Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 17:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zegarek z GPS
PostNapisane: 1 kwi 2014, o 11:31 
Użytkownik

Cześć wszystkim!
Chce zrealizować zegarek dla biegaczy (z GPS), w którym będzie możliwe zadawanie czasu w jakim należy przebiec dany dystans. Zegarek, za pomocą komend dźwiękowych i/lub świetlnych, ma sygnalizować czy należy zmienić tempo (przyspieszyć lub zwolnić) funkcje tą chce wykorzystać do przygotowań do testów sprawnościowych. Poniżej przedstawiam schemat prototypu, który chce wykonać do testów oprogramowania i żeby sprawdzić jak dokładnie będzie się zachowywał ten model GPS, jak będzie z dokładnością pomiaru prędkości itp. Moje pytanie dla was jaką baterie/akumulator polecacie do zasilenia tej płytki prototypowej? Ja myślałem o zastosowaniu baterii z telefonu komórkowego, cały układ ma działać na 3.3 V i co za baterią czy zastosować stabilizator czy przetwornicę? W schemacie użyłem dwóch wyświetlaczy ponieważ docelowy OLED dopiero będzie zamawiany. I ostatnia sprawa gdzie zapisywać przebieg trasy by później można było to podglądnąć na komputerze czy wykorzystać do tego kartę sd czy może wystarczy dodatkowa kostka pamięci zewnętrznej?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 1 kwi 2014, o 12:37 przez lauba1, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2014, o 12:03 
Użytkownik

Jakich gabarytów się spodziewasz po takim zegarku?
Jeżeli ktoś się chce do testów sprawnościowych przygotować to raczej będzie patrzył za pulsometrem. Trochę biegam i pulsometry z GPS nie są na baterie tylko akumulatory, które co 3-4 dni trzeba ładować.

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 12:42 
Użytkownik

Własnie wiem, że miniaturyzacja tego urządzenia to będzie największy problem ale na razie chcę przetestować działanie od strony programowej, a później zajmę się zmniejszaniem gabarytów. Odnośnie baterii myślę nad podpięciem baterii z telefonu 1650mAh 3,7V.

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 13:29 
Użytkownik

Bateria z telefonu to najlepsze rozwiązanie. Do tego zrobić ją wymienną i w jednym ze standardów np. Nokii żeby można było podmienić w razie czego.
Zasilanie zrobić na jakimś LDO, GPS chyba pracuje od 3.3V.
Do tego trzeba jeszcze przemyśleć czy odświeżanie 1Hz z GPS'a wystarczy. W sumie prędkości nie będą duże a zawsze w razie czego można zwiększyć programowo odświeżanie ramek do 10Hz (o ile pamiętam).

Dobrze by było dołożyć np. gniazdo miniUSB lub MicroUSB i do tego układ ładowania ogniwa LiIon lub LiPo np. MCP73811/2, do tego uwzględnij pomiar napięcia na ogniwie aby procek mógł poinformować o rozładowanej baterii :)

Tu fragment zasilania mojego urządzenia:
Obrazek

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 14:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Gdzie można kupić te fajne moduły GPS?

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 14:22 
Użytkownik

xor napisał(a):
Gdzie można kupić te fajne moduły GPS?

Ja zaopatruję się tutaj:

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/10521/

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 15:36 
Użytkownik

Sonix, dzięki za podesłanie schematu, tak samo zastanawiałem się nad układem ładowania jednak z drugiej strony niepotrzebnie zwiększy to gabaryty dlatego zastosuje do testów baterie z nokii, która będę ładował przez telefon, a później pomyślę nad stworzeniem układu dedykowanego do tego. Co do stabilizatora to nie uważasz Sonix, że będzie się za bardzo grzał i lepszym rozwiązaniem będzie przetwornica? Oraz orientujesz się również ile miejsca potrzeba na zapisanie trasy 10 km? ja również kupiłem, w maritex mój moduł ;)

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 16:40 
Użytkownik

Ja z LDO zasilałem tylko uC, GPS'a puszczałem bezpośrednio z akumulatora LiIon. Nie wiem ile może pobierać wyświetlacz. MCP1703 ma wydajność rzędu 250mA.
Przetwornica to raczej w przypadku zasilania z dwóch akumulatorów czyli 7.2V.

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 07:32 
Użytkownik

Oled 0,96 '' pobiera max 25 mA, a LCD 2x16 sam nie wiem. Ale myślę, że cały układ będzie pobierał maksymalnie 150 mA. A pomysł zastosowania takiego bucka (TPS62172 TI) http://www.ti.com/product/tps62172 ?

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 08:59 
Użytkownik

Ja jednak myślę, że to kiepski pomysł z tym projektem. Kupa roboty, niewiele mniej kasy. Na pewno będzie to nieporęczne i czasu będzie trzeba na napisanie oprogramowania i algorytmów narzucających tempo biegowe.
Jeżeli to ma być projekt co byś się z niego czegoś nauczył o programowaniu/elektronice to czemu nie. Jeżeli to ma służyć typowo do biegu będzie to nieporęczczna busola i każdy odpowiednik ze sklepu będzie bił to na głowę.

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 09:39 
Użytkownik

yaiba83 napisał(a):
Ja jednak myślę, że to kiepski pomysł z tym projektem. Kupa roboty, niewiele mniej kasy. Na pewno będzie to nieporęczne i czasu będzie trzeba na napisanie oprogramowania i algorytmów narzucających tempo biegowe.
Jeżeli to ma być projekt co byś się z niego czegoś nauczył o programowaniu/elektronice to czemu nie. Jeżeli to ma służyć typowo do biegu będzie to nieporęczczna busola i każdy odpowiednik ze sklepu będzie bił to na głowę.

Właśnie takie jest główne przesłanie tego projektu nauka ;)

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 10:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

lauba1 napisał(a):
Właśnie takie jest główne przesłanie tego projektu nauka
to takim przypadku dwa akumulatory z telefonu łączone szeregowo, a stabilizator - przetwornica step down na przykład taka: http://www.tme.eu/pl/Document/f7e759f30 ... 1723-3.pdf

PostNapisane: 4 kwi 2014, o 07:13 
Użytkownik

Sonix napisał(a):

Dobrze by było dołożyć np. gniazdo miniUSB lub MicroUSB i do tego układ ładowania ogniwa LiIon lub LiPo np. MCP73811/2, do tego uwzględnij pomiar napięcia na ogniwie aby procek mógł poinformować o rozładowanej baterii :)

Obrazek

Albo jeszcze jestem zaspany albo na tym schemacie jest ewidentne zwarcie. :shock:

PostNapisane: 4 kwi 2014, o 08:54 
Użytkownik

pietszyk napisał(a):
Sonix napisał(a):

Obrazek

Albo jeszcze jestem zaspany albo na tym schemacie jest ewidentne zwarcie. :shock:

Masz całkowitą rację :oops:
Screen pochodził z pierwszych schematów i stąd ten babol
Dzięki za czujność :)

Tutaj screen aktualny:
Obrazek

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 23:55 
Użytkownik

Dzięki za pomoc wszystkim, zdecydowałem się ostatecznie na taki schemat jak w załączniku. Mam do was wielką prośbę, żebyście sprawdzili czy dobrze jest podłączony FT232, a przede wszystkim 3V3OUT z VCCIO czy tak to może funkcjonować? oraz micro SD czy jest dobrze podpięte do uK i oczywiście czy nie ma na schemacie innych błędów jak wszystko będzie okej to zabieram się za robienie płytki, a później programowanie i naukę tych ciekawych podzespołów;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 11 kwi 2014, o 18:07 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Modul GPS - dobrze.
Diody i Klawisze - dobrze chociaż LEDy musisz kupić superjasne, albo zmniejszyć rezystory.
FT232BL - RXD i TXD w tym przypadku trzeba skrzyżować z liniami mikrokontrolera. W mikrokontrolerze RXD to na pewno wejście, a TXD to wyjście. Łączy się wyjście z wejściem. Jak masz wątpliwości zawsze możesz sprawdzić w specyfikacji. Na tych liniach należy dodać bufor trójstanowy i rezystor podciągający linę RXD mikrokontrolera. Pomyśl co się stanie jak odłączysz USB. Na wejścia układów bez zasilania zwykle nie można podawać napięcia. Co będzie jak podłączysz do USB, a mikrokontroler nie będzie zasilony? LEDy dołącza się do VCCIO. I na koniec zastanów się czy przypadkiem nie chciałeś użyć FT232R, bo do tego "dinozaura" to potrzeba zdaje się jeszcze rezonator i pamięć podpiąć.
ISP Kanda - dobrze.
Mikrokontroler - zdublowany rezystor na linii RESET. Przy kwarcu omyłkowo jeden kondensator ma 100nF.
Zasilacz - dobrze.
MicroSD - R12, R13 i R14 masz omyłkowo 4,7. Kondek 100nF, by nie zaszkodził.
Wyświetlacze - Vo wyświetlacza błędnie. Dodaj tranzystor do sterowania podświetleniem, a sporo energii zaoszczędzisz.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 11:10 
Użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc!;) po kolei co poprawiłem:
1. FT232 -> chciałem zastosować BL ponieważ takie posiadam jednak masz racje jest to dinozaur więc zdecydowałem się wymienić na FT232RL i oczywiście popełniłem błąd z skrzyżowaniem linii RXD oraz TXD już to poprawiłem i zastosowałem bufory trójstanowe bardzo słuszna uwaga jednak nie wiem czy chodziło do końca o to, proszę o przeanalizowanie ponieważ nie wiem czy do końca tak to ma działać. Ledy dołączyłem tak jak pan Mirek w zestawie, który posiadam.
2. Procek -> poprawiłem kondensator, ale nie wiem o co chodzi z zdublowanym rezystorem na linii RESET?
3. uSD -> również poprawiłem i czy tak miałem dodać kondzia? ;)
4 LCD -> poprawiłem, w końcu energia jest tutaj ważna ;) a co do I2C to czy nie podciągnąć jeszcze rezystora 4.7K do VCC przy liniach SCL&SDA?
5 GPS -> nie rozumiem trochę dlaczego tutaj nie muszę skrzyżować linii RXD i TXD?

w załączniku schemat.

Załączniki:

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 16:20 
Użytkownik

1. Co do trój-stanowych buforów, to nie tak używasz. Zasada jest taka: jeżeli OE (zauważ, że jest tam kreska nad OE oraz kółko przy dojściu co oznacza odwrotne działanie) ma stan wysoki, to na wyjściu danego kanału buforu masz tan tzw HI-z, czyli wysokiej impedancji, dla uproszczenia: jak by była w tym miejscu przerwa. Ty dałeś rezystor i diodę, to nie będzie działać :/ zamiast diody i rezystora podłącz do nóżki procesora i tą linię podciągnij przez np. 8,2k do VCC.
2. Przy samej nóżce uC daj kondensator 100nF, rezystor zdublowany, to R8 i R10
3. Nie! pamiętaj dla napięć stałych kondensator to przerwa (w uproszczeniu ;) ), kondensator nie przepuści napięcia i nie zadziała. Daj tak samo jak C2, tak samo przy procesorze o którym wspomniałem.
4. Vo dalej błędne, daj tam potencjometr np 10k z jednej strony do Vcc z drugiej do GND środkową nóżkę do Vo, tranzystor który teraz masz do Vo daj do L-, ale sterowanie wybierz pin procka, którym będziesz mógł wykorzystać sprzętowe PWM (PD4-PD7 lub PB3-PB4)
5. Niech ktoś mądrzejszy odpowie :D

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 17:39 

1. Należy rozważyć 2 przypadki: jak zabraknie napięcia VCC i jak zabraknie napięcia VUSB. I w jednym i w drugim przypadku bez czegoś pośredniczącego możesz podać napięcie na wejście niezasilonego układu. Zwykle po prostu prąd popłynie przez diody zabezpieczające wejście i zasili układ, a czasem może te obwody wejściowe uszkodzić. Proponuje taki schemat:
Obrazek
5. Zajrzyj do opisu modułu GPS
http://www.maritex.com.pl/media/uploads ... MOPA6H.pdf
na stronie 13 jest napisane, że:
9 TX O Serial Data Output for NMEA Output (UART TTL)
10 RX I Serial Data Input for Firmware Update (UART TTL)
czyli też trzeba skrzyżować

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 07:49 
Użytkownik

Dzięki wielkie za podpowiedzi, wszystkie okazały się bardzo pomocne i pouczające. Wprowadziłem korekty podane przez was do schematu, a co z I2C czy podciągnąć jeszcze przez rezystor 4.7K linie SCL&SDA do VCC ?

Załączniki:

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 12:54 
Użytkownik

Tak daj podciągnięcie linii SDA i SCL i to chyba będzie wszystko.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 18:17 

Nadal jest źle podłączenie FT232 i uP.
Opiszę mój schemat to załapiesz o co mi chodziło
- TXD_UP to PD3 (PCINT/TXD1/27/INT1) mikrokontrolera ATmega644PA-AU
- RXD_UP to PD2 (PCINT/RXD1/26/INT0) mikrokontrolera ATmega644PA-AU
- VCC to VCC mikrokontrolera ATmega644PA-AU

- RXD_FT to RXD układu FT232R
- TXD_FT to TXD układu FT232R
- VDD to 3V3OUT układu FT232R

Obrazek
Zmodyfikowałem układ ponieważ przez rezystory podciągające prąd również mógł wpływać do niezasilonego układu. Zastosowanie buforów z wyjściem typu otwarty kolektor rozwiąże ten problem.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 23:37 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Nadal jest źle podłączenie FT232 i uP.
Opiszę mój schemat to załapiesz o co mi chodziło
- TXD_UP to PD3 (PCINT/TXD1/27/INT1) mikrokontrolera ATmega644PA-AU
- RXD_UP to PD2 (PCINT/RXD1/26/INT0) mikrokontrolera ATmega644PA-AU
- VCC to VCC mikrokontrolera ATmega644PA-AU

- RXD_FT to RXD układu FT232R
- TXD_FT to TXD układu FT232R
- VDD to 3V3OUT układu FT232R

Obrazek
Zmodyfikowałem układ ponieważ przez rezystory podciągające prąd również mógł wpływać do niezasilonego układu. Zastosowanie buforów z wyjściem typu otwarty kolektor rozwiąże ten problem.

poprawiłem i aż się podrapałem po głowie jak dobrze przemyślane to jest przez Ciebie, jeszcze raz dzięki!;)

Załączniki:

PostNapisane: 21 kwi 2014, o 10:29 
Użytkownik

Hej!

Będę budował coś bardzo podobnego, ale na wyświetlaczu z niokii 6100, karcie microsd oraz module GPS-FGPMMOPA6H. Chciałbym osiągnąć coś takiego jak Pan z linku poniżej http://thomaspfeifer.net/gps_tracker.htm. Jak według Was mogłobybyć zrealizowane późniejsze przetworzenie danych na takie ładne ścieżki na mapach ?

pozdrawiam

PostNapisane: 21 kwi 2014, o 10:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Np. za pomocą tego programu: http://www.bt747.com/

PostNapisane: 21 kwi 2014, o 11:32 
Użytkownik

Dzięki wielkie o coś takiego mi chodziło! Korzystaleś może kiedyś z tego programu ? Jak wygląda plik który trzeba utworzyć ?

PostNapisane: 21 kwi 2014, o 14:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bardzo pobieżnie go obejrzałem i przekonwertowałem plik GPS z komórki o jakimś egzotycznym formacie do czegoś bardziej znośnego. Poszło bardzo dobrze. Nie trzeba było nawet określać formatu pliku wejściowego, program sam go rozpoznał. Przypuszczam, że z tym co produkuje moduł nie będzie żadnych problemów (zdaje się, że moduł produkuje zwykłe dane tekstowe z rekordem zakończonym znakami CRLF). Program jest w wersji .exe dla windy jak i java na wszystkie inne platformy, a developerzy (developer?) udziela się na forum. Bardzo fajny programik.

PostNapisane: 21 kwi 2014, o 18:13 
Użytkownik

Dzięki bardzo jeszcze raz, w razie problemów będę pisał :)

PostNapisane: 22 kwi 2014, o 14:26 
Użytkownik

klonyyy napisał(a):
Hej!

Będę budował coś bardzo podobnego, ale na wyświetlaczu z niokii 6100, karcie microsd oraz module GPS-FGPMMOPA6H. Chciałbym osiągnąć coś takiego jak Pan z linku poniżej http://thomaspfeifer.net/gps_tracker.htm. Jak według Was mogłobybyć zrealizowane późniejsze przetworzenie danych na takie ładne ścieżki na mapach ?

pozdrawiam

Ja w tym tygodniu chce zrobić finalnie PCB i zacząć programować, a u Ciebie jak idą postępy?

PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:32 
Użytkownik

A nie, nie u mnie dopiero połowa płytki zaprojektowana, jeszcze moduł gps'a muszę zamówić z części, a tak planuje skończyć to do końca maja już wersję finalną. Ma to raczej być zegarek na rower, bo dość dużo jeżdżę i chciałbym miec dokładne dane na temat prędkości, drogi, prędkości na danych odcinkach itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1