Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2025, o 19:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2014, o 23:43 
Nowy

Witam

Jakiś czas temu zauważyłem że po włączeniu zasilania procesora na moment stan wszystkich portów jest ustawiony jako wysoki. Po ułamku sekundy już jest niski. Dotychczas stosowałem rezystory sciągające port do masy. Ale zastanawiam się czy jest możliwość bez stosowania tych rezystorów sprawić żeby po włączeniu zasilania od razu stan portów był niski.

Pozdrawiam

Marcin

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2014, o 00:09 
Użytkownik

A ja mam pytanie skąd wiesz, że jest stan wysoki? :P Nie jest tak, że porty są w stanie wysokiej impedancji przypadkiem?

PostNapisane: 9 sty 2014, o 02:46 
Użytkownik

Jednak dalej to nie jest stan wysoki a do tego zmierzała moja wypowiedź.

PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:03 
Nowy

Witam

Jeżeli jakieś urządzenie peryferyjne jest np. załączane stanem wysokim na porcie procesora to na ułamek sekundy podczas załączenia zasilania procesora to urządzenie się załącza. Stąd był mój wniosek że jest to stan wysoki.
Być może jest to stan wysokiej impedancji ale o ile się orientuję to ten stan można porównać to sytuacji gdyby dane urządzenie peryferyjne odłączyć fizycznie od portu. A jeżeli linie sterującą odłączę fizycznie od portu procesora to urządzenie jest niezałączone.
Dlatego nie bardzo rozumiem to występowanie tego zjawiska podczas załączenia zasilania procesora.

Pozdrawiam

Marcin

PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:16 
Moderator

secom napisał(a):
A jeżeli linie sterującą odłączę fizycznie od portu procesora to urządzenie jest niezałączone.

Wcale to nie oznacza tego samego - więcej wcale nie oznacza że ZAWSZE po resecie jest stan wysoki może być stan niski albo taki poziom napięcia, który jest określany jako nieustalony ... Więc nie kombinuj bo tu nie ma innego wyjaśnienia ani sytuacji ;) ... a że w twoim przypadku urządzenie się wyzwala to znaczy że jest na chwilę ten stan HiZ interpretowany jako wysoki i koniec ...

rezystory zewnętrzne do GND mogą okazać się konieczne

poza tym - bardzo się zawsze dziwię jak ktoś przy mikrokontrolerach mówi o ułamku sekundy .... to mniej więcej tak jakby powiedzieć, że np układ słoneczny powstał w "ułamku sekundy" w stosunku do czasu w jakim powstał wszechświat ;)

A kto cię tam wie jak ty inicjalizujesz procka, ile czasu mija od startu głównej funkcji main() do momentu gdy ty ustalasz na tych liniach wyraźny poziom niski ? przecież kodu nie pokazujesz

poza tym nawet gdybyś to robił w pierwszych liniach to i tak jeszcze są sekcje INIT wykonywane przez kompilator przed main() gdzie jest cała inicjalizacja pamięci itp ... ale są tam również sekcje do wykorzystania dla użytkownika dzięki czemu można jeszcze bardziej przyśpieszyć ustalenie programowo stanu niskiego na wyjściach i w ogóle ustawienie pinów jako wyjścia .... A jeśli i to nie pomaga to trzeba jeszcze zwrócić uwagę na ustawienia fusebitów o nazwie SUT (odpowiedzialnych za czas startu generatora) ... a jeśli i tu skrócenie czasu do minimum nie pomaga to już TYLKO i wyłącznie rezystory podciągające do GND ... na liniach czy linii

PostNapisane: 9 sty 2014, o 10:24 
Nowy

Witam

Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia.

Pozdrawiam

Marcin

Strefa czasowa: UTC + 1