Witam,
Adams_1987 napisał(a):
Witam,
mam nie mały problem z zestawem uruchomieniowym. Co prawda nie wiem czy mogę tutaj prosić o pomoc,gdyż jest to zestaw firmy gotronik, jednak nie bardzo mam do kogo się udać po pomoc.
Programuje Atmege16 w AVR studio 4 . Kodzik jest prosty, zapalenie diody, opóźnienie, zapalenie opóźnienie i tak do samej śmierci

Kod:
#include <avr/io.h>
#define F_CPU 8000000
#include <util/delay.h>
void main()
{
while(1)
{
PORTB = 0x01;
_delay_ms(1000);
PORTB = 0;
_delay_ms(1000);
}
}
Problem zaczyna się po wgraniu kodu do sterownika. Program po prostu nie startuje.
Jestem pewien że jest on załadowany, gdyż w terminalu dostaję komunikat:

Ale dioda dalej nie świeci.
Dla pewności chciałem sprawdzić komunikację i dostałem takie coś:

po czym coś błysnęło, coś się mrugnęło i dioda jest ciągle zapalona.
Czy mógłby mi któryś z kolegów podpowiedzieć gdzie szukać problemu? Naprawdę pojęcia nie masz czemu ten program nie startuje po załadowaniu, ani dlaczego dioda nie mruga tak jak powinna.
Moje porady na początek.
1. Zamiast AVR Studio 4 zainstaluj ATMEL Studio 6.2 - jak widać jesteś parę wersji do tyłu

W AS 6.2 już mam wbudowanego najnowszego toolchaina

2.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Unikaj tego jak ognia! Taktowanie ustawiamy we właściwościach projektu, w/w kiedyś się zemści

3. Unikał bym zmianę stanu portu poprzez zapisy szesnastkowe. Nie unikaj przesunięć bitowych. Im wcześniej się do nich przyzwyczaisz tym lepiej, a jak się zrozumie to są chyba najbardziej intuicyjne

To, że masz płytkę z Gotronika to raczej nie problem. Przecież możesz kupić bluebook'a i dzięki niej uczyć się z tej książki przy użyciu MkAvrCalculatora
z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89