Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:11 
Użytkownik

Cześć,
postanowiłem sobie, że nauczę się sterować prędkością silnika za pomocą ATmegi16A. W moje ręce wpadł napęd CD z którego wymontowałem 2/3 silniki. Pierwszy raz mam z nimi styczność i nie wiem za bardzo, który silnik mogę wykorzystać i jak wyprowadzić połączenia, aby móc je podłączyć do płytki.

Oto co posiadam:

1.
ObrazekObrazek

2.
ObrazekObrazekObrazek

3.
ObrazekObrazek

Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu silników i pomocy w wyborze odpowiedniego.

Wiem, że powinienem zastosować również mostek, np LD93D z diodami czy ULN2803. Będzie on odpowiedni, czy polecacie coś innego?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:24 
Użytkownik

1. DC - mostek H np. w postaci układu L293D będzie ok
2. BLDC - sterowanie trochę bardziej skomplikowane i mimo iż istnieją sterowniki to na początek odradzam
3. Krokowy bipolarny - przykładowe sterowanie za pomocą pary układów L297 i L298

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 21 mar 2015, o 21:28 przez atmel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:27 
Użytkownik

Ok, w takim razie wybieram DC. Mógłbym poprosić o więcej informacji na temat połączenia go z mikrokontrolerem? Dobrze myślę, że na zdjęciu 1 w miejscu z czerwoną kropką podłączamy +, a do drugiego -?

PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:34 
Użytkownik

W przypadku silników DC polaryzacja decyduje jedynie o kierunku obrotów osi, więc jak podłączysz będzie ok ;)

W nocie aplikacyjnej "scalaka" L293 jest wszystko prawidłowo rozrysowane. W internecie jest mnóstwo schematów podłączenia tego układu do mikrokontrolera np.

Obrazek

Pin 16 do 5V.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:47 
Użytkownik

Właśnie sprawdzałem silnik i na baterii 9V i na zasilaniu 3V, 5V i działa, więc teraz zaopatrzę się w L293 i wtedy zgłoszę się z prośbą o sprawdzenie poprawności schematu przed połączeniem. Będę chciał sterować za pomocą PWM ;)

PostNapisane: 21 mar 2015, o 22:17 
Użytkownik

Napięcie 9V może być trochę zbyt duże dla tak małego silniczka... proponowałbym <= 5V.
Oczywiście bez obciążenia to praktycznie bez różnicy, ale jeśli coś będzie sprzężone z wałem to silnik dla dużych napięć może się mocno nagrzewać, a w efekcie uszkodzić.

Polecam gotowe rozwiązania (L298 to "mocniejsza" wersja L293): http://allegro.pl/modul-sterownika-siln ... 12623.html

PostNapisane: 21 mar 2015, o 22:18 
Użytkownik

Póki co przylutowałem przewody i sprawiłem sobie podstawkę :D

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

atmel napisał(a):
Napięcie 9V może być trochę zbyt duże dla tak małego silniczka... proponowałbym <= 5V.
Oczywiście bez obciążenia to praktycznie bez różnicy, ale jeśli coś będzie sprzężone z wałem to silnik dla dużych napięć może się mocno nagrzewać, a w efekcie uszkodzić.

Polecam gotowe rozwiązania (L298 to "mocniejsza" wersja L293): http://allegro.pl/modul-sterownika-siln ... 12623.html

Ja go tylko sprawdzałem baterią 9V, z ATmegi pójdzie mi na niego pewnie ok 3/5V ;)

Ostatnio edytowano 21 mar 2015, o 22:33 przez In-sane, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 mar 2015, o 22:28 
Użytkownik

Podstawka jak znalazł :)

Układy o których rozmawiamy, posiadają separację zasilania części logicznej i silnika. Wobec czego poziomy napięć stosowane w mikokontrolerze nie zasilają silnika, a jedynie sterują wewnętrznymi kluczami tranzystorowymi.
Zdecydowanie odradzam łączenie tych dwóch szyn zasilania.

PostNapisane: 22 mar 2015, o 08:47 
Użytkownik

Zanim kupisz gotowy układ dedykowany, możesz sterować tym z procka za pomocą zwykłego tranzystora. Dla takiego maleństwa BD139 lub podobny mógłby wystarczyć. Ostatecznie prawie dowolny mosfet N. Do zmiany kierunków można wykorzystać przekaźnik o konfiguracji styków DPDT. Jak już masz silnik i procka, może uda Ci się wygrzebać te 2 elementy i można zaczynać zabawę ze sterowaniem silniczkiem DC. W razie zainteresowania podrzucę schemat.

PostNapisane: 22 mar 2015, o 09:08 
Użytkownik

Do takiego silnika to wystarczy nawet BC547. Te silniki w stanie jałowym pobierają ok. 30mA. Przy zatrzymaniu wirnika pobierają ~120-160mA. Tutaj już musiałby być zastosowany jakiś mocniejszy tranzystor np. BC337.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 mar 2015, o 09:50 
Użytkownik

m@ciej napisał(a):
Zanim kupisz gotowy układ dedykowany, możesz sterować tym z procka za pomocą zwykłego tranzystora. Dla takiego maleństwa BD139 lub podobny mógłby wystarczyć. Ostatecznie prawie dowolny mosfet N. Do zmiany kierunków można wykorzystać przekaźnik o konfiguracji styków DPDT. Jak już masz silnik i procka, może uda Ci się wygrzebać te 2 elementy i można zaczynać zabawę ze sterowaniem silniczkiem DC. W razie zainteresowania podrzucę schemat.

Ds3 napisał(a):
Do takiego silnika to wystarczy nawet BC547. Te silniki w stanie jałowym pobierają ok. 30mA. Przy zatrzymaniu wirnika pobierają ~120-160mA. Tutaj już musiałby być zastosowany jakiś mocniejszy tranzystor np. BC337.

Pozdrawiam!

Znalazłem tranzystory "BC557C PNP 0,1A TO92" i "C557C". Będzie coś z tego?

PostNapisane: 22 mar 2015, o 10:46 
Użytkownik

Od biedy PNP też może być, ale by nie dodawać elementów, musiałbyś wszystko zasilać z jednego napięcia, np. 5V. Wtedy baza do wyjścia PWM procka, koniecznie przez rezystor z zakresu 2,2k-10k, emiter do szyny zasilania, a silnik włączasz pomiędzy kolektor a masę. Dobrze byłoby dać równolegle z silnikiem diodę, 1N4007 lub nawet 1N4148. Anoda diody do masy, katoda do dodatniego bieguna silnika.
Dodatkowo w programie musisz ustawić PWM na Clear Up, a nie Clear Down, gdyż PNP niejako "odwraca" sygnał.
Jakby były problemy z wyłączeniem tranzystora, można dać rezystor pomiędzy bazę, a szynę zasilania, tak 10k-22k.

Do prostej regulacji PWM (nie tylko silników, ale i żarówek czy diod LED) nie trzeba procka, wystarczy garść elementów:
Obrazek

Układ jest symetryczny, i po podłączeniu dwóch silników, jeden będzie zwalniał, drugi przyspieszał w takt kręcenia potencjometrem.

Strefa czasowa: UTC + 1