Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2014, o 12:04 
Użytkownik

Szukając schematów izolowanego konwertera RS232 natknąłem się na informacje na temat standardów transmisji danych starszych, niż te stosowane obecnie. Mam tutaj na myśli szczególnie pętlę prądową, która wywodzi się wprost z łączności dalekopisowej.

Udało mi się znaleźć TAKI ogólny opis.
Są też projekty konwerterów służących do łączenia komputera ze starym dalekopisem. Np. TUTAJ. Akurat w tym przypadku konieczne jest zastosowanie stosunkowo wysokiego napięcia (120V) które zapewnia szybką reakcję przekaźnika na wejściu dalekopisu. Po przezwyciężeniu impedancji cewki spora część tego napięcia jest wytracana na rezystorze dużej mocy. Ot, taka ciekawostka. :)

Widzę też, że na Allegro można kupić interfejsy do takiej magistrali.

Nigdzie natomiast nie widzę gotowego projektu. Ktoś z Was zetknął się może z czymś takim? Chętnie spróbowałbym jak to działa, w porównaniu np. z takim RS485. :) Zaprojektowanie czegoś takiego w oparciu chociażby o informacje dostępne pod pierwszym linkiem nie powinno być trudne. Można by też spróbować zmodyfikować ten dalekopisowy interfejs, rezygnując z rezystorów a linię zasilając z regulowanego źródła prądowego. Jednak wiadomo - lepiej nie wyważać otwartych drzwi, jeśli jakiś projekt już istnieje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 maja 2014, o 13:56 
Użytkownik

Atlantis napisał(a):
Szukając schematów izolowanego konwertera RS232 natknąłem się na informacje na temat standardów transmisji danych starszych, niż te stosowane obecnie. Mam tutaj na myśli szczególnie pętlę prądową, która wywodzi się wprost z łączności dalekopisowej.

Udało mi się znaleźć TAKI ogólny opis.
Są też projekty konwerterów służących do łączenia komputera ze starym dalekopisem. Np. TUTAJ. Akurat w tym przypadku konieczne jest zastosowanie stosunkowo wysokiego napięcia (120V) które zapewnia szybką reakcję przekaźnika na wejściu dalekopisu. Po przezwyciężeniu impedancji cewki spora część tego napięcia jest wytracana na rezystorze dużej mocy. Ot, taka ciekawostka. :)

Widzę też, że na Allegro można kupić interfejsy do takiej magistrali.

Nigdzie natomiast nie widzę gotowego projektu. Ktoś z Was zetknął się może z czymś takim? Chętnie spróbowałbym jak to działa, w porównaniu np. z takim RS485. :) Zaprojektowanie czegoś takiego w oparciu chociażby o informacje dostępne pod pierwszym linkiem nie powinno być trudne. Można by też spróbować zmodyfikować ten dalekopisowy interfejs, rezygnując z rezystorów a linię zasilając z regulowanego źródła prądowego. Jednak wiadomo - lepiej nie wyważać otwartych drzwi, jeśli jakiś projekt już istnieje.

Może czas w końcu na opracowanie projektu przez siebie i opublikowanie w internecie?
A jak tam postępy z magistralą CAN? Udało Ci się ją zastosować do własnych potrzeb?

PostNapisane: 9 maja 2014, o 14:56 
Użytkownik

0livaw napisał(a):
Może czas w końcu na opracowanie projektu przez siebie i opublikowanie w internecie?

Kto wie, czy właśnie tak nie zrobię. W końcu nie powinno to być szczególnie trudnym zagadnieniem - ot, kluczowanie obwodu przy pomocy paru zwykłych transoptorów. Trochę bardziej skomplikowane będzie pewnie zrobienie tego w sposób w miarę uniwersalny (kilka trybów pracy konfigurowanych zworkami/przełącznikami) i spójny, na małym kawałku laminatu. Dlatego po cichu liczyłem na to, że ktoś się już tematem zajął. ;)

Cytuj:
A jak tam postępy z magistralą CAN? Udało Ci się ją zastosować do własnych potrzeb?

Idzie powoli z powodu braku czasu. Jakiś czas temu skleciłem wersję urządzenia na zwykłym Ethernecie. Napisałem kod i uruchomiłem komunikację. Teraz kończę robić projekt tej samej płytki w wersji pod CAN. Zacznę od przesyłania pojedynczych bajtów w istniejącej bibliotece do ISO-TP, która niestety nie obsługuje multiframe. Potem spróbuję ją zmodyfikować, dodając obsługę dłuższych wiadomości i przetestuję swoje modyfikacje na kodzie, który już teraz działa na Ethernecie.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 19:23 
Użytkownik

Atlantis napisał(a):
Jednak wiadomo - lepiej nie wyważać otwartych drzwi[...]

Atlantis napisał(a):
[...]natknąłem się na informacje na temat standardów transmisji danych starszych, niż te stosowane obecnie.

Podsumowanie mogą być słowa "nie cofajmy się wstecz" ;)
Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w jakiś przestarzałe technologie, skoro już dawno zostały one wyparte przez inne, nowsze, lepsze. Dlaczego? Ponieważ posiadały sporo wad, które w nowych rozwiązaniach zostały wyeliminowane. Szczególnie teraz w erze elektroniki cyfrowej nie ma to za bardzo zastosowania.
Pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2014, o 17:38 
Użytkownik

Popatrz za HART modemem... Powszechnie uzywany w przemysle do komunikacji z urzadzeniami pomiarowymi. Zaczalem nawet cos klecic bo do roboty sobie chcialem cos zbudowac ale z braku czasu nie dokonczylem nawet plytki. Popatrz na stronie maxim'a na ds8500

Strefa czasowa: UTC + 1