Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2014, o 00:08 
Nowy

Witacie szanowni użytkownicy!
To mój pierwszy post na forum, choć czytam je od dłuższego czasu i posiadam Bluebooka.
Chciałbym opisać problem, który trapi mnie od jakiegoś czasu. W programie Mkavrcalculator (licencja zakupiona wraz z BB) po wybraniu opcji "sprawdź podłączony AVR" bezproblemowo rozpoznawana jest ATmega32 natomiast egzemplarz ATmega162 przestał być niedawno rozpoznawany. Wyskakuje informacja: "Błąd AVRdude" po wybraniu: "sprawdź podłączony AVR". uC jest na płytce stykowej. Eclipse też go nie widzi. Sprawdzałem multimetrem połączenia z gniazda KANDA do pinów uC (MISO, MOSI, RST, SCK). Sprawdzone także zasilanie układu, są kondensatory 100nF. Wcześniej były zmienione fusebity na zewnętrzny kwarc > 8MHz, (kwarc jest podpięty na płytce zaraz przy nóżkach). Po zmianie fusebitów uC działał.
Układ jest banalny - steruje 3 serwami modelarskimi, które teraz odłączyłem. Programator to usbasp, również zasila układ.
Myślę, że mogłem wykonać jakąś nieprzewidzianą operację, np. próbowałem wgrać program z eclipse na avr (fusebity na 16MHz) bez podłączonego kwarcu. Można tak coś zablokować? (wyjety był po wyłączeniu avr)
Czy można spróbować jeszcze przywrócić tą mega162 do życia jakimkolwiek sposobem?
Czy przy szukaniu usterki coś pominąłem?
W poniedziałek kupię nową atmegę i dam znać czy coś się zmieniło.
Proszę o Wasze sugestie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2014, o 00:31 
Moderator

A pokarz zrzut ekranu konkretnie z MkAvrCalculatora i tego błędu ? Bo tak z samego opisu trudno się zorientować co się dzieje

Jeśli nie miałeś podłączonego kwarcu a wcześniej procek był ustawiony na zewn kwarc to jak to niby mogło wpłynąć na jego zablokowanie?

PostNapisane: 2 lis 2014, o 23:03 
Nowy

W konsoli AVRDUDE pojawia się następująca informacja:

Kod:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done.  Thank you.

Obrazek

PostNapisane: 2 lis 2014, o 23:29 
Moderator

Masz za starą wersję MkAvrCalculatora - jakąś przedpotopową - uaktualnij ją do najnowszej "build 67" ze strony bo ta na dzień dzisiejszy to już mocno niedomaga że tak powiem i wtedy sprawdź.

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:22 
Użytkownik

Masz ATmega 162 a w console Ci wyrzuca ATmega 8, zmień w ustawieniach projektu na właściwy procek, mi się kiedyś też tak przedstawiło i niemoglem zaprogramować w Eclipse uC. Jednakże MkAvrCalc widział procesor mimo wszystko.

Może Ci kwarc wypadł lekko? sprawdź połączenie albo przewóz kwarc w inne miejsce. U mnie na stykowce juz kilka miejsc nie działa, taki jej urok... ::-(

PostNapisane: 3 lis 2014, o 09:25 
Użytkownik

dambo napisał(a):
to z atmega8 to sztuczka wykorzystywana w mkavrcalc. Sam się na to kiedyś złapałem. Może Panie Mirku jakiś przyklejony temat na forum odnośnie tego by się przydał z wyjaśnieniem o co chodzi tak na przyszłość dla innych?

To nie sztuczka makavrcalc tylko AVRDude ;-)

PostNapisane: 3 lis 2014, o 10:49 
Użytkownik

Masz kondensatory przy kwarcu? (około 22pF)

PostNapisane: 3 lis 2014, o 20:03 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi,
Kondensatorów przy kwarcu nie ma, ale wcześniej wszystko działało poprawnie bez nich (na docelowej płytce jednak będą).
W Eclipse też miałem ten problem, że mimo wyboru ATmega 162 Eclipse miało mega8 lub mega16.

Teraz aby sprawdzić, czy Eclipse podpięło dobry procek po prostu klikam z wciśniętym Ctrl na nazwę jakiegoś rejestru - otwiera się plik np. iom16.h czyli wiemy, że jednak Eclipse widzi mega16 - nie to co ustawiliśmy.
Problemu z właściwym ustawieniem procesora nie było, gdy wybierałem go na samym początku przy tworzeniu projektu.

Nie mam układu ze sobą. Pokombinuję z kwarcem i dam znać.

Strefa czasowa: UTC + 1