byłby potrzebny chyba że uda Ci się gdzieś jeszcze dostać wersje RFM12 bez B na 5V.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 09:49 
Użytkownik

Mam pytanie, często jak ktoś pyta o komunikacje radiowa jest polecany moduł rfm12B, dlaczego? przeciez jest z nim taki sam problem, jak z o połowę tańszym rfm73 - brak bibliotek (nie licząć ksiązki Mirka). Obsługa tez podobna, tez trzeba biblioteki skomplikowane pisać. Chyba ze się mylę i obsługa rfm12b jest znacznie prostsza? (chodzi o pisanie bibliotek - bo nie każdy ma GB.). Na t chwile moduły kosztują 30 zł, wiec jak chce się zrobić jakaś komunikację to potrzeba minimum dwóch czyli wydatek 60 zł. Ja mecze się z tańszym rfm73, ale mysle ze jakbym kupił rfm12b to miałbym ten sam problem - trudnosci w napisaniu biblioteki. o przejrzeniu pdf tego układu liczącego 12 stron(!) nie znalzłem ani słowa o konfiguracji.
Jesli jestem w błędzie to mnie poprawcie.

Pomijam kwestię zasięgu.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 13:21 
Użytkownik

RFM69C kosztuje jakieś 12 złotych. Dokumentacja jest pełna z opisem wszystkich rejestrów. Biblioteka... pewnie wystarczy kogoś poprosić i podrzuci działające rozwiązanie ;).
Alternatywą jest ponoć Si4432, ale nie miałem przyjemności (skoro RFM działa, a kupiłem ich więcej to...)

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 13:26 
Moderator

Atmegowiec napisał(a):
Mam pytanie, często jak ktoś pyta o komunikacje radiowa jest polecany moduł rfm12B, dlaczego?

1. bo są to bardzo dobre moduły zresztą tak samo jak RFM73
2. bo mają dobre zasięgi szczególnie RFM12
3. bo są stosunkowo tanie
4. bo są transcieverami a nie tylko parą nadajnik/odbiornik

jak widzisz mają kupę zalet i dlatego się je poleca ...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 14:05 
Użytkownik

Mirku a czy RFM12 sa prostsze w pisaniu biblioteki? zściągnąłem notę pdf, a tam 12 stron i w zasdzie tylko opis pinów, rysunki i chrakterystyka elektryczna. :(

No i czy tam jest inaczej rozwiązane wysyłanie? bo w rfm73 odczytuje i zapisuje rejestry.. i nic...ustawienia sobie zmieniam itd. Myslałem ze zapis do rejestru TX_PAYLOAD automatycznie wysyła syngał? a tu cisza w eterze :(

Czy w rfm12 jest jakoś prościej? jeśli nie to poza znacznie wiekszym zasięgiem niewidze sensu by płacic 2x drozej za rfm12.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 14:10 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Mam pytanie, często jak ktoś pyta o komunikacje radiowa jest polecany moduł rfm12B, dlaczego? przeciez jest z nim taki sam problem, jak z o połowę tańszym rfm73 - brak bibliotek (nie licząć ksiązki Mirka). Obsługa tez podobna, tez trzeba biblioteki skomplikowane pisać. Chyba ze się mylę i obsługa rfm12b jest znacznie prostsza? (chodzi o pisanie bibliotek - bo nie każdy ma GB.). Na t chwile moduły kosztują 30 zł, wiec jak chce się zrobić jakaś komunikację to potrzeba minimum dwóch czyli wydatek 60 zł. Ja mecze się z tańszym rfm73, ale mysle ze jakbym kupił rfm12b to miałbym ten sam problem - trudnosci w napisaniu biblioteki. o przejrzeniu pdf tego układu liczącego 12 stron(!) nie znalzłem ani słowa o konfiguracji.
Jesli jestem w błędzie to mnie poprawcie.

Pomijam kwestię zasięgu.

Kolego po 1-wsze czy ktoś Ci każe kupować je w w sklepie, który wymieniłem!! W cenie jaka tam jest podana!!! od czego jest google i poszukiwanie dobrej ceny na produkt!!
Przykład https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item/rfm12b-433s2/21674/ i co jak byk stoi że za 1 moduł za 20 zł !!!!!!!!!!!!! Myślę że można szukać jeszcze albo nawet i z Chin sprowadzić bezpośrednio i będzie jeszcze taniej. Więc proszę nie pisać takich rzeczy że się cena nie podoba czy coś. Te moduły są jedne z tańszych bo prawdziwe moduły radiowe wyglądają np tak:

http://www.tme.eu/pl/details/wizfi220-con/moduly-wiznet/wiznet/# za dwa brutto by wyszło ok. 250 zł
albo nawet takie http://botland.com.pl/moduly-glowne-xbee/1932-modul-xbee-pro-zb-mesh-63mw-series-2b-wire-antenna.html i za takie masz dwa 400 zł !!!
Oczywiście można szukać coś taniej ale wiele się z ceny nie zbije. I wierz mi że to nie jest jeszcze wygórowana cena bo są i moduły nawet po ok 1 tys zł. Wszystko zależy od zastosowania i środowiska jaki i wielu innych czynników gdzie one miały by pracować.

Dalej, co to jest zapisanie za stwierdzenie że jest z nimi problem bo brak bibliotek???!!!!! Chyba się koledze coś pomyliło i to mocno!!! To że kolega nie umie brak mu wiedzy i umiejętności żeby sobie napisać komunikacje to nie oznacza że z modułami jest coś nie tak. Zgodzę się że może mają kiepską dokumentację ale jak napisane jest wcześniej i udowodnione są one "tanie" więc nie wymagajmy od producenta że da taką dokumentacje perfekcyjna. Ale takową komunikację prawidłowo działającą jak i biblioteki do takich niedrogich modułów nawet na podstawie kiepskiej dokumentacji się da napisać co udowadnia Mirek w swojej książce dokładnie opisując drogę jej powstania, historie oraz nauczając dokładnie jak je obsługiwać. A już nie wspomnę o całej wartości intelektualnej i merytorycznej wiedzy dodanej do książki z innymi zagadnieniami, która dostajemy jakby w gratisie przy okazji ucząc się obsługi tych modułów. No i do tego jeszcze wsparcie Mirka jak i społeczności Atnelaskiej praktycznie 24h na dobę przez cały rok to już w ogóle jest nie wyceniane i żaden producent nawet tych droższych modułów Ci tego nie da!!

TERAZ UWAGA!!! WAŻNE!!! SZYBKI WYKŁAD Z EKONOMII NA PRZYKŁADZIE RFM12!!
To co za dwa RMF12 za 40 zł to drogo jest?? No bez jaj!!!!! zaraz napiszesz że książka droga też ale również bez jaj bo wliczając ją do modułów to masz wydatek ok 180 zł więc cena 1 porządnego modułu tak naprawdę gdzie mimo może lepszej dokumentacji i tak walczysz z nim żeby napisać jego obsługę i początkujący to i tak na pewno polegnie. Poza tym jest to wydatek początkowy tak?? i co później już tylko kupuje się same nie drogie moduły RFM12 do nowych innych projektów bo ma się już wiedzę, biblioteki itd. Dalej sam piszesz że się męczysz z tymi modułami tracąc zapewne wiele czasu - jak mnie pamięć nie myli to już sporo nad tym siedzisz (ile będzie 2-3 miechy?), jakbyś pewnie policzył koszt prądu to pewnie na luzie by wyszedł taki Greenbook nie wspominając już o straconym czasie, który tez jest wartością.
Także wystarczy chwilę się zastanowić i pomyśleć przekalkulowując koszty - to naprawdę nie boli.

Koledze qwee zależy żeby zrobić prostą komunikacje na 100m (nawet 1 kierunkową) zakładam że jest początkujący takowe w zupełności starczą wiec dlatego je poleciłem. Chciał również teorie komunikacji bezprzewodowej i obsługi w/w modułu więc dostał ja na tacy w postaci rewelacyjnego GreenBooka Mirka! Gdzie wszystko jest sprawdzone, dobrze opisane dlatego właśnie się poleca te moduły i tą książkę.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. Do moderatorów forum i Mirka.
Z góry przepraszam za ton wypowiedzi ale nie wytrzymuje już jak czytam niektórych. Jeżeli uważacie że ton mojej wypowiedzi jest nie na miejscu i nie sprzyja zasadą przyjaznego forum to proszę go skasować. Ale jestem zdania że czasem trzeba ostro coś wytłumaczyć niektórym zwłaszcza malkontentom bo w normalny cywilizowany sposób nie dociera.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 15:50 
Użytkownik

http://forum.atnel.pl/post95440.html#p95440

No i proszę bardzo apropo trudności z odpaleniem RFM12 itp. kolega Niveasoft udowadnia że ważne są umiejętności i wiedza i że się da. Odpalił i to w Bascomie!!!

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:44 
Użytkownik

Intre napisał(a):
http://forum.atnel.pl/post95440.html#p95440

No i proszę bardzo apropo trudności z odpaleniem RFM12 itp. kolega Niveasoft udowadnia że ważne są umiejętności i wiedza i że się da. Odpalił i to w Bascomie!!!

Dokładnie. Ponadto google, fraza: "rfm12 library" - pierwszy wynik - gotowa biblioteka w C wraz z pełnym opisem po angielsku i niemiecku.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 21:50 
Nowy

Dziękuję za zainteresowanie, szczególnie koledze Intre. Zieloną książkę miałem okazję jedynie przejrzeć i rzeczywiście było tam napisane o komunikacji bezprzewodowej. W zaistniałej sytuacji skorzystam z wymienionego modułu RFM12B i powrócę gdy napotkam problemy.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 09:30 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Mirku a czy RFM12 sa prostsze w pisaniu biblioteki? zściągnąłem notę pdf, a tam 12 stron i w zasdzie tylko opis pinów, rysunki i chrakterystyka elektryczna. :(

No i czy tam jest inaczej rozwiązane wysyłanie? bo w rfm73 odczytuje i zapisuje rejestry.. i nic...ustawienia sobie zmieniam itd. Myslałem ze zapis do rejestru TX_PAYLOAD automatycznie wysyła syngał? a tu cisza w eterze :(

Czy w rfm12 jest jakoś prościej? jeśli nie to poza znacznie wiekszym zasięgiem niewidze sensu by płacic 2x drozej za rfm12.

Bo widzisz w tym co ściągnąłeś i przeglądałeś jest napisane:
Cytuj:
the purpose of this spec covers mainly for the physical characteristic of the module, for register configure and its
related command info please refer to RF12B data sheets

Czyli to tylko specyfikacja a po szczegóły dotyczące konfiguracji i komend sterujących należy sciągnąć DS. Oczywiście to co wkleiłem dotyczy modułów rfm12, ale przypuszczam, że w Twoim przypadku jest tak samo ;-)
Całą dokumentację do Twoich modułów (aż 28 stron) masz tutaj: http://www.hoperf.com/mwg-internal/de5fs23hu73ds/progress?id=16nhpKRReP
Wcale nie twierdzę, że jest prosta w implementacji, ale nie jest to już tylko opis mechaniki i wyprowadzeń pinów

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 09:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MirkoT link nie działa.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 12:11 
Użytkownik

ety napisał(a):
MirkoT link nie działa.

przepraszam.
jeszcze raz: http://www.hoperf.com/upload/rf/RFM73_Datasheet.pdf
I powinno działać

PostNapisane: 25 lis 2014, o 13:47 
Nowy

Witam,
a czy ktoś z forumowiczów przerabiał temat komunikacji między Atmegą a Raspberry Pi na modułach RFM73 albo RFM12. W szczególności szukam gotowej biblioteki javy, python albo C dla raspberry pi, sprawdzonej i godnej polecenia. Jako, że jestem początkujący, chciałbym na tym etapie uniknąć (przynajmniej na razie) zagłębiania się w szczegóły sprzętowe obsługi modułów. Dla atmegi będę się najpewniej posługiwał jedynym słusznym rozwiązaniem API biblioteki od mirekk36.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 17:59 
Użytkownik

http://rdepablos.merlitec.com/mixed/rfm69-library-for-raspberry-pi

Strefa czasowa: UTC + 1