Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: moduł GSM
PostNapisane: 19 paź 2014, o 12:50 
Nowy

Cześć
Zastanawiam się nad projektem wykorzystującym komunikacje GSM i poszukuje modułu do mojego AVR możecie coś polecić ?
Ja na razie zastanawiam sie nad sim900 w jakiejś podstawowej płytce tylko z samą anteną i miejsca do podłączeń wyjść.
co o tym myślcie ? czytałem, też ze sim900 nie jest taki dobry ale cenowo najbardziej korzystny.
Jest też opcja wykorzystania starego telefonu ale nie wiem czy to już nie jest za trudne próbowałem z nokią 6020 ale nie wyszło.

pozdrawiam
Filip

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: moduł GSM
PostNapisane: 19 paź 2014, o 13:28 
Moderator

pyszny21 napisał(a):
czytałem, też ze sim900 nie jest taki dobry

Nie ma to jak sobie poczytać różne dziwne rzeczy a najczęściej bzdury w tzw internecie ... a potem jeszcze je powielać. Sam widzi kolega - że właśnie dzięki takiemu powielaniu tworzą się te mity ... Później ktoś zajrzy do tego wątku - zobaczy że ty pisałeś że czytałeś że nie jest taki dobry (bez żadnego zdania wyjasnienia) ... i co ? pójdzie na inne forum i napisze

czytałem, że ludzie piszą że sim900 nie jest dobry

..................... proszę nie róbcie takiego powielania plotek ........

Moduły sim900 są świetne szczególnie do zastosowań amatorskich ale w międzyczasie powstało na nich mnóstwo profesjonalnych urządzeń , centralek itp itd

PostNapisane: 19 paź 2014, o 13:47 
Użytkownik

Sim900 jest dosyć prosty i przyjazny podczas zaczynania przygody z modułami GSM. Sam mam kilka działających i jestem z nich zadowolony.

PostNapisane: 19 paź 2014, o 14:54 
Użytkownik

A żeby nie być gołosłowny na potwierdzenia Mirka słów, popatrz co się szykuje w niedalekiej przyszłości - ATB-GSM

PostNapisane: 19 paź 2014, o 18:12 
Użytkownik

pyszny21 napisał(a):
Cześć
Zastanawiam się nad projektem wykorzystującym komunikacje GSM i poszukuje modułu do mojego AVR możecie coś polecić ?
Ja na razie zastanawiam sie nad sim900 w jakiejś podstawowej płytce tylko z samą anteną i miejsca do podłączeń wyjść.
co o tym myślcie ? czytałem, też ze sim900 nie jest taki dobry ale cenowo najbardziej korzystny.
Jest też opcja wykorzystania starego telefonu ale nie wiem czy to już nie jest za trudne próbowałem z nokią 6020 ale nie wyszło.

pozdrawiam
Filip

Cześć ...
jeśli szukasz prostego modułu to może zainteresuje cię oferta firmy PROPOX - http://www.propox.com/products/t_279.html?lang=pl masz w sumie sam moduł + antena + gniazdo na sim ale musisz sam zapewnić odpowiednia konwersję napięć. jak poszukasz na znanym portalu aukcyjnym to bez problemu znajdziesz te moduły
Natomiast jeśli chcesz cos bardziej rozbudowanego o np. konwersje napięć to tutaj znajdziesz na pewno cos dla siebie https://elty.pl/pl/searchquery/sim900/1/full/5?url=sim900, osobiście posiadam IComSat SIM900 i jak na razie jestem zadowolony z stabilnego działania co prawda jest to wersja dla arduino ale bezproblemowo da się to wykorzystać w każdym innym projekcie, w/g instrukcji podają iż te moduły mają apetyt na "dobre zasilanie" ale testowałem z zasilania usb i działało bezproblemowo... obecnie od dłuższego czasu pracuje na przetwornicy od Mirka i jest naprawdę ok.

PostNapisane: 19 paź 2014, o 19:25 
Użytkownik

Aktualnie bawię się modemem ZTE MG2639, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń poza drobną rzeczą jaką jest jego chciwość na prąd podczas logowania się do sieci, zresztą jak każdy modem. Gniazdo ma już wlutowane.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 08:21 
Nowy

Ok dzięki zdecydowałem się na SIM900 a próbował ktoś zabawy z jakimś telefonem jako moduł GSM czy nie warto się za to brać ?

PostNapisane: 24 paź 2014, o 08:46 
Użytkownik

Telefon jako moduł... jasne, jest sporo projektów opartych na takim rozwiązaniu. Popularne do czegoś takiego są stare siemensy (np. C25, c35 itp), sony-ericsson czy nawet legendarna nokia 3310. Korzystając z telefonu masz gotowy układ, stabilne zasilanie, podtrzymanie (wbudowana bateria), jedyne co to tylko wyprowadzić sobie interfejs RS232. Podłączyć możesz dwojako: Kabelek RS232 z gotową wtyczką do telefonu lub 'otwierając' telefon i lutując kabelki w odpowiednich miejscach. Jednak są też minusy w postaci gabarytów. Sterownik (np. Atmega) + telefon + zasilanie, a więc nie zrobisz małego, kompaktowego urządzenia. Do małych mobilnych urządzeń właśnie nadają się np. SIM900. Zanim wybierzesz jakiś telefon, poszukaj czy w internecie jest dostępna pełna lista komend AT jakie telefon obsługuje.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 09:09 
Użytkownik

Witam,

Używałem telefonu Sony Ericsson T630 obsługuje txt mode wiec odczyt czy napisanie sms jest banalnie proste, problem jest ze zdobyciem kabla DCU-11. Ale można przylutować kabelki bezpośrednio do telefonu. Zaleta jest cena kupiłem trzy sprawne T630 2 bez simlock za 15 zł + KW 10 zł = 25 zł ( Tablica ). Jeśli chcesz się pobawić w wysyłanie sms to polecam telefon. Plusem telefonu jest to ze ma bluetooth zawsze telefon może być w innym miejscu niż płytka sterująca.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 12:19 
Użytkownik

Hej!

A ja podepnie sie pod temat i zapytam czym sie kierowac przy wyborze takiego modulu SIM ? Np jaka jest najwieksza roznica miedzy SIM900 a SIM900D ?

PostNapisane: 24 paź 2014, o 12:36 
Użytkownik

Z tego co widzę to jedyne różnice miedzy nimi to wymiary i waga. SIM900D jest większy i chyba kompatybilny ze swoim starszym bratem SIM300D.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 16:39 
Użytkownik

Kolego Ekstrapolator mógłbyś udostępnić jakieś fragmenty kodu do obsługi text mode w t630? Próbowałem go w tym trybie uruchomić ale niestety bez powodzenia.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 16:55 
Nowy

Ja mam nokie 6030 lecz nie mam do niej kabla. Można prosić o jakąś podpowiedz gdzie dolutować linie rs-232 ?
Do złącza raczej nie dam rady bo jest tam stanowczo za mało miejsca.
Czy wystarczą trzy przewody Rx Tx i GND ?
I czy do tego stosuje się także komendy AT

PostNapisane: 24 paź 2014, o 17:06 
Użytkownik

http://pinouts.ru/CellularPhones-Nokia/ ... nout.shtml
Wedle tej strony jest to najzwyklejszy w świecie UART, śmiało podpinaj Rx, Tx i złącz masy.
Jak większość tamtego rocznika telefonów zarządzasz modułem GSM w telefonie za pomocą komend AT.
Spis powszechnych komend AT jest dostępny w takim przykładowym SIM300/900.
Standard AT o numerkach jakichś tam wzwyż posiada więcej komend, lecz dla naszych zastosowań (zadzwoń, wyślij SMS, odbierz, konfiguruj mikrofon, wycisz, odrzuć połączenie i wiele wiele innych) wystarczy ;)

Nie wiem tylko, jak rozpoznać domyślne ustawienia UART'a co do prędkości, bitów stopu itd.

PostNapisane: 24 paź 2014, o 19:00 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Sheep napisał(a):
Nie wiem tylko, jak rozpoznać domyślne ustawienia UART'a co do prędkości, bitów stopu itd.

Często zaimplementowana jest funkcja autobaud (automatycznego rozpoznawania prędkości) i modem po otrzymaniu at (zwykle wymaga się tego samego rozmiaru, albo duże albo małe znaki) przestawia się na właściwą prędkość. Jeśli nie ma tego mechanizmu to najlepiej wysyłać ati\r\n na różnych prędkościach. Nie należy używać at, bo mogą być wyłączone potwierdzenia (kto oglądał poradnik Mirka o BTM222 wie o co chodzi)

PostNapisane: 10 lis 2014, o 11:02 
Użytkownik

Witam,

Kod napisany w arduino ale może się na coś przyda.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

można by trochę opóźnienia pozmieniać ale z takimi na pewno działa.

PostNapisane: 12 lis 2014, o 16:26 
Użytkownik

Dzięki o to mi chodziło :-)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 19 lis 2014, o 18:35 
Nowy

Proponuje zapoznać się z ofertą firmy ublox. Bardzo dobre moduły GSM i GPS. Używamy ich w firmie od kilku lat i nigdy nie było problemów. Jeśli chodzi o GSM ostatnio używałem LEON-G100 bardzo przyjazna obsługa komendami AT.

Strefa czasowa: UTC + 1