Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 08:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lip 2014, o 20:19 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Mam problem z podłączeniem Atmegi 328P z rejestrem przesuwnym CD4049BE.
Chciałem wykorzystać tylko 3 piny procka i rejestru przesuwnego do migania 8 ledami (później większą ilością) i mam problem z podłączeniem tego rejestru, może dodam schemat będzie jaśniej:

Obrazek

Tam przy rejestrze mam napisane VCC_? x2 i GND_? i nie jestem pewny czy dobrze to będzie podłaczone , znaczy na internecie znalazłem tylko tyle , że VDD należy podłaczyć do VCC, VSS do GND a z książki i kursu Pana Mirka objaśnione jest aby ENABLE OUTPUT podłączyć do GND (Na schemacie się pomyliłem) i wiem, że to jest inny rejestr przesuwny niż w książce ale z noty nie mogłem wyczytać do czego podpiąć.

Dobra cisnę dalej.

Mam program:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Coś mi w nim nie pasuje z tymi zatrzaskami ale po całym dniu siedzenia przy mikrokontrolerach nie mam już sił na rozwiązanie tego problemu.

Jak wgrywam program do procka to dioda którą sprawdzam czy procek działa na początku się świeci i cały czas się świeci nawet bez użycia migania diodami w rejestrze.

Proszę mi nie cisnąć ale jestem już zmęczony i myślałem nawet ,żeby nie pisać tego tematu bo mógłbym to przeanalizować dokładniej bo czuję , że jestem blisko ale to już jutro, a mam nadzieję , że ktoś zwas zrozumie mój błąd i mnie i mi coś doradzi.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz proszę mi nie mówić , że jak się nie znam to po co się za to biorę , a ja wam powiem tak, że JAK SIĘ NIGDY NIE ZABIORĘ TO NIGDY NIE BĘDĘ SIĘ ZNAŁ.

Ostatnio edytowano 7 lip 2014, o 00:16 przez Jagla, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lip 2014, o 20:56 
Użytkownik

Aktywnym stanem pinu Output Enable w rejestrach 4094 jest stan wysoki. Czyli ten pin powinien być podłączony do Vcc. Stan niski na tym pinie wyłącza bufory wyjściowe.

A co do kodu to trochę przekombinowałeś bo używasz sprzętowego SPI, który korzysta z pinów PB2-PB5 a rejestr podłączyłeś do pinów na porcie C. Powinieneś podłączyć CLK z SCK(PB5), DATA z MOSI(PB3) a STROBE z SS(PB2).

Niedawno napisałem sobie prościutki programik do sterowania dwoma rejestrami. Tylko, że nie na sprzętowym SPI a programowym
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wypróbuj go i sprawdź czy ci rejestr działa. Jeśli będzie działał to wtedy pokombinuj z programowym SPI.
Pin Output Enable podłącz na stałe do Vcc. Ja miałem podłączony do procka bo sterowałem jasnością diod poprzez podawanie PWM-a na ten pin.

Jeśli masz jeden rejestr to linię
język c

zmień na
język c

I kody wstawiaj w znacznikach SYNTAX.

Ostatnio edytowano 7 lip 2014, o 20:14 przez jacekk232, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lip 2014, o 21:04 
Użytkownik

Nie wiem jak masz to połączone ale jeśli chodzi o schemat który przedstawiłes to pin 7 VCC procesora powinien iść bezpośrednio do plusa zasilania a nie przez kondensator C2 (10nF ?).Ten kondensator C2 - 10uF ma filtrować zasilanie przy procku i być podłączonym pomiedzy pin 7 VCC a masę i wtedy pin 7 VCC bezpośrednio do plusa.Diody LED według schematu nie powinny być odwrotnie?Do pinu 1 RESET podłącz rezystor 10Kom do VCC

PostNapisane: 7 lip 2014, o 00:15 
Użytkownik

jacekk232

Dzięki Jacek wszystko śmiga, miałem trochę problemów z rozszyfrowaniem Twoich skrótów ale po dłuższym szperaniu w programie doszedłem do wszystkiego, port PB3 to u mnie MOSI i on by mi nie zadziałał , wywaliłem go z programu i działa super.
Dzięki za info związane z OE.
A no właśnie zapomniałem o SYNTAXie, a oglądałem tutek dotyczący SYNTAXa.

To miało być programowe SPI a wyszła mi miazga.

Zauważyłem też że źle sobie podpiąłem VDD a było tak, że VDD w ogóle nie było podpięte OE było tylko zamienić na VCC a to co wcześniej miało być OE to przez przypadek podłączyłem wyjście Q5 do VCC.

Dodałem bufor (o ile dobrze myślę , że tak to się nazywa) przed wysłaniem tego na wyjście.

Humanoid

Źle narysowałem na schemacie.
Diody są dobrze , wystarczy przy wysyłaniu bajtu go znegować jeśli chcę aby mi się dioda zaświeciła a nie zgasła.
Pin RESET miałem właśnie podłączyć przez rezystor, dzięki za zwrócenie uwagi.

Oto mój poprawiony schemat:

Obrazek

I poprawiony kod:

język c

Jak się podoba schemat wizualnie Panie mirku?;)

Kod na szybko poprawiony, w miarę czytelny, myślę, że wy też tak uważacie.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 lip 2014, o 00:19 
Moderator

Jagla napisał(a):
Jak się podoba schemat wizualnie Panie mirku?

Samo narysowanie jest już ładne ;) ale no błędy masz potworne z tymi diodami LED ;) ... albo narysuj je odwrotnie albo podłącz ich wspólne anody do VCC a nie GND

PostNapisane: 7 lip 2014, o 07:10 
Użytkownik

Wielki LOL, faktycznie , ale gafa :D wczoraj to wszystko na szybko było, nie zwróciłem uwagi, po prostu nie pomyślałem bo to się wydawało takie banalne, a tu jednak klops;)

Obrazek

Musiałem dodać, żeby lepiej to wyglądało w tym temacie ;P

PostNapisane: 7 lip 2014, o 07:13 
Moderator

Jagla napisał(a):
Musiałem dodać, żeby lepiej to wyglądało

panie Jagla ... panie Jagla ... no a dioda przy procku to co ? ;)

PostNapisane: 7 lip 2014, o 09:37 
Użytkownik

Jagla- nadal masz sporo błędów na schemacie. Kolega jacekk232 napisał jak podłączyć sygnały sterujące od zatrzasku do uC a ty jak podłączyłeś? Miało być do portu B a nie D. A po drugie to chodzi mi o sygnał reset. Rezystor trzeba zamontować pomiędzy resetem a VCC a nie szeregowo.

PostNapisane: 7 lip 2014, o 12:23 
Użytkownik

Pan Jagla za szybko chcial udowodnic ze juz sie nauczyl, sorki za moj pospiech , prosze sie nie denerwowac. Reset na schemacie zle narysowalem a na diode przy uC nie ywrocilem uwagi. Ale gafa ,wstyd mi:(

PostNapisane: 7 lip 2014, o 20:10 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
Miało być do portu B a nie D.

W drugim poście kolega Jagla wykorzystał programowy SPI więc mógł wykorzystać dowolne piny procesora.

A program z pierwszego postu wykorzystujący sprzętowy SPI powinien wyglądać tak
język c

Sprawdzone na Atmedze32.

PostNapisane: 8 lip 2014, o 20:18 
Użytkownik

jacekk232

Zanim przeczytałem Twoją odpowiedź, oglądnąłem poradnik Pana Mirka o rejestrze przesuwnym drugi raz i uważnie wysłuchałem co mówi Pan Mirek ,że przykład na kartce robił programowym SPI , a na ATB SHIELD IO sprzętowym SPI( być może oglądając ostatnio nie wsłuchałem się ostatnio bo jeszcze do końca nie wiedziałem w sumie o co chodzi, a Twoja podpowiedź o tym,że programowe SPI mogę zrobić z dowolnych pinów , upewnia mnie w tej myśli ;)

Obrazek
(Schemat z użyciem programowego SPI)

Chyba już jest poprawnie, niepotrzebny był ten pośpiech ale cóż, mam "bagcyla" w głowie i rozumiecie;)

P.S.
Program przez programowe SPI jak i sprzętowe działa! Chura!

Teraz biorę się za podłączenie drugiego rejestru.

Strefa czasowa: UTC + 1