Witam,
Od jakiegoś czasu bawię się kartą ethernet (taka tania z eBay) + atmega328p. Korzystam z bibliotek modyfikowanych przez Mirka z płytki do niebieskiej książki. Serwer uruchomiłem i działa bardzo dobrze, nawet router skonfigurowałem tak, że mogę dostać się na serwer z internetu.
Problem jednak występuje gdy chcę uruchomić klienta www. Najpierw pokażę kod, a potem opiszę co jest nie tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W kodzie podałem tylko to co dotyczy klienta. Nie wklejałem funkcji od serwera, bo one tu nie mają żadnego znaczenia. Założyłem sobie darmowy serwer na cba.pl i napisałem skrypt .php zapisujący $_GET['temp'] do pliku .txt. Niestety atmega nie komunikuje się z serwerem (sprawdzałem jeszcze na innych serwerach, w tym tuxgraphics). Dioda w karcie mruga co sekundę tak jakby wychodziły jakieś dane, ale chyba nie dochodzą do serwera. Próbowałem też to samo zrobić, na serwerze postawionym na moim komputerze (LAN) i z nim atmega komunikowała się 50/50. Dioda w karcie mrugała co sekundę, ale niektóre temperatury zapisywały mi się do pliku, a niektóre nie.
Wydaje mi się, że mam coś jeszcze źle skonfigurowane. Nie mogę sobie poradzić z tym klientem, może brakuję jeszcze jakichś danych konfiguracyjnych, ale nie wiem jakich.
Jeszcze dodam, że nie używam bufora konwertującego 5V na 3.3V linii danych. Atmega zasilana jest 5V, a karta ethernet 3.3V, ale było napsiane, że obsługuje TTL 5V i chyba tak jest bo serwer działa. Jednak planuję w przyszłości dołożyć ten bufor, ale na razie mam to na płytce stykowej, więc darowałem go sobie.
Proszę o pomoc.