Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 wrz 2014, o 20:13 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem jakiś czas temu zrobić robota, póki co taki prosty, żeby tylko jeździł. Głownym celem jaki sobie postawiłem to sterowanie bezprzewodowe. I tu do was pytanie drodzy forumowicze. Co zastosować?? Mam BB Pana Mirka, jest tam przedstawiony projekt pilota na podczerwień ale zasięg jest dość krótki więc odpada... Myślałem o sterowaniu radiowym, ale za bardzo nie jestem w temacie na co zwrócić uwagę. Szukałem na internecie, ale nie za wiele znalazłem. Pewnie ze względu na moją nie wiedzę :/ Sterowanie jakie chciałbym wykonać byłoby bardzo proste czyli aby robot jechał do przodu, do tyłu, skret lewo i prawo. I czy takie sterowanie w ogóle da się zrobić na avr czy to jest bardziej jakiś analogowy układ.

Bardzo proszę o wyrozumiałość, bo pewnie zadaje dość banalne pytania :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2014, o 20:50 
Użytkownik

Sposobów jest całe mnóstwo. Poczynając od najprostszego analogowego układu radiowego, aż po bardziej wyrafinowane urządzenia z interfejsami cyfrowymi oraz stosem.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=433Mhz+RF - polecam te układy na początek ze względu na ich niską cenę oraz prostotę implementacji (niestety jedynie transmisji jednokierunkowej).
Moduły RFMxx, nrf24l01+ itp.

Dla bardziej złożonych zastosowań:
Bluetooth
ZigBee/XBee
WiFi

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 21:29 
Użytkownik

Witam.
Moduły RFMxx masz ładnie opisane w Greenbooku. Te mają zasięg do kilkuset metrów.
Jak chciałbyś "szpanersko" ;) np. sterować swoim robotem z smartfona to najlepiej bluetooth (tylko musisz pamiętać o mniejszym zasięgu) co sprowadza się do zwykłej transmisji szeregowej, z tym że musiałbyś zrobić apkę na androida. Wbrew pozorom taka prosta apka do sterowania nie musi być wcale trudna do zrobienia. Tu masz trochę przydatnych linków:
http://www.intorobotics.com/how-to-deve ... ot-remote/
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 08:02 
Użytkownik

A czy taki system radiowy, (nadajnik, odbiornik) da się zrobić samemu np. znalazłem coś takiego: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... cle_id=366
Ciężko znaleźć coś na avr :/ Zależy mi głównie na tym, żeby wszystko zrobić samemu :) Chce się jak najwięcej nauczyć przy budowaniu mojego pierwszego robota :D Jeżeli chodzi o programowanie to nie jest to moja najlepsza i najmocniejsza strona ale z BB Pana Mirka myślę, że sobie poradzę :) Jest tam dział poświęcony o sterowaniu silnikami DC takżę robota tak żęby jeździł raczej zrobie :P

Jeżeli uda mi się zrobić sterowanie radiowe to mam w planach dodać jakieś czujniki, jeszcze nie wiem dokładnie co. Panowie a takie pytanie jeszcze do Was, jeżeli wstawie tam jakiś czujnik czy da się przesłać informację jaką odczytał drogą bezprzewodową??

Pozdrawiam i Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 13:10 
Użytkownik

Cześć wcale nie musi pisać apki jest terminal BT gdzie pod przyciski można podpiąć dowolne znaki lub stringi.

Bawiłem się tym nawet z Mirkowym modułem

To ta aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... _PRO&hl=pl

Pozdrawiam

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 20:23 
Użytkownik

Jak masz nokie pod ręką to niezłym pomysłem jest : http://forum.atnel.pl/topic1224.html + moduł np HC-06. Sam osobiście testowałem i działa.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 21:01 
Użytkownik

dambo napisał(a):
Najłatwiejsze do uruchomienia są moduły bluetooth - praktycznie jak komunikacja rs232 po kablu, no i wystarczy pewnie jeden modulik do urządzenia a jako drugi można wykorzystać ten z laptopa/telefonu itp

Najłatwiejszy to jest przesył światła za pomocą latarki i znajomości alfabetu morse'a (choć i bez tego można sie obejść). BT i inne podzespoły wymagają kumania podstaw SPI, RS i tym podobnych

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 18:45 
Użytkownik

Raczej jeżeli chodzi o sterowanie przez BT nie będzie to praktyczne gdyż zasięg jest nie wielki i za takim jeździkiem trzeba by biegać :D Bardziej interesuje mnie starowanie przez Wi-Fi ewentualnie drogą radiową. Jeśli ktoś robił podobny układ lub ma jakieś informację na ten temat bardzo proszę o wszelkie informację :) Mam na celu zbliżyć się do takiego projektu http://neorobot.pl/pl/czolg-szpiegowski-i-spy-tank.html plus kilka swoich wstawek i rozwiązań :) Ale największy problem będzie sterowanie bezprzewodowe :/

Strefa czasowa: UTC + 1