Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 23:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2014, o 16:38 
Nowy

Witam.
Chciałem sobie zrobić wyświetlacz 7 segmentowy do dużego prostownika akumulatorowego.
Pomiar prądu chciałbym dokonywać z dokładnością do jednej dziesiątej.
Wszystko prawie mi działa oprócz prawidłowego pomiaru ADC.
Otóż mam przekładnik prądowy TX2V (link do przekładnika)http://www.feryster.pl/polski/current_transformers.php?lang=pl
Po nim mam wzmacniacz operacyjny LM358.
I po wzmacniaczu mierze napięcie.
Na razie wszystko na płytce stykowej.
Gdy mierze miernikiem uniwersalnym to dostaję stabilny pomiar.
Gdy mierzę procesorem pomiar z ADC strasznie faluje, co chwile dostaje inny wynik.
Czy można coś z tym zrobić aby pomiar był stabilny.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2014, o 16:46 
Użytkownik

Przekładniki, jak to transformatory działają tylko przy prądzie zmiennym.

PostNapisane: 29 gru 2014, o 17:05 
Użytkownik

Jest to normalne zachowanie, ponieważ miernik dokonuje pomiaru wartości skutecznej, a nie chwilowej (lepsze mierniki dostosowują swój wynik dodatkowo do kształtu przebiegu, nie tylko do "sinusoidy" tzw. True RMS).
To samo trzeba zrobić w układzie mikroprocesorowym, albo użyć do tego celu specjalizowanego układu - przetwornik RMS/DC np. http://www.tme.eu/pl/details/ltc1966cms ... cms8_pbf/#

Wartość mierzona przez ADC w losowych momentach czasu da w efekcie zupełnie nieprzewidywalne wyniki. Można uruchomić jakiś timer i dla określonego interwału czasowego (najlepiej jak najmniejszego) zastosować wzór:

Obrazek

Dla sinusoidy obliczenia sprowadzają się jedynie do poznania wartości maksymalnej prądu/napięcia:

Obrazek

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_skuteczna

PostNapisane: 29 gru 2014, o 17:24 
Użytkownik

hmm a ja polecam się zapoznać z tym http://mirekk36.blogspot.com/2014/02/av ... filtr.html :) jeśli nie zależy Ci na dynamicznym mierzeniu prądu, tylko by mieć prawidłowe pomiary mimo troszkę dłuższego czasu to to rozwiązanie wydaje mi się być odpowiednie. Pozdrawiam :)

PostNapisane: 29 gru 2014, o 17:26 
Użytkownik

Moim zdaniem uśrednianie nie rozwiąże prawidłowo problemu, ponieważ chodzi o pozyskanie wartości skutecznej a nie średniej...

PostNapisane: 29 gru 2014, o 21:30 
Nowy

Dzięki za odzew.
Czytałem kiedyś artykuł na pewnym portalu i tam było podobne rozwiązanie tylko autor użył innego przetwornika i wszystko u niego działa. http://www.portalnaukowy.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=199:mikroprocesorowy-miernik-mocy-prdu-staego&catid=60:mikrokontrolery-jednoukadowe&Itemid=121
Więc myślałem że na moim też zadziała.
Kiedyś próbowałem pomiar wykonywać za pomocą bocznika i efekt był podobny.
Nie ukrywam że najprościej by było zakupić taki przetwornik jak w artykule jednak ceny nie są zbyt niskie.
A czy nie można by było zastosować jakiegoś filtra RC czy coś podobnego.
Czy znacie może jakieś inne sposoby pomiaru.
Może macie sprawdzone już jakieś przetworniki które by się nadały.
Może ten by się nadał. Jeśli dobrze wyczytałem to podobnie jak ten przetwornik z artykułu działa na zasadzie zjawiska HALLA.
http://www.lem.com/docs/products/la%20100-p%20sp13%20e.pdf

PostNapisane: 29 gru 2014, o 21:49 
Użytkownik

Teraz już sam nie wiem, czy mówimy o prądzie stałym czy zmiennym...
Dla pomiaru prądu stałego filtr dolnoprzepustowy RC jak najbardziej się nada. Dla pomiaru prądu zmiennego taki układ będzie próbował uzyskać składową stałą sygnału, a więc będzie tłumił zmiany mierzonego prądu. Dla sygnałów przemiennych idealnie nada się układ górnoprzepustowego filtru RC usuwającego składową stałą sygnału oraz przetwornik który podałem w powyższej mojej odpowiedzi. Układ LCT1966 sprawuje się w moich urządzeniach świetnie, ale mogę również polecić http://www.tme.eu/pl/details/ad736jnz/p ... -devices/# , który jest trochę tańszy, a równie dobry.

Czujniki prądu które opierają swoją zasadę działania na zjawisku Halla, oferują możliwość pomiaru prądu AC oraz DC.

Przekładniki prądowe wymagają dodatkowych boczników w postaci rezystorów, albo układów I/U. Tak jak Kolega wyżej napisał nadają się jedynie do pomiaru prądu zmiennego (przecież to transformator).

PostNapisane: 29 gru 2014, o 21:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

w prostowniku jest napięcie przemienne wyprostowane jedno lub dwu połówkowo. Jedno połówkowy odcina ujemną część sinusoidy a dwupołówkowy odwraca ujemną część sinusoidy.
Twój przekładnik jak piszą w danych działa przy (f=20Hz-1kHz). Czyli jakby do prądu stałego się nie nadaje. No ale prąd z prostownika nie jest stały a wyprostowanym sinusoidalnym więc jakoś to działa.
Najlepiej jak przekładnik był w obwodzie wtórnym transformatora.

Chcesz mierzyć na jego wartość ADC to najlepiej wykonać pomiary w jednej połówce sinusoidy i wyliczyć wartość prądu.
Początek sinusoidy jest w 0 po 5 ms jest jej maksimum po kolejnych 5 ms jest 0 (dla 50Hz), stąd twoje wyniki tak falują bo mierzysz za każdym pomiarem w innej części sinusoidy.
Aby dobrze zmierzyć trzeba by albo zmierzyć maksimum tej sinusoidy i podzielić przez pierwiastek z 2 wynikiem będzie wartość skuteczną prądu albo inną metodą pomiaru wyznaczyć poprawnie wartość prądu albo jakiś specjalistyczny układ do pomiarów RMS zastosować.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 10:44 
Nowy

Kiedyś zastosowałem do pomiaru prądu prostownika układ ACS712, działa też na zasadzie efektu HALLA i działał idealnie bez dodatkowych filtrów czy układów RMS, jednak w tym wypadku jest za słaby.
Więc skoro przetwornik LEM LA100 działa na podobnej zasadzie powinien działać bez dodatkowych układów, czy też trzeba by było je stosować.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 12:58 
Użytkownik

Do pomiaru prądu stałego ten czujnik się nada i nie wymaga dodatkowych układów zewnętrznych (ew. dolnoprzepustowy filtr RC dla poprawienia stabilności sygnału).

Kolejny raz podkreślam, że układy RMS/DC są pomocne w przypadku pomiaru prądu AC, a jeżeli prostownik o którym piszesz nie posiada na wyjściu elementów prostujących napięcie to masz do czynienia właśnie z prądem AC. Co prawda podłączenie akumulatora może być równorzędne dodaniu kondensatora niwelującego tętnienia, ale mimo wszystko należy mieć to na uwadze, że tak na prawdę możesz mieć do czynienia z tętniącym w pewnym stopniu napięciem.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 14:57 
Nowy

Ok chyba rozumiem.
Ale skoro do pomiaru prądu prostownika użyłem układu ACS712 mimo tego że napięcie prostownika nie jest idealnie wyprostowane (chyba w środku są jakieś 2 duże diody prostownicze, poza tym jak wcześniej stwierdzono napięcie z prostownika jest prostowane jedno czy dwu połówkowo więc praktycznie zawsze będą jakieś tętnienia ) a jednak pomiar działał prawidłowo to jakby się pomiar dokonało za pomocą tego LEMa, który działa na podobnej zasadzie to też powinno działać bez układu RMS.
W każdym bądź razie temat jest na tyle ciekawy (przynajmniej dla mnie) że chyba kupię sobie chociażby do testów tego LEMa i ten układ RMS.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 17:52 
Użytkownik

Tętnienia można praktycznie zniwelować do 0 (kondensatory + stabilizator liniowy/impulsowy), więc nie jest prawdą że zawsze są tętnienia, bo ciężko nazwać absolutny sygnał sinusoidalny jako tętniący, a raczej jest to sygnał okresowy zmienny.

Nie chcę już tego powtarzać po raz kolejny, ale odpowiednio prostując sygnał wyjściowy prostownika (kondensatory) można zupełnie pominąć użycie układu RMS/DC.

Strefa czasowa: UTC + 1