Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 09:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 maja 2014, o 15:00 
Użytkownik

Przymierzam się właśnie do budowy zegara Nixie synchronizowanego z serwerem czasu.
Połączenie z siecią będzie realizowane przez ENC28J60. Wychodzę z założenia, że cała konfiguracja powinna odbywać się właśnie przez sieć (komendy UDP z programu na Windowsa) mam zamiar niemal zupełnie zrezygnować z przycisków, no może za jednym wyjątkiem (wyłączanie budzika, przywracanie ustawień fabrycznych itp.)

Chciałem sobie jednak zostawić jakąś furtkę awaryjną w razie, gdyby okazało się, że z jakiegoś powodu dostanie się do zegara przez sieć nie jest możliwe. Początkowo chodziło mi po głowie wykorzystanie portu USB, obsługiwanego przez FT323. Izolację galwaniczną miał zapewniać iCupler. Po chwili zastanowienia stwierdziłem jednak, że to strzelanie z armaty do komara. W warsztacie i tak mam komputer z portem RS232, a więc postawię na stare rozwiązanie: MAX3232 oraz izolacja zrealizowane na transoptorach 3N137.

MAX3232 chciałbym zasilić z wolnych linii sterujących RS232. Rozumiem, że mam je połączyć poprzez diody ze stabilizatorem 5V. Jednak w jaki sposób powinienem to zrobić? Bo przykłady jakie widzę w sieci różnią się między sobą. Wykorzystywane są różne linie, niekiedy stosuje się jedną diodę na dwie linie, czasem każda linia otrzymuje własną diodę.

Czytałem też, że współczesne komputery mogą mieć problem z dostarczeniem odpowiedniego prądu. Czy mój warsztatowy ThinkPad T23 poradzi sobie z zadaniem zasilenia MAX-a i transoptorów?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 maja 2014, o 15:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ogólnie linie sygnałowe RS232 mają wydajność prądową na poziomie pojedynczych mA więc czasem może to być mało.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 15:11 
Moderator

A moze pilota na podczerwien zastosuj ? ...

PostNapisane: 6 maja 2014, o 15:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

O! Albo lepiej wykorzystać wbudowaną w lapka irdę jeśli komputer takową posiada na pokładzie.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 16:04 
Użytkownik

Pilot na podczerwień odpada z całą pewnością. Gdyby chodzić o zwykle ustawienie godziny i daty, to pewnie by się sprawdził. Jednak to ma być urządzenie sieciowe. Konfiguracja będzie obejmowała więc m.in. ustawienie wlasnego numeru IP, bramy sieciowej i adresu serwera NTP. Do tego dochodzi kilka innych parametrów, takich jak częstotliwość synchronizacji. Muszę mieć jakieś sprzężenie zwrotne. Jaką mam alternatywę? Miganie wyświetlaczem na lampach nixie przy pomocy alfabetu Morse'a? :)
O IrDA nawet myślałem, ale chyba sobie odpuszczę. Zwykły RS232 jest stabilniejszy a, poza tym nawet nie wiem czy IrDA w tym laptopie jeszcze w ogóle działa...

Co do wydajności prądowej, to wiele nie potrzebuję. Wystarczy, żeby dało się zasilić MAX-a, diode jednego transoptora i podciągnąć wyjscie drugiego.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 16:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak dasz odpowiedni transoptor który zadowoli się prądem poniżej 10mA, odpowiednio programowo wystawisz wolne piny aby otrzymać zasilanie to powinno to zadziałać. Tylko jak mają być transoptory to MAX232 nie jest potrzebny ;)

PostNapisane: 6 maja 2014, o 17:57 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
Jak dasz odpowiedni transoptor który zadowoli się prądem poniżej 10mA, odpowiednio programowo wystawisz wolne piny aby otrzymać zasilanie to powinno to zadziałać.

Hmm... Zajrzałem właśnie do noty katalogowej 6N137 i jedna rzecz mnie zaskoczyła. O ile pobór prądu przez emiter (diodę) w granicach 6-15 mA mnie nie dziwi, to dużą wartością wydaje mi się "High Level Supply Current" dla detektora nawet w granicach 10 mA. Przecież to tylko fototranzystor i jedna bramka... Dobrze interpretuję te zapisy?
Ma to szansę działać z tym transoptorem czy powinienem szukać czegoś innego?

Cytuj:
Tylko jak mają być transoptory to MAX232 nie jest potrzebny ;)

Jesteś tego pewien? Na pewno działałoby to stabilnie? W końcu chyba nie zawsze mogę być pewien jakie dokładnie napięcie wystawi dany komputer, więc trudno będzie dokładnie dobrać prąd pracy diody. Odbiór danych w ten sposób rozumiem - przy dodatnim napięciu dioda świeci, przy ujemnym nie. Ale jak miałoby to działać w drugą stronę?

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na 4n25 sprawdzone w praktyce. 9800 bez problemów śmigało, prąd wyliczony tak aby od strony COMa nie przekroczył bodajże 15mA na TxD. Łączyło to dwa pecety dawno temu ;)

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:19 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
Na 4n25 sprawdzone w praktyce. 9800 bez problemów śmigało, prąd wyliczony tak aby od strony COMa nie przekroczył bodajże 15mA na TxD. Łączyło to dwa pecety dawno temu ;)

Możesz napisać coś więcej? O którym rozwiązaniu dokładnie mówimy?
Zasilanie z portu COM? Jeśli tak, to w jaki sposób zrealizowane?
MAX232 zastosowany w układzie, czy same transoptory?

Oczywiście jeśli zasilanie z portu byłoby takie problematyczne,. to jestem w stanie przemyśleć alternatywy - przetwornicę DC-DC albo jednak wykorzystanie USB. Jednak gdyby dało się w miarę łatwo zastosować RS232, wolałbym przy nim pozostać.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:30 

W urządzeniach które sprzedajemy/serwisujemy (dokładniej wagi na POSach - kasy w marketach) są zasilane po RS232, dokładniej po 9 pinie RS232. Wydajność to jakieś 0.5A 9V bez większych problemów. Kwestia odpowiedniego kabla z rozdzielonymi sekcjami zasilania i sygnałową ekranowaną.
Do tego dobrej jakości wtyczka/gniazdko i wszystko pracuje w ciężkich warunkach marketowych.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:31 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Rzuć okiem na ten link:
https://sites.google.com/site/progic2/i ... 2_pic1.jpg

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
W urządzeniach które sprzedajemy/serwisujemy (dokładniej wagi na POSach - kasy w marketach) są zasilane po RS232, dokładniej po 9 pinie RS232.
tylko standardowo w PC tego nie masz ;)

Krauser napisał(a):
Rzuć okiem na ten link:
https://sites.google.com/site/progic2/i ... 2_pic1.jpg

Dokładnie.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 18:58 
Użytkownik

Krauser napisał(a):

Hmm... Czekaj, skąd tam się bierze ujemne napięcie dla linii TX?

UPDATE: Ok, już widzę. Po prostu ubzdurało mi się, że RS232 potrzebuje +12V i -12V.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 20:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Atlantis napisał(a):
Hmm... Czekaj, skąd tam się bierze ujemne napięcie dla linii TX?
nie robi się, jest wykorzystane GND, w tym myk ;)

PostNapisane: 7 maja 2014, o 06:16 
Użytkownik

Czy to rozwiązanie z dwoma transoptorami mogę uznać za w miarę uniwersalne? Może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu, na jakimś komputerze dane nie będą prawidłowo przekazywane, podczas gdy scalony level shifter poradziły sobie bez problemu w tych samych warunkach? Na dobrą sprawę nie mam wielkich wymagań co do prędkości - chodzi w końcu o awaryjny dostęp do konfiguracji urządzenia, więc z tego interfejsu nie będzie się korzystało codziennie. Przy prędkości 9600 bps opóźnienie nie powinno odgrywać znaczącej roli, nawet przy ustawianiu czasu.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 06:50 
Użytkownik

Wiem że to podraża twoje urządzonko ale można by użyć modułu bluetooth.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 07:46 
Użytkownik

Też o tym myślałem, ale wydaje mi się, że to lekki overkill. Moduł Bluetooth drogi nie jest, jeśli zebrać razem koszt transoptorów i gniazdka Com, tudzież wszystkich części potrzebnych do zrobienia izolowanego USB. Niemniej trochę szkoda go tam dawać, skoro ka to być jedynie serwisowy port, a główną konfiguracja ma się odbywać przez Ethernet.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 09:11 

Cytuj:
tylko standardowo w PC tego nie masz ;)

No jest przelotka, co za problem ;).

PostNapisane: 7 maja 2014, o 14:30 
Użytkownik

Na usenecie ktoś mi jeszcze zaproponował zastosowanie takiego układu:
http://hardwarebg.com/forum/attachment. ... 1344714406

Ma to szansę działać? Zastanawia mnie to uzyskiwanie ujemnego napięcia z linii TX...

PostNapisane: 7 maja 2014, o 20:15 

W przedstawionym rozwiązaniu ujemne napięcie bierze się ze stanu spoczynkowego (bez nadawania) na linii TXD wtedy kondensator C2 zostaje naładowany. Teoretycznie sygnały wejściowe "1" dla napięć -15V...-3V i "0" dla 3V...15V, a wyjściowe -12V i 12V. Podanie 0V na wejście RXD jest interpretowane jako "1", więc często sygnały TTL są tylko odwracane za pomocą inwertera i nie ma potrzbeby stosowania MAX232. Przykładowo można stosować taki układ:
Obrazek
Najtańsze przejściówki niby USB-RS232 też dają sygnały 0V i 5V, a nie -12V i +12V. Różnią się od przejściówek USB-RS232TTL tylko tym, że sygnały są odwrócone.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 22:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Krauser napisał(a):
Teoretycznie sygnały wejściowe "1" dla napięć -15V...-3V i "0" dla 3V...15V, a wyjściowe -12V i 12V. Podanie 0V na wejście RXD jest interpretowane jako "1", więc często sygnały TTL są tylko odwracane za pomocą inwertera i nie ma potrzbeby stosowania MAX232.
i to jest własnie ten myk, co lepsze nie potkałem się jeszcze żeby to nie zadziałało :lol:

Tylko fakt, w samochodówce, sterowaniu domem, alarmem, i podobnymi zabawkami to zwykle 9800- przynajmniej ja tak używam, jak przy wyższych transmisjach Krauser? sprawdzałeś może?

PostNapisane: 8 maja 2014, o 07:50 
Użytkownik

Ja jednak wolałbym się trzymać specyfikacji, więc dobrze by było, gdyby ujemne napięcie występowało.
Mogę się spodziewać jakichś kłopotów z powyższym układem (gdzie kondensator jest ładowany do ujemnej wartości z linii TX), czy też spokojnie mogę go u siebie zastosować? Prędkość nie jest tu priorytetem - 9600 spokojnie wystarczy. To ma być port serwisowy. Wolę po prostu dać izolowane RS232 niż podpinać się bezpośrednio do UART-a, nieizolowaną przelotką, będąc wcześniej zmuszonym do rozkręcenia obudowy.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 19:46 

Zawsze w ramce jest bit startu i stopu, więc kondensator zostanie doładowany nawet, gdy komputer będzie nadawał same 0. Użycie zwykłych transoptorów ogranicza prędkość interfejsu natomiast używanie niższych napięć (0V i 5V) spowoduje tylko, że połączenie będzie bardziej podatne na zakłócenia i 15m to może być za daleko.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 21:29 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Zawsze w ramce jest bit startu i stopu, więc kondensator zostanie doładowany nawet, gdy komputer będzie nadawał same 0.

A nie istnieje żadne zagrożenie, że ładowanie kondensatora zakłóci proces nadawania jedynki?

Cytuj:
Użycie zwykłych transoptorów ogranicza prędkość interfejsu

Jak już wspominałem tym akurat się za bardzo nie przejmuję. To ma być interfejs serwisowy, przez który w razie czego będę mógł się dostać do urządzenia i np. sprawdzić jak wygląda konfiguracja interfejsu sieciowego, gdyby ten z jakichś powodów nie chciał się łączyć z moją siecią. Prędkość w granicach 9600 bps w zupełności wystarczy. Nawet w przypadku ustawiania czasu (dokładność 1s) opóźnienie nie będzie miało większego znaczenia.

Cytuj:
natomiast używanie niższych napięć (0V i 5V) spowoduje tylko, że połączenie będzie bardziej podatne na zakłócenia i 15m to może być za daleko.

Lubię trzymać się standardu. Skoro -3V do 3V jest obszarem zabronionym, to nie chcę na niego wchodzić. ;)

PostNapisane: 9 maja 2014, o 18:54 

Cytuj:
A nie istnieje żadne zagrożenie, że ładowanie kondensatora zakłóci proces nadawania jedynki?

Ujemne napięcie możesz pobrać też z RTS będzie tam zawsze jak nie używasz Handshaking'u. Linia DTR poda napięcie dodatnie jak otworzysz port, ale nie koniecznie każda aplikacja tak zrobi. Jak piszesz swoją to wtedy możesz ustawić jak chcesz na stałe.

Strefa czasowa: UTC + 1