Alan Bejnarowicz napisał(a):
Zapytam się z ciekawości. Czy piszesz program do obsługi ultradźwiękowego czujniki odległości???
Nie, ale blisko. Piszę coś co ma obsłużyć linijkę CCD. Mam rozpracowane sterowanie tej linijki, teraz pozostaje mi akwizycja danych. Okazuje, się, że sygnał wyjściowy jest dość dziwny, bo natężenie światła przetwarza na impuls czasowy taki jak ten:

Jeden z obrazków prezentuje pojedynczy pixel który jest całkowicie nieoświetlony, a drugi pokazuje pixel który jest oświetlony świałem dziennym. Dlatego przepuszczam to przez komparator o chcę to odczytywać. Myślę, że zaspokoiłem twoją ciekawość.
@sq8dsr
Nie jestem do końca pewien, czy Cię dobrze zrozumiałem. Ja początkowo chciałem podawać sygnał na złącze INT0 lub INT1. Pojawienie się zbocza narastającego na tym wyprowadzeniu powodowałoby generację przerwania. W tym przerwaniu uruchomiłbym licznik i zmierzył jak dlugo trwa te przerwanie. Martwiłem się tylko, czy starczy mi na wszystko czasu.
Twój pomysł wydaje się lepszy. Rozumiem, że wystarczy odpowiednio skonfigurować timer. Podać sygnał na ICP1 (PB0) i po pojawieniu się zbocza on policzy ile ono trwało i wynik zapisz do rejestru. Pytanie jak szybko może on być wyzwalany? I jak to wygląda od strony dostępu do 16 bitowego rejestru. Nie potrzebuję dużej dokładności dlatego wolałbym czytać tylko 8 bitów.