Grzegorz... napisał(a):
Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie to wiem, że to trudniejsze i droższe rozwiązanie, ale czy nie wolisz przy DS-ach dać mały uC, a dane "wrzucić" na RS-485.
Moim zdaniem to już trochę za dużo zachodu. Zamysł jest taki, żeby główny, lokalny moduł miał połączenie ze światem za pomocą jakiejś lepszej magistrali, a potem już prostymi środkami sterował swoimi peryferiami. Chodzi o to, żeby na końcu rozgałęzień tego drzewa były elementy możliwie proste, tanie i mało awaryjne. W przeciwnym razie mógłbym przy każdej lampie zamontować moduł WiFi ESP8266 sterujący przekaźnikiem/triakiem, ale przecież nie o to chodzi, żeby każda żarówka łączyła się z Internetem.

Magistralą dla lokalnych modułów w pierwszej wersji będzie zapewne Ethernet. Jednak w kolejnych wersjach zawsze będę mógł zastosować jakieś moduły RF albo nawet WiFi - centralna "inteligencja" i tak zostanie umieszczona na jakimś CubieBoardzie albo czymś podobnym. Ona będzie odpowiedzialna za odczytywanie wszystkich danych i rozsyłanie poleceń tam, gdzie trzeba, przy pomocy odpowiedniego medium.
Krauser napisał(a):
Możesz użyć DS2480B i do tego izolowany UART z izolowanym zasilaniem. Jest też taki scalak na I2C o symbolu DS2482-101 i do tego należy dorzucić układ ADM3260 lub podobny. Zaletą tych mostków UART-1-Wire i I2C-1-Wire jest odciążenie mikrokontrolera.
Możesz też rzucić okiem na:
http://www.maximintegrated.com/en/app-n ... vp/id/3754Hmm... Zastanawia mnie jedna kwestia odnośnie poniższego rozwiązania:

Jeśli DS2482-100 jest po prostu sprzętowym kontrolerem 1wire, który podpina się do I2C, to może dałoby się to zrobić prościej? Nie istnieje jakiś układ do izolowania I2C, który przepuszczałby jednokierunkowo SCL i dwukierunkowo SDA?
Chciałem też jeszcze zapytać o kwestię izolowanego zasilania. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że musi to być osobne źródło, nie mające galwanicznego połączenia z zasilaniem MCU i reszty elektroniki. Czy mógłbym jednak zastosować wspólne zasilanie dla wszystkich okolicznych, izolowanych urządzeń zewnętrznych? Chodzi tutaj przede wszystkim o:
1) Czujki PIR podłączone za pośrednictwem transoptorów. Zasilanie obejmowałoby samą czujkę i diodę transoptora na wejściu modułu.
2) Wspomniane termometry DS18B20 na 1wire.
3) Włączniki światła - zasilanie dla diod w transoptorach wykrywających załączenie styków włącznika.
Zgodnie z pierwotnymi założeniami zasilanie miało się brać z osobnego uzwojenia transofmratora w zasilaczu modułu.
Mogę to zrobić w ten sposób, czy też powinienem wydzielić osobne zasilanie przynajmniej dla niektóych z tych urządzeń, np. dając przetwornicę przy 1wire?