Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 sty 2025, o 13:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2014, o 18:32 
Nowy

Witam,

posiadam 3 Atmegi:
1) Atmega328P-PU
2) Atmega8A-PU [nowa]
3) tu nie widzę dokładnie oznaczenia - widoczne jest jedynie Atmega i 8PU, więc domyślam się, że Atmega8 8PU [z wgranym jakimś programem]

Podlutowałem do każdej Atmegi piny 1 [reset], 2 [RX], 3 [TX], 7 [VCC], 8 [GND], 9 [XTAL1/TOSC1], 10 [XTAL2/TOSC2]. Podłączyłem wszystko po kolei do płytki Arduino UNO i...
Atmega328-PU w mkAVRCalculator normalnie jest wykrywana, natomiast pozostałe dwie nie. Wiem, że na pewno działają... Gdzie może być problem?

Pozdrawiam serdecznie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2014, o 18:45 
Użytkownik

A czy Atmega328p ma czasem nie wgrany bootloader? Tamte mogą go nie mieć więc nie są wykrywane... Potrzebny jest jakiś programator.

PostNapisane: 15 lip 2014, o 20:15 
Nowy

Bardzo możliwe, moje niedopatrzenie. W takim razie, pytanie - jaki programator możecie polecić? Potrzebuję podpiąć obie Atmegi8 i pobrać z nich soft.

PS. Chyba że znacie inne rozwiązanie na sprawdzenie tego, jak działa Atmega... tzn... wiem, że pobiera dane wysyłane przez pilot i zapisuje je/wysyła do pamięci urządzenia. Nie wiem tylko w jaki sposób się to dzieje. Chciałem pobrać z niej hexa i spróbować rozczytać assemblera [co zapewne będzie dość trudne]... chyba, że jest inna metoda na to.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 07:04 
Użytkownik

Do programowania sam używam USBASP. Jeśli masz Arduino UNO R3 to możesz pobawić się w to: http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP.

Nie wiem jak to działa, ale sam może spróbuję, bo mam płytkę ARDUINO.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 08:54 
Moderator

domel86 napisał(a):
Chciałem pobrać z niej hexa i spróbować rozczytać assemblera [co zapewne będzie dość trudne]... chyba, że jest inna metoda na to.

Pewnie, że jest inna metoda, nauczyć się języka C dla AVR, to podejrzewam zajmie ci mniej czasu niż to "rozczytanie" assemblera z hexa jak piszesz. A dodatkową zaletą będzie to że sam będziesz sobie tworzył różne takie układy. Polecam książkę:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

a tu jest nawet ta książka z porządnym programatorem do AVR (ATB-UBSASP)

http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA- ... -USBASP/78

(a do tego kompletu masz jeszcze pełną wersję programu MkAvrCalculator) ;)

PostNapisane: 16 lip 2014, o 11:40 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi. Z C może nie jestem jestem geniuszem, ale coś tam zawsze sobie jestem w stanie zrobić. Tu problem leży gdzie indziej...

Mam układ w skład którego wchodzą:
- 16bit kontroler ST10F168-Q3
- multiplekser 74HC4052D

Atmega8 z podpiętym odbiornikiem odbiera sygnał z pilota i po wciśnięciu przycisku "OK" [o określonym kodzie] wysyła wczytaną wcześniej wartość do multipleksera, a ten zapewne przekazuje to dalej do ST10F168-Q3. To działa.... Chciałbym podejrzeć w jaki sposób Atmega8 przekazuje/zapisuje wartość pobraną z pilota.

ObrazekObrazekObrazek

Schemat połączeń przy Atmedze8 [z odbiornikiem IR]:
2 PIN - odbiornik IR
3 PIN - niebieski przewód
7,8 PIN - zasilanie
14 PIN - brązowy

Jak dalej jest to podłączone do multipleksera widać na zdjęciach. Stąd moje próby znalezienia sposobu na to, w jaki sposób Atmega8 zapisuje/wysyła dane.

PS. Pobranie danych z pilota, wyświetlenie już sobie zrobiłem - potrzebuję teraz tylko zapisać. Może ktoś ma pomysł?

Pozdrawiam serdecznie.

Strefa czasowa: UTC + 1