Szukając schematów izolowanego konwertera RS232 natknąłem się na informacje na temat standardów transmisji danych starszych, niż te stosowane obecnie. Mam tutaj na myśli szczególnie pętlę prądową, która wywodzi się wprost z łączności dalekopisowej.
Udało mi się znaleźć
TAKI ogólny opis.
Są też projekty konwerterów służących do łączenia komputera ze starym dalekopisem. Np.
TUTAJ. Akurat w tym przypadku konieczne jest zastosowanie stosunkowo wysokiego napięcia (120V) które zapewnia szybką reakcję przekaźnika na wejściu dalekopisu. Po przezwyciężeniu impedancji cewki spora część tego napięcia jest wytracana na rezystorze dużej mocy. Ot, taka ciekawostka.

Widzę też, że na Allegro można kupić
interfejsy do takiej magistrali.
Nigdzie natomiast nie widzę gotowego projektu. Ktoś z Was zetknął się może z czymś takim? Chętnie spróbowałbym jak to działa, w porównaniu np. z takim RS485.

Zaprojektowanie czegoś takiego w oparciu chociażby o informacje dostępne pod pierwszym linkiem nie powinno być trudne. Można by też spróbować zmodyfikować ten dalekopisowy interfejs, rezygnując z rezystorów a linię zasilając z regulowanego źródła prądowego. Jednak wiadomo - lepiej nie wyważać otwartych drzwi, jeśli jakiś projekt już istnieje.