APAP75 napisał(a):
Witam
Ostatnio zobaczyłem fajną ozdobę świąteczną - spadające sople na diodach LED z "miękkim" ich zapalaniem i wygaszaniem. Chciałbym coś takiego zrobić na atmedze8, ale nie wiem czy na jej wszystkich portach na raz można zapalić pojedyncze diody LED bezpośrednio (ok 10 - 20 mA na jeden port), czy się nie spali układ. Czy lepiej za pomocą portów sterować tranzystorami - ale wówczas zwiększy mi się ilość elementów.
W dokumentacji procesora producent napisał:
MAX DC Current per I/O Pin ................................................ 40.0mA
Ale czy procesor zdzierży, gdy na wszystkich portach dostanie taki prąd (ilość portów x 40mA). Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii.
Kolejne pytanie - jak z punktu widzenia mocy kontrolera lepiej sterować diodami - czy lepiej stanem wysokim i dioda przez rezystor do masy, czy stanem niskim (dioda przez rezystor do plusa zasilania). W którym przypadku układ się mniej grzeje?
Kolejne pytanie - czy procesor ten będzie poprawnie pracował przy kilkustopniowym mrozie na wewnętrznym oscylatorze RC na 8MHz? Mój laptop kiedyś musiał ruszyć przy -32 st. C - pracował poprawnie (poza dłuuugą poświatą na monitorze), ale on ma zewnętrzny kwarc.
pozdrawiam
Andrzej
Musisz zastosować tranzystor ja mam taki sam problem max. 3 diody na jeden pin