Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 sty 2025, o 01:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2015, o 23:58 
Nowy

Posiadam silnik bezszczotkowych, ze starego dysku twardego, chciałem zrobić do niego sterownik tak abym mógł z niego wycisnąć coś więcej niż, ze standardowego sterownika, stworzyłem schematy, prosiłbym o ich interpretacje czy coś zmienić, czy to w ogóle będzie działać? z elektroniki to jestem początkujący, w programowaniu siedzę od kilku lat.

Z tego co wyczytałem o działaniu silników bezszczotkowych, to na każdy z trzech portów zasilających silnika muszę mieć możliwość podania napięcia, masy lub pozostawienia go niepodłączonym; co uzyskuję dla pinu n:
* niepodłączony: Fn = 0V, Gn = 0V
* napięcie: Fn = 5V, Gn = 0V
* masa: Fn = 0V, Gn = 5V

-Mosfety których planuję użyć to P0903BGD http://www.cheertech.com.tw/Niko-sem/Data%20sheet%5CP0903BDG.pdf
ewentualnie mam jeszcze dostęp do AOD452
-Planuję użyć napięcia zasilania Vcc 5V
-Pliki ze schematem(kikad) oraz do programu circuit simulator 1.6 dołączam w załączniku.

Więc tak jak już wcześniej pisałem, prosiłbym o interpretacje tego co stworzyłem, czy coś zmienić, czy to w ogóle będzie działać?

[edit]
nie każdy musi mieć te programy więc dołączam screeny:
Obrazek

Symulacja jednej sekcji układu - wymagana zainstalowana java

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2015, o 18:38 
Użytkownik

Witam
Dwie podstawowe sprawy to:
- właściwie brak filtracji zasilania ( Vcc, AVcc, ref ) oraz podłączenia AVcc do zasilania.
- bazy Q2,3 i4 - brak rezystorów uC/baza Qx.
Z pewnością koledzy dopiszą więcej ;)
...do czego służy JUMPER przy RESET?

Pozdr.

PostNapisane: 15 maja 2015, o 12:59 
Nowy

jumper przy resecie po to aby była możliwość aktualizowania programu procesora poprzez usbasp.

Swoją drogą to co stworzyłem jest do bani, takiego steronika na mosfetach chyba nie ma możliwości zrobienia, kiedy zrobiłem testy na płytce stykowej ze zwykłym silnikiem szczotkowym, zauważyłem że mosfet ma dziwną zasadę działania której nie znałem, w symulatorze jej nie wychwyciłem, pozatym łatwo go uszkodzić bez odpowiednio zamontowanej diody:
- kiedy mosfet jest przed układem(część lewa schematu), strasznie się grzeje, zwykły silniczek szczotkowy chodzi na niskich obrotach, a kiedy zamiast silnika dałem diodę to słabo świeciła, na mosfecie był duży spadek napięcia, więc się musiała na nim moc wydzielić, pozatym nie wiem za bardzo gdzie mam dawać diodę zabezpieczającą
- kiedy mosfet jest za układem(część prawa schematu) to jest wszystko OK, na tym samym silniczku mosfet w ogóle się nie grzeje, silnik pracuje ma wyższych obrotach, a dioda świeci tak jak bym normalnie podłączyć do VCC

więc doszedłem do wniosku że mosfet może być zamontowany tylko i wyłącznie za silnikiem, więc tymi mosfetami chyba nie mam możliwości sterowania silnikiem bezszczotkowym gdzie naprzemiennie muszę puszczać raz GND a raz Vcc, a innym razem rozłączyć pin od masy i zasilania.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie bym przetestował je.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1