Jaglarz napisał(a):
Albo daj kondensatory albo włącz opcję CKOPT w Fuse bitach wtedy dopiero będą zbędne.
No tu akurat podpowiem, że fakt CKOPT załącza wewn. kondensatory ale gdy taktujemy procka z kwarca zegarkowego.
Natomiast gdy taktujemy procka kwarcem większym niż 8MHz to CKOPT powoduje pracę generatora wewnętrznego w trybie "Rail To Rail" ... to coś w stylu opcji "Full Swing" w nowszych prockach jak np ATmega88/168 itp
Nota nawet zaleca włączanie CKOPT dla kwarców powyżej 8MHz ale to nie jest koniecznie konieczne że tak powiem
a przy okazji praca Rail To Rail powoduje zwiększony nieco pobór prądu.
Za to CKOPT jest wręcz konieczny gdy chcemy procka lekko przetaktować np do 20MHz albo więcej
taki mały przykład.
Przy zasilaniu procka 3,3V praktycznie nie ruszy on z kwarcem 24MHz .... ale gdy ustawimy mu CKOPT to będzie śmigał aż miło patrzeć
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Dragas napisał(a):
Z tego co kiedyś czytałem, kondensatory przy kwarcu potrzebne są tylko w przypadku używania układu w niskich temperaturach, aby cały układ ruszył. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.
Dokładnie jak pisze kolega wyżej - myli się kolega i to straszliwie - to niestety jakaś najdziwniejsza teoria jaką słyszałem i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością
www.youtube.com/mirekk36 ]