Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 kwi 2026, o 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2014, o 19:05 
Użytkownik

Witam

Zna ktoś przyczynę nieobsługiwania ATmegi 168p przez AVRdude? Robię właśnie projekt i na moje nieszczęście trafiłem na ww. scalak. Jak się okazuje nie mogę go sobie szybciutko przez eclipsika zaprogramować. Poradziłem sobie z tym naokoło i na brutala :D dokleiłem do pliku avrdude.conf zmodyfikowaną wersję konfiguracji ATmega 168 zmieniając tylko sygnaturę na tą wykrywaną w programie i dwie nazwy z atmega168 na atmega168p. Scalak się programuje bez problemu program działa w 100%. Pytanie jest takie czy będzie tak we wszystkich przypadkach? Możliwe, że tak nie będzie ale jakby się ktoś natrafił na taki problem a koniecznie musiał użyć megi 168p to może wypróbować ten sposób.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2014, o 19:42 
Moderator

sprawdź sobie AVRDUDE z programu MkAvrCalculator - to zobaczysz że wcale się nie gniewa - co więcej nie gniewa się jeszcze na kupę innych procków których brak w configu standardowego avrdude .... a to praktycznie zasługa naszego zacnego kolegi SunRivera i to jemu należą się podziękowania za takie "cóś" ;)

PostNapisane: 20 sty 2014, o 22:52 
Użytkownik

Super

Jeszcze nie mam pełnej wersji :oops: hehe tym bardziej sobie sprawię. I ciekaw jestem co firma powie na moją propozycję zakupu ;) Jak to jest Mirku z Twoim programem można go używać do celów komercyjnych? Ciekawi mnie czy takie oszukiwanie (jak moje) avrdude działa w każdym przypadku. A skoro mowa o MkAvrCalculatorze jak to jest z licencją gdybym np chciał przenieść program z komputera stacjonarnego na netbooka?

PostNapisane: 20 sty 2014, o 23:18 
Moderator

pietszyk napisał(a):
Jeszcze nie mam pełnej wersji :oops:

Ale to mnie najbardziej zastanawia zawsze - dlaczego ludzie tak się bronią rękami i nogami przed wersją FREE ? przecież w niej także masz dokładnie to samo avrdude do zainstalowania i za free więc w czym problem ? ;) o co kaman ? ;)

pietszyk napisał(a):
Jak to jest Mirku z Twoim programem można go używać do celów komercyjnych?

Program w tej samej cenie jest zarówno do wykorzystania komercyjnego i niekomercyjnego. Podobnie z wersją Free ;) ... A jeśli chodzi o licencję na pełną wersję - to pozwala ona na korzystanie z niej na DOWOLNEJ liczby komputerów w domu albo we własnej firmie ... Tyle że jeśli chodzi o firmę - to w jednej lokalizacji (oddziale firmy- pod jednym adresem) a jeśli firma ma inne oddziały to wypadałoby kupić wtedy np dodatkową licencję na drugi oddział - więc to chyba w stosunku do symbolicznej ceny niezłe warunki co ? ;)

pietszyk napisał(a):
Ciekawi mnie czy takie oszukiwanie (jak moje) avrdude działa w każdym przypadku.

Nie rozumiem o jakim oszukiwaniu mówisz

pietszyk napisał(a):
A skoro mowa o MkAvrCalculatorze jak to jest z licencją gdybym np chciał przenieść program z komputera stacjonarnego na netbooka?

pisałem wyżej ;) możesz sobie licencję odpalać na wszystkich własnych komputerach bez ograniczeń - program nie ma żadnych restrykcji a ja liczę i tak tylko na uczciwych użytkowników ;)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 07:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):

Ale to mnie najbardziej zastanawia zawsze - dlaczego ludzie tak się bronią rękami i nogami przed wersją FREE ? przecież w niej także masz dokładnie to samo avrdude do zainstalowania i za free więc w czym problem ? ;) o co kaman ? ;)
)

Chodziło mi raczej o używanie ww. procesora bezpośrednio z eclipse. Posiadam wersję Free ;) . Niedawno kupiłem bluebooka teraz pora na MKAvrCalculator i tak małymi kroczkami kompletuje sobie moją domową pracownię. W pracy natomiast do tej pory używałem tego co mieli. Teraz mam wpływ na zakupy w moim dziale więc również wybiorę sobie jakiś zestaw :) .

mirekk36 napisał(a):
Nie rozumiem o jakim oszukiwaniu mówisz

O przerobieniu pliku konfiguracyjnego z Atmega168 na 168p.

A tak poza tematem. Cieszę się bardzo, że nadal będą poradniki :D trochę zszokowało mnie to o czym powiedziałeś w ostatnim filmie ale w sumie oszustów nigdzie nie brakuje.
Pozdrawiam i Życzę nowej motywacji do pracy.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 08:13 
Moderator

pietszyk napisał(a):
O przerobieniu pliku konfiguracyjnego z Atmega168 na 168p.

aha - no w przypadku m168 i m168p to można ale nie ze wszystkimi prockami przejdzie taki numer i trzeba uważać żeby sobie nie zablokować czasem przez takie coś ...

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:00 
Użytkownik

witam,

Mam ten sam problem>

Sprzęt: ATmega 168PA.

Jaką ją się ostatecznie programuje? Da radę z Eclipse'a? czy moze z mkAVRcalulatora (a jesli tak to jak to się robi)?

Będę wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:13 
Moderator

Lukasz_wat napisał(a):
witam,

Mam ten sam problem>

Sprzęt: ATmega 168PA.

Jaką ją się ostatecznie programuje? Da radę z Eclipse'a? czy moze z mkAVRcalulatora (a jesli tak to jak to się robi)?

Będę wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam

obejrzyj to: http://mirekk36.blogspot.com/2014/02/cz ... a-itp.html

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:51 
Użytkownik

Ok. :)

Panowie, obejrzałem w/w filmik i jest tam powiedziane o instalacji toolchainu atmela..ale wszystko mi się już teraz pokiełbasiło i już nie nadążam za tymi nowościami. Więc czy moglibyście mi pod powiedziedzieć z którego poradnika skorzystać, aby mieć zainstalowany Eclipse(i jaka wersja jest najlepsza) aby to chodziło z takimi "dziwadłami" jak ATmega168

Pozdro
Łukasz

Strefa czasowa: UTC + 1