Żeby zrozumieć zasadę działania transmisji różnicowej trzeba koniecznie chociaż w minimalnym stopniu poznać zasadę działania wzmacniaczy operacyjnych. Tam też masz właśnie wejście odwracające i nieodwracające - to dzięki nim można realizować taką transmisję. Masz ją także w USB

Próbujesz poruszyć dosyć rozległe tematy - na początek warto przyjąć to co mówimy:
1. jakie rodzaje magistral są na krótkie odległości (w ramach jednego urządzenia)
2. jakie rodzaje magistral są na duże odległości
i tego się trzymać.
Przecież zwykły RS232 też nie został zasadniczo stworzony do komunikacji na tak zbyt duże odległości. Z czego to wynika ? hmmmm przede wszystkim z tego że musiałbyś spojrzeć sobie na oscyloskop co się dzieje z pojedynczym przebiegiem na pinach magistral takich jak: I2C czy SPI. Masz tam przebieg prostokątny zwykle o dość dużych częstotliwościach. Im dłuższy kabel tym bardziej rośnie pojemność magistrali a to wpływa na mocne zniekształcenia nie tylko zboczy narastających i opadających (zaczynają się np wygładzać albo powstają duże szpilki, które po stronie odbiornika na drugim końcu długiego kabla przesuwają się jeszcze czasem w fazie - no i nieszczęście gotowe. Szczególnie jeśli chodzi o wysokie częstotliwości.....
Wtedy z pomocą przychodzi transmisja różnicowa - gdzie sygnał cyfrowy TTL jest zamieniany w takich układach jak np MAX480 na sygnał różnicowy przesyłany po dwóch liniach. Gdzie jest to można powiedzieć transmisja analogowa .... no ale poczytać musisz jak mówiłem i zacząć od zrozumienia działania wzmacniaczy operacyjnych to ci się wtedy rozjaśni :
http://elektronikab2b.pl/biznes/3404-czym-jest-rsgeneralnie są dwa druty na których pojawiają się wraz z taktowaniem po stronie TTL pojawiają się na wyjściu różne wartości napięć a nośnikiem sygnału jest różnica między nimi. Jeśli są takie same to się znoszą. A przesyłanie ich kablem skrętkowym ma taką zaletę, że jeśli pojawią się zakłócenia to w jednym i drugim przewodzie, czyli obydwa wzrosną o tą samą wartość zakłócenia a różnica pomiędzy nimi się zniesie .... no ale to taki zbyt pokrętny sposób tłumaczenia - akurat w tym nie czuję się na siłach żeby jasno i przejrzyście wytłumaczyć - ale jeszcze raz przypomnę mi pomogło w zrozumieniu - nauczenie się wzmacniaczy operacyjnych - wtedy pojawiła się eureka

www.youtube.com/mirekk36 ]