Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2024, o 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2014, o 22:38 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Mam mały problem z ATmega 16A-AU TQFP44. Mianowicie zrobiłem gotową już płytkę sterownika oświetlenia. Pierwszy Uc zaprogramował się (programatorem USBASP) bez problemów, lecz nie chciało nic działać a niektóre wyjścia Uc podawały cały czas znikome napięcie, więc pomyślałem, że go przegrzałem lub też poszła jakaś elektrostatyka i poszedł do wymiany. Po wlutowaniu drugiego procka program mkAVRCalculator odczytał go normalnie, lecz przy zmianie fuse bit'ów na zewnętrzny kwarc 11.0592, zaznaczyłem opcję CKOPT i teraz mkAVRCalculator nie chce mi odczytać procka. Z trzecim Uc też mam tak samo, że go nie da rady odczytać, ale jeżeli podepnę programator pod zestaw ATB, to tam mi inną atmegę odczytuje.
Zaznaczę tylko, że płytka była już sprawdzana X razy i żadnych zwarć ani przerwań w połączeniach nie stwierdziłem. Co mogłem skaszanić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 23:24 
Moderator

no a co ma wspólnego CKOPT z tym, że niby nie działa ci przy kwarcu 11 MHz ? czy ustawisz CKOPT czy nie , przy takiej częstotliwości to jeden pies, i tak będzie działać i tak ...

więc skoro ci nie działa no to jaki wniosek się nasuwa ?

1. albo nie masz kwarca podłączonego
2. albo masz coś nie tak ze ścieżkami do kwarca
3. albo wpakowałeś tam kondensatory 100nF zamiast 22pF (jak to często robią początkujący niestety)
4. albo masz uszkodzonego kwarca

PostNapisane: 19 cze 2014, o 23:47 
Użytkownik

Witam
Skoro płytka sprawdzona X razy i inie stwierdzasz pomyłki, to może ona jest taka jaką chciałeś mieć ale jest nieprawidłowo wykonana. Przy programowaniu nic dodatkowo nie obciąża wyjść programatora ?
Nie masz jakiejś pojemności na RESET'cie?.

Pozdr.

PostNapisane: 20 cze 2014, o 07:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
no a co ma wspólnego CKOPT z tym, że niby nie działa ci przy kwarcu 11 MHz ? czy ustawisz CKOPT czy nie , przy takiej częstotliwości to jeden pies, i tak będzie działać i tak ...

no właśnie czytałem o CKOPT, że to nie ma nic wspólnego, tylko zastanawia mnie fakt, iż dopiero po zaznzaczeniu go przestało mi Uc odczytywac

mirekk36 napisał(a):
1. albo nie masz kwarca podłączonego

kwarc jest na 100% podłączony (a i próbowałem tez bez)

mirekk36 napisał(a):
2. albo masz coś nie tak ze ścieżkami do kwarca

ścieżki sprawdzane już były multum razy i jest ok

mirekk36 napisał(a):
3. albo wpakowałeś tam kondensatory 100nF zamiast 22pF (jak to często robią początkujący niestety)

kondziorki są ok 22p jak w mordkę strzelił ;)

mirekk36 napisał(a):
4. albo masz uszkodzonego kwarca

kwarc sprawdziłem na zestawie ATB i chodzi

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

kicajek napisał(a):
Nie masz jakiejś pojemności na RESET'cie?.

na resecie jest tylko rezystor pdciągający

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Wrzucam screena z konsoli MkAvrCalculator, może to coś podpowie...

Obrazek

PostNapisane: 20 cze 2014, o 08:43 

Sprawdź kolejny raz połączenia, błąd rc=-1 to błąd połączeń. Chyba że uwaliłeś megę na amen, chociaż mi mimo szczerych chęci jeszcze się to nie udało.
Możliwe że kabelek z programatora przerywa. Zaznacz slowsck tj. daj jak najniższą częstotliwość ISP oraz wybierz z ręki procesor w mkAVR calku.

PostNapisane: 20 cze 2014, o 08:50 
Użytkownik

Piszesz ze na resecie masz rezystor do vcc a programator pod pin reset podlaczaaz ?

Najlepiej jakbys dal schemat i pcb z eagla i fotki gotowej plytki skoro nie dziala to na 1000% "cos" jest nie tak a to cos postaramy sie znalezc.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 20 cze 2014, o 08:55 
Moderator

s.uchy napisał(a):
Wrzucam screena z konsoli MkAvrCalculator, może to coś podpowie...

nie żebym miał coś przeciwko temu .... ale ten komunikat jest chyba NAJBARDZIEJ znanym i najczęściej powtarzanym komunikatem na świecie .... po co go umieszczać ? ;) wystarczy napisać rc=-1

a w moim poradniku na blogu

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

masz wyjaśnione przyczyny .... i nie ma zmiłuj się ... no nie ma

I najdziwniejsze jest to, że upierasz się że akurat procek nie odpowiada od tego że ustawiłeś CKOPT ...

zamiast pokazać chociażby projekt swojego PCB, schemat, zdjęcie płytki, zasilanie .... uwierz mi że to z kolei jest bodajże najczęściej powtarzane zdanie przynajmniej na tym forum, a im bardziej ktoś się upiera że to nie to bo on zrobił wszystko w 100% dobrze tym szybciej wychodzi że właśnie zrobił babole ...

więc jeśli oczekujesz żeby coś konkretnego pomóc to zacznij od tego a nie od domysłów o zablokowaniu procka przez CKOPT :(

PostNapisane: 20 cze 2014, o 14:52 
Użytkownik

Wrzucam schemat i pcb w eagle, zdjęcia płytki narazie nie wrzucę bo po 1. niestety nie mam czym zrobić, po 2. to trochę wstyd robić fotki zmasakrowanej już nieco płytki ;) Jutro pożyczę aparat to zobaczę jak mi foty wyjdą.
PS. Proszę się nie sugerować złączem ISP na schemacie, ponieważ coś mi się stało wcześniej z biblioteką i wyszło nie tak jak trzeba (a to zauważyłem już po wykonaniu płytki), ale połączenie między programatorem, a płytką mam skrosowane kablami prawidłowo.

majster napisał(a):
Piszesz ze na resecie masz rezystor do vcc a programator pod pin reset podlaczaaz ?

Tak, jak najbardziej podłączam.

mirekk36 napisał(a):
I najdziwniejsze jest to, że upierasz się że akurat procek nie odpowiada od tego że ustawiłeś CKOPT ...
...więc jeśli oczekujesz żeby coś konkretnego pomóc to zacznij od tego a nie od domysłów o zablokowaniu procka przez CKOPT :(

Prawdę powiedziawszy też mi się to wydaje głupie, ale po CKOPT nie mogę już się dostać do procka.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 20 cze 2014, o 20:11 
Użytkownik

Na schemacie procek MEGA16A, a programujesz jako MEGA8?

PostNapisane: 20 cze 2014, o 21:30 
Użytkownik

Sorry, nie kumam :?:

PostNapisane: 20 cze 2014, o 22:17 
Użytkownik

szopler napisał(a):
Na schemacie procek MEGA16A, a programujesz jako MEGA8?

Cytuj:
w twoim screenie jest "expected signature for atmega8", może masz projekt pod inny procek zrobiony ?

No bo tak działa mkAVRCalculator. Mirek już nie raz to tłumaczył
topic1776.html#p18494

PostNapisane: 20 cze 2014, o 22:47 
Użytkownik

Dzięki Jacku za link, teraz już i ja wiem o co innym chodziło.
Szkoda, że nie mam stacji hotair to bym wredote wymontował i sprawdził na "sucho" ;)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 13:48 
Użytkownik

Jak jesteś z białego lub okolice to mam hot'a, ewentualnie mógłbym pomóc w uruchomieniu.

PostNapisane: 21 cze 2014, o 15:29 
Użytkownik

Dzięki za dobre chęci, ale jestem z okolic Dąbrowy B. więc mam kawałek do białego.

PostNapisane: 21 cze 2014, o 22:18 
Użytkownik

Zwracam wszystkim honor, a mianowicie przelutowałem ową złą atmegę na starą płytke sterownika która działała i jak nigdy nic odczytało ją bez żadnych problemów. Więc przyczyna leży gdzieś na nowej płytce, może jakiś element "poleciał". Jutro biorę się za sprawdzanie podzespołu za podzespołem aż do skutku, bo to MUSI działać :D

PostNapisane: 23 cze 2014, o 20:30 
Użytkownik

Jak obiecałem dodaję fotkę płytki.
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 23 cze 2014, o 21:05 
Moderator

a co to za soldermaska ? ;) czyżbyś sam ją jakoś robił ? spora płyteczka

PostNapisane: 23 cze 2014, o 22:38 
Użytkownik

Tak Mirku, sam ją robiłem, jak z resztą całą płytkę od podstaw. Taki, jak na razie marny efekt tworzą dwie prawie nieprzespane noce no i jak widać z jakimś niezłym babolem. Dziś znowu nocka niespana w pogoni za błędem ;)

Soldermaska została wykonana z folii światłoczułej zakupionej na znanym portalu aukcyjnym. Wykonanie płytki oceniam ma słabą truję, ponieważ to moja pierwsza płytka wykonana metodą naświetlania, a tu jak wiadomo jest masa czynników mogących spartolić całą robotę. Ale jak to mówią "praktyka czyni mistrza" :D

PostNapisane: 24 cze 2014, o 02:51 
Użytkownik

Ufff, wreszcie czyta atmegę, opłaciła się nieprzespana noc :) Prawdę mówiąc nie wiem jaka przyczyna była, po przelutowaniu zaczęło prawie wszystko chodzić, prawdopodobnie błąd "w sztuce" :D

PostNapisane: 24 cze 2014, o 05:59 
Użytkownik

Witam
...a ja myślałem, że robię śliczne płytki :)
Zwróć uwagę na te zaznaczone miejsca, może tam coś nie halo.
Obrazek

Pozdr.

PostNapisane: 24 cze 2014, o 06:25 
Moderator

s.uchy napisał(a):
Tak Mirku, sam ją robiłem, jak z resztą całą płytkę od podstaw.

No to widać, że sam robiłeś płytkę - i ładnie ci to wyszło ... ale czy możesz coś więcej powiedzieć o tej soldermasce ? co to za folia, jak ją nakładałeś? itp ?

PostNapisane: 24 cze 2014, o 07:23 

Będę głosem malkontenta ;) (ktoś musi :lol: )
Przez tą "śliczną" soldermaskę jest wiele potencjalnych miejsc gdzie teraz jak i w przyszłości możesz mieć problemy (możesz nie musisz), widać ogrom włożonej pracy za to duży +, ale czy nie jest ważniejsza niezawodność i bezproblemowość płytki? niż jakaś tam soldermaska, która w sumie z bliska wygląda mało "ładnie".
Po za tym, po tak przeoranych ścieżkach na procesorze płytka nadaje się tylko do śmieci, chyba że będziesz pająka tam robić przy brakujących ścieżkach.
Niestety nie wiem, czemu panuje taka mania ładowania soldermaski metodami chałupniczymi, ważniejsza jest niezawodność, po wszystkim jeżeli jest to sterownik gdzie najważniejsza jest niezawodność warto przelecieć jakimś lakierem zabezpieczającym całość już po uruchomieniu.

Po za tym nie wiem jak uruchamiałeś, ale zawsze staraj się robić to etapami, czyli zaczynasz od montażu zasilania, sprawdzasz czy jest ok, czy są prawidłowe napięcia, potem procek + programowanie czy będzie to śmigać, następnie sukcesywnie reszta.

Jak już wyżej wspomniałem szacun za wkład pracy oraz za to że płytka ogólnie robi pozytywne wrażenie ( z daleka ;) ) tj. rozmieszczenie elementów itp.
Ale na allaha, po co pakować soldermaskę gdzie efekt jest odwrotny od zamierzonego, bo dochodzą jeszcze problemy z uruchomieniem, mnóstwem potencjalnych zimnych lutów.

PostNapisane: 24 cze 2014, o 13:45 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Zwróć uwagę na te zaznaczone miejsca, może tam coś nie halo.

W zaznaczonych miejscach jest wszystko ok. Niestety nie jestem mistrzem fotografii i choć foty były robione lustrzanką nie oddają tego co jest na niej faktycznie(np jakieś przebarwienia i cienie)

mirekk36 napisał(a):
... ale czy możesz coś więcej powiedzieć o tej soldermasce ? co to za folia, jak ją nakładałeś? itp ?

Więc soldermaska, jest to zielona folia podobna do folii fotopolimerowej. Z początku folię nakładałem zgodnie z instrukcją dolączoną do niej, ale nie bardzo mi się to udawalo ponieważ drobinki kurzu zawsze gdzieś właziły między folię a laminat i przy zgrzewaniu laminatorem powstawały straszne bąble. Wpadłem więc na pomysł żeby ową folię przykleić pod wodą, i co . . . . pełny sukces. Laminat kładłem w kuwecie z wodą, przykładałem folię (soldermaskę) i wstępnie wyciskałem wodę ściągaczką do szyb, a po wyjęciu z wody w miarę mocno lecz ostrożnie wyciskałem wszystko ostatecznie. Potem laminat z naklejoną folią leci przez laminator i wszystko się trzyma jak talala :D no i płytka gotowa do naświetlania :)
Naświetlanie odgrywa tu chyba najważniejszą rolę i bez porządnego negatywu nic dobrego nie wyjdzie.
Niestety przy wywoływaniu naświetlonej już soldermaski, miejsca gdzie nie było pod nią miedzi zaczęła się czemuś rozpuszczać i dlatego mało estetycznie to wyszło. Dodam jeszcze raz, że to moja pierwsza taka płytka i wszystko jeszcze prze de mną.
Jeżeli coś jeszcze interesuje proszę pytać.

rezasurmar napisał(a):
Będę głosem malkontenta ;) (ktoś musi :lol: )

Fakt faktem, teraz właśnie widzę jak ta soldermaska przeszkadza i muszę przyznać że to właśnie przez nią są te przeorane ścieżki. Poprzednią plytkę robilem termotransferem i bez sm. i ścieżki cały czas się trzymają(po 3 krotnym przelutowaniu owej atmegi), a tu zachciało się zaszpanować ładnym wyglądem płytki i wyszedł zonk. Jak opanuję naświetlanie fotopolimerów to i plytki będą wychodziły lepsze :D

Strefa czasowa: UTC + 1