Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 maja 2026, o 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 14:46 
Użytkownik

Witam! Mam istniejący projekt i chciałbym dołożyć do niego moduł GSM.Posiadam telefon Samsung e 2600 i przez BT z terminalem ładnie sie z nim dyskutuje.Potrzebuje tylko odbiór i wysyłanie SMS.Pytanie jest jak podłączyć to z Atmega? Czy wystarczy Moduł BT master? Kabelki odpadają.Mam tylko moduł slave i za czym kupie Master postanowiłem sie zapytać.Moze Ktos juz tak podłączał telefon.Ma szanse to zadzialc?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 16:14 
Użytkownik

próbowałem zamiast atmegi właśnie przez ten moduł podłączyć sie z pc i terminalem ale nie wychodziło mi. Dlatego myślałem ,ze musi być master.Zaraz napisze jakiś krotki programik na atmege.
edit:
Niestety nie udaje mi sie połączyć z telefonem.Moze cos robię nie tak.Jednak moduł bez problemu łączy sie z terminalem.Poczekam na moduł BT master.
edit:
Chyba sie nie zrozumieliśmy.Ja nie chce sie łączyć z telefonem przez terminal,tylko używać go jako moduł gsm i sterować przy pomocy sms atmega .Przy pomocy komend AT

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 16:31 
Użytkownik

Bt podłączony tak jak napisałeś.Telefon widzi Bt i podaje pin i wygląda,ze wszystko OK.I dalej juz sie nic nie dzieje.Moduł nie łączy się.Dioda cały czas mruga.Połączenie testowałem z Pc i bez problemu w terminalu widzę ze atmega wysyła komendy.Tylko ze Terminal działa jako master(chyba) i to on nawiązuje połączenie.Z telefonem przez terminal bez problemu wysyłałem i odbierałem sms wiec chyba jest ok. Wczoraj na ebayu wygrałem licytacje na modul gsm za kilkanaście zl.Wiec poczekam i dalej będę na nim działał. Żadnego innego protokołu nie znam wiec wybór padł na AT

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 16:36 
Moderator

smartfony nie dadzą ci dostępu do wysyłania SMSów przez BT za pomocą komend AT (to zbyt niskopoziomowe grzebanie byłoby w brzuchu Androida i można byłoby mu niechcący wyciąć jakiś organ co doprowadziłoby go do "zgonu" ;) tak przynajmniej Android albo twórcy Androida myśleli - zabraniając tego. Tak obrazowo to przedstawiłem) ;) . Trzeba sobie samemu napisać soft na smartfona który to będzie robił i to on będzie się komunikował z twoim prockiem. Nic nie poradzisz modułem MASTER. Trzeba było spróbować z modułem BTM-222 którego można sobie DOWOLNIE przestawiać komendami AT w tryb master albo slave. Więc nawet jak master dobijie się do smartfona to i tak nie dostanie dostępu do brzucha :lol:

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 21:35 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
smartfony nie dadzą ci dostępu do wysyłania SMSów przez BT za pomocą komend AT (to zbyt niskopoziomowe grzebanie byłoby w brzuchu Androida i można byłoby mu niechcący wyciąć jakiś organ co doprowadziłoby go do "zgonu" ;) tak przynajmniej Android albo twórcy Androida myśleli - zabraniając tego. Tak obrazowo to przedstawiłem) ;) . Trzeba sobie samemu napisać soft na smartfona który to będzie robił i to on będzie się komunikował z twoim prockiem. Nic nie poradzisz modułem MASTER. Trzeba było spróbować z modułem BTM-222 którego można sobie DOWOLNIE przestawiać komendami AT w tryb master albo slave. Więc nawet jak master dobijie się do smartfona to i tak nie dostanie dostępu do brzucha :lol:

Dobra wiadomosc dla autora tematu jest taka, ze telefon o ktorym pisze nie ma Androida.
Zla jest taka ze pewnie nie ma nigdzie specki tego co Samsung OS dopuszcza po blutucie. Aczkolwiek pewnie samsung kies dopuszcza sterowanie (w tym wysylanie sms) przez blututa. A skoro on potrafi to wszystko potrafi, _tylko_ trzeba podejrzec komunikacje blutut.

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 22:55 
Moderator

charsz napisał(a):
Aczkolwiek pewnie samsung kies dopuszcza sterowanie (w tym wysylanie sms) przez blututa. A skoro on potrafi to wszystko potrafi, _tylko_ trzeba podejrzec komunikacje blutut.

Jeśli KIES to robi po BT to na pewno nie w trybie SPP ... a wtedy może DUŻO ..... W trybie SPP żaden smartfonik nie da sobie zagrzebać w bebechach ....

więc odwrotnie jeśli jego fon to nie smartfon tylko jakiś stary to wręcz odwrotnie ma szansę - nawet mogę podpowiedzieć jaki fon wziąć żeby na pewno to ruszyło - proszę bardzo ..... Nokia wypuściła kilka żelaznych i dobrych modeli które pozwalają się dogadywać komuś z zewnątrz przez BT z modemem GSM wewnątrz fona i to w sposób przeźroczysty

Nokia 6310
Nokia 6230
Nokia 6103

i kilka innych ....

co więcej akurat te modemy nokii posiadają JEDEN niesamowitu fiuczer, pozwalający zrobić cuda w pewnym zakresie w porównaniu do wszystkich innych modemów w przypadku przynajmniej tych z tamtych czasów ;) ... no ale o tym to już w YB będzie co nieco ;)

PostNapisane: 1 paź 2014, o 15:24 
Użytkownik

Po kolei opisze.Wybieram sobie port wirtualny com w Putty i łączę sie z telefonem.Steruje sobie telefonem komendami AT.Działają prawie wszystkie komendy znalezione w sieci ,a zwłaszcza obsługa sms.I to jest ok. Teraz się rozłączam w telefonie wyszukuje urządzenia BT i znajduje moduł BT.Lacze sie podaje PIN i autoryzuje Moduł w telefonie.I wydaje sie wszystko ok. Jednak telefon więcej się już nie łączy z modułem.Tu jest problem.Komputer z tym modułem BT łącze bez najmniejszego problemu przez kabelek fizycznie go podłączając albo przez Bt.Próbowałem nawet moduł BT podłączyć przez kabelek do komputera i w ten sposób nawiązać połączenie z telefonem.Niestety tez się nie daje.I tak na moja skromna wiedze problem jest ze to Bt w telefonie i BT w module czekają ,az któryś nawiąże połączenie. Dlatego sobie pomyślałem ze to wina tego ze to jest moduł slave.Moduł tez już inny zamówiłem i jak dojada to jeszcze wrócę do tego.

PostNapisane: 1 paź 2014, o 19:47 
Użytkownik

1) Ja chyba nie umie wytłumaczyć.Jak sparowałem PC z Komorka to wytworzył się jakiś tam port com u mnie konkretnie com16 i w putty wpisuje ten port i łączę sie z telefonem.
2) Przy takiej komunikacji jak piszesz jest ok.Ja nie mam problemu z komunikacja PC - moduł BT albo komputer -telefon przez BT.Mam problem z podłączeniem telefon-moduł BT.

PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:52 
Użytkownik

Wymiana BT na master wszystkie problemy sie rozwiązały.Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1