Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 maja 2026, o 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:06 
Nowy

Witam!
Mój problem polega na tym, że muszę podłączyć atmege do Internetu. Posiadam gotowy moduł uruchomieniowy EvB 4.3 + Ethernet v2. Sterownik oparty na atmedze ma sterować temperaturą wody i jeśli chodzi o jego działanie to wszystko jest oki. Za pomoca przycisków zmienia się temperaturę zadaną i serwo zmienia swój kąt obrotu. Uruchomiłem też na niej serwer WWW, ale sterownik nie wymienia z nim żadnych informacji. Na razie to dwa oddzielne programy. Nie wiem jak je połaczyć ze sobą. Dodam, że programując to wszystko opierałem się na książce Pana Mirosława Kardasia.
Chcę zrobić tak aby na stronie www, wyświetlały się temperatury z 3 czujników ds18b20 i aby mozna było wpisać zadaną temperaturę a następnie żeby atmega ją pobrała ( i wtedy juz powinno polecieć dalej samo).

Pomoże ktoś jak to ogarnąć? Odwdzięczę się :)

Program pisałem w WinAVR. Nie ukrywam, ze czas mnie trochę nagli :P
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie umieszczamy na forum kodów z książki rezasurmar

Ostatnio edytowano 3 paź 2014, o 17:35 przez piotrek1990jk, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:57 
Użytkownik

Kolego,
rozumiemy Twój goniący termin ale umieszczanie bibliotek P. Mirka na elek....e to istny brak szacunku dla jego pracy.

Skasuj ten załącznik i umieść w nim tylko niezbędne biblioteki pomijając te z BB.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 17:12 
Nowy

Przepraszam najmocniej. Z ele..... już poprawiłem, tu myślę że może zostać. I myslę że Pan Mirek mi wybaczy

PostNapisane: 3 paź 2014, o 17:21 
Użytkownik

Kolego ty chyba nie rozumiesz jednego .... biblioteki p. Mirka są dla tych co maja BB ... skoro masz go ty i ja i inni to sami sobie je podegramy ... a osoby które ich nie mają no cóż niech kupią BB

PostNapisane: 3 paź 2014, o 17:37 
Nowy

Przepraszam najmocniej kolegów z forum. Posty poprawiłem i myślę, ze teraz powinno być ;)
Wrzuciłem main.c, Kod w nim trochę jeszcze niepoprawiony. Sprawa wygląda tak, że serwer WWW działa sobie po swojemu a sterownik po swojemu. Musze to jakoś połączyć. Zmiana nastawy serwa odbywa się poprzez zmianę temperatury w zmiennej "temp_ciepla" oraz zależnej od niej "temp_zadana" w pliku pomiary.c, w tych funkcjach:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1