Witam. Chcę zrobić multimetr na
ATtiny1634. Chcę mierzyć napięcia wewnętrznym przetwornikiem A/D w zakresie 0-30V. Zakresy jakie chcę uzyskać to 0-1V, 0-6V 0-15V i 0-30V. Tak, wiem, że dziwne, ale takie napięcia będę chciał mierzyć. Multimetr będzie miał 2 kanały do pomiaru napięcia. Wejście ATtiny chcę zabezpieczyć wzmacniaczem (np. LM358N), oraz automatycznie zmieniać zakres pomiarów. Wykorzystam układ wzmacniacza nieodwracającego. I teraz napotkałem problem: jak zmienić wzmocnienie? Myślałem nad takimi rozwiązaniami:
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/2860/defa2c460ab6d615d3b7488546bfa4db.png)
B1-B4 to wyjścia ATtiny.
Ale nie wiem, czy będą działały poprawnie (nie dodawały żadnego dodatkowego oporu). Sygnał niski na AVR to nie 0V, więc chylę się ku rozwiązaniu z MOSFET. Ale nie wiem jaki wybrać.
Czy macie jakieś rozwiązania, albo wiecie jaki MOSFET dać?
Multimetr będzie miał też możliwość pomiaru natężenia (2 kanały) oraz pomiaru częstotliwości więc gdybym chciał dać na każdy kanał wzm. operacyjny zajęłoby mi to 10 pinów A/D i 10 z 17 pinów AVR.
Dorzucam jeszcze wykorzystanie rejestru przesuwnego
CD4094. Posiada on trzy stanowe wyjście i napięcie na wyjściu w stanie niskim < 0.05V.