Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 20:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2014, o 19:20 
Użytkownik

Mam ambitne plany podłączenia do pracy kodeka WM8731 ( datasheet tu : http://www.wolfsonmicro.com/documents/u ... WM8731.pdf ) z Raspberry.
Ale tak sobie pomyślałem, że zacznę na próbę od skonfigurowania go do pracy przez I2C z wykorzystaniem ATmegi.
Ponieważ I2C też nie znałem, no to tak sobie myślę zacznę od "gotowca" i za pomocą kodów z pierwszej książki Mirka uruchomiłem sobie zegarek na PCF8583.
Opis Mirka wyjaśniający komunikację przez I2C w książce jest ok i nawet za długo się nie męczyłem z uruchomieniem TWI pomimo tego, że posiadałem wcześniejszą wersję programu gdzie nie było
konfiguracji prędkości transmisji magistrali I2C czyli błędy.
Poczytałem, złożyłem, zaprogramowałem, zegarek zaczął "chodzić" no to mówię teraz wezmę się za WM8731.
I tutaj się zaproblemiłem .....
Najpierw postanowiłem dla ćwiczeń odczytać rejestry konfiguracyjne i już z tym mam problem.
Być może producent nie przewidział że ktoś będzie chciał "poćwiczyć" i próbować nie zapisywać a odczytywać rejestry - można je w ogóle odczytywać ??
Zmodyfikowałem program Mirka "od zegarka", zmieniłem adres układu, próbuję odczytać którykolwiek z rejestrów i klapa .....
Sama funkcja odczytu się wiesza ......
Więc, jak dostać się do rejestrów konfiguracyjnych w WM8731 ?
W zegarku było prosto bo adresy rejestrów i same rejestry były 8 bitowe.
Tutaj w manualu (str. 49 ) pisze że w WM8731 do konfiguracji istnieje 11 rejestrów 16 bitowych gdzie 7 bitów to adres a 9 bitów to dane konfiguracyjne.
Czyli włączamy TWI ( SDA na low ) wysyłamy adres układu tutaj akurat 0x34 i wykonujemy te funkcje które napisał i opisał Mirek i co potem ????
W zegarku podajemy 8 bitowe adresy od 0x00 począwszy i możemy odczytać rejestry tak jak RAM.
A jak zabrać się do tego z WM8731 ????
Wątpię czy się komuś będzie chciało zaglądać do tego manuala, ale może ktoś zetknął się z takim problemem i jest mi w stanie
chociaż podpowiedzieć jak do tego "organizacyjnie" podejść ?

A tak w ogóle może można tylko zapisywać a ja się uparłem żeby odczytywać ....... :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2014, o 20:12 
Użytkownik

łatwo nie będzie :) choć to fajny kodek ze wzmacniaczem :)
Potrzebujesz dobrej biblioteki , a z tego co widzę nie dasz rady ...
JEst w miarę ok dla Arduino , ale też i od ATMELA ... niestety dla wujka SAM-a

Plik WM8731.h:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Plik WM8731.c :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zapoznaj się z nimi a zobaczysz jak się dobrać do kodeka i napiszesz sobie libsa :)

PostNapisane: 20 lip 2014, o 20:31 
Użytkownik

Dzięki Andrzej :D Ty jesteś skarbnicą wiedzy i dobrych pomysłów .... już się zdążyłem przekonać .....
Zaraz sobie skopiuję treść "na papier", zrobię kolację i będę na tym intensywnie rozmyślał .... ;)
Jakbym wszystko rozumiał na razie będzie cisza a jak nie wszystko, to pozwolę sobie dopytać jeśli będziesz tak uprzejmy .....
Kodek podłączyłem i czeka w gotowości bojowej podłączony do 3 Voltowej ATmegi jaka mi wolna od zastosowań na razie została .....

PostNapisane: 20 lip 2014, o 20:38 
Użytkownik

Spoko .. jak coś damy radę ... bawiłem się WSEM na Cortexach z STM-a
Do Pi mam raczej sceptyczne podejście ... :)

Strefa czasowa: UTC + 1