No więc jak sam słusznie zauważyłeś, kiedy potrzebujesz 6 szt. takich modułów to najkorzystniej wyjdą Ciebie zakup 6 szt RFM73-D + GrenBook Mirka.
oczywiście będzie się to wiązało z lekka modyfikacja kodu gdyż w książce opisane są RFM70 ale jest to opisane na forum w kilku postach ja jednakże nie mam z tym doświadczenia.
Ale mogę Ci polecić RFM12 - mimo, iż trochę droższe są naprawdę warte uwagi na zasięg
Z zieloną książką ich uruchomienie to tak naprawdę sprowadza się do właściwego podłączenia (co zresztą masz w niej opisane jak nawet zrobić sobie kabelek razem ze schmatem jak go podłączyć)
no i wgrania kodu - one nawet startują jak nie są przez Ciebie skonfigurowane co do częstotliwości jak dla mnie procent skomplikowania ich uruchomiania z tą książka jest jak migniecie Ledem.
Obsługa tego od strony programowej to wywołanie funkcji, która przesyła dane, coś jak wyświetlenie czegoś na LCD czy wysłanie przez UART naprawdę proste.
I to jest wersja moim zdaniem dla Ciebie najprostsza. Koszt ok. 300 zł no i masz dodatkowo książkę z kupą wiedzy na inne tematy.
Oczywiście możesz pominąć książkę , RFM12 też i w najtańszej wersji kupić RFM73-D czyli koszt 50 zł no i spróbować napisać obsługę ich samemu i nie chcę broń borze podważać twoich zdolności programistycznych ale wiem, że moduły firmy Hoperf nie są łatwe do odpalenia i raczej wymagają biegłej wiedz z zakresu C, czytania not i j.angielskiego, czytania liczb dec i hex.
Każde inne rozwiązanie to raczej będą wyższe koszty zobacz np. taki moduł Xbee najtańszy koło 100 zł.
http://botland.com.pl/moduly-glowne-xbee/1604-modul-xbee-802154-1mw-series-1-wire-antenna.htmlalbo wiFi to już wogóle 150 zł
http://botland.com.pl/moduly-wifi/2276-cc3000-modul-wifi-sparkfun.html Więc ja doradzam Ci jako moje zdanie że żeby nie tracić czasu na pisanie obsługi radiowej i miało to rozsądek cenowy:
Najlepsze i najszybsze do zrobienia wg. mnie ze ze względu na zasięgi i łatwość implementacji:
Greenbook + 6x RFM12B - ok. 300 zł
Tańsze równie dobre jednakże mniejszy zasięg i wymagające pewnych zmian w kodzie biblioteki
Greenbook + 6x RFM73-D - ok 200 zł