Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sie 2026, o 12:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2015, o 14:19 
Nowy

Witam wszystkich.

Cały czas czytam że do multipleksowania wyświetlaczy 7-seg LED musimy użyć tranzystorów PNP i zastanawia mnie dlaczego nie mogą to być NPN. Ostatnio sam złożyłem taki wyświetlacz z NPN podłączając do kolektora +5, do bazy pin uC no i do emitera anode wyświetlacza i wszystko działa. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu ten sposób jest błędny ( jestem bardzo początkujący w tych sprawach wiec proszę o łopatologiczne wytłumaczenie ) i co lepszego daje podłączenie tego wszystkiego przez PNP.

Przed chwilą czytałem ten Thread http://forum.atnel.pl/topic4135.html i Kolega AntyStatyczne napisał:

Cytuj:
Kolektor tranzystora do VCC, na bazie rezystor około 1k, emiter zasila wspólną anodę cyfry. Wadą takiego rozwiązania są zmiany jasności świecenia zalezne od ilości zaświeconych segmentów (zmienia sie Ibe). Do prostych domowych prób możesz w ten sposób sterowac cyframi wyświetlacza.

Dlaczego tutaj pojawią się zmiany jasności i jak inny kolega napisał dlaczego tranzystor będzie się grzał?

I jeszcze jedno pytanko : Dlaczego nie mógłbym pominać tranzystorów i podłączyć anode bezpośrednio pod pin ? Czyżby diody mogły pociągnąć za dużo prądu i doprowadzić do uszkodzenia pinu uC ?

Dziekuje i wybaczcie tą niewiedze !!! :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2015, o 15:02 
Użytkownik

Tranzystory NPN lub PNP stosujesz w zależności od tego czy masz wyświetlacz 7LED ze wspólną anoda lub katodą.
Do jednego pinu procesora nie możesz podłączyć 7 diod ponieważ obciążalność wyjścia procka to 20mA więc stosujesz
tranzystory po jednym na każdy znak.

Odnośnie podlinkowanego tematu hmmm.....powiem tak Trzeba sobie jakoś radzić, powiedział baca zawiązując but dżdżownicą ;)

Ostatnio edytowano 18 lut 2015, o 15:18 przez BIGjack, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 lut 2015, o 15:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Poczytaj co to jest wtórnik emiterowy. Stosując tranzystor NPN w takim układzie napięcie na emiterze będzie wynosiło maksymalnie 4,4-4,3V. Wynika to z budowy złącza baza emiter tranzystora. W uproszczeniu jest to dioda.

Strefa czasowa: UTC + 1