Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 21:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2014, o 00:01 
Nowy

Witam szanowne Panie i Panów. Wysyłam dane z ADC bluetoothem na 100 metrów. Mój korytarz ma niestety tylko 20 metrów, ale już na tym etapie zaczęły się pojawiać pewne problemy. Przy wysyłaniu stałego napięcia 4,99 V (wartość zmierzona ADC po kablu lub 30 cm bluetoothem od komputera), wraz ze zwiększaniem się odległości zwiększają się błędy - na odległości około 20 metrów, odebrany sygnał jest na poziomie 4,92-4,99. Kompletnie wyczerpały mi się pomysły jak ulepszyć transmisję, wiadomo, niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć. Może zwiększyć szybkość wysyłania danych?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2014, o 00:51 
Użytkownik

Drogi lolku, zamieść proszę schemat lub zdjęcie. Ogólnie to zależy jakiej klasy masz bluetooth - taki osiągniesz dystans, choć nie wiem czy blue na 100m sięgnie - wątpię.

Co więcej - nie rozumiem troszkę twojego tłumaczenia, ponieważ albo masz wewnętrzny ADC w mikroprocku, który to dokonuje pomiaru i wysyła wynik po uart (bluetooth). Wynik ten albo odbierzesz poprawnie albo nie. Najłatwiej na początek wysłać "wynik" i ~"wynik" a po odebraniu sprawdzić.
Możesz mieć również sytuację z zewnętrznym ADC, choć na nich się nie znam. One jednak również wysyłają raczej gotowy wynik pomiaru.
Tak więc może masz jakieś zakłócenia i dlatego pomiar nie jest poprawny.

Należałoby się jeszcze zastanowić nad rozdzielczością ADC i dokładnością pomiary, jednak jak Mirek mówi - nie jesteśmy wróżkami i z fusów nie wywnioskujemy nic. Tak więc zacznijmy od schematu, ostatecznie fotki.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 08:21 
Użytkownik

lolek napisał(a):
.....Wysyłam dane z ADC bluetoothem na 100 metrów. Mój korytarz ma niestety tylko 20 metrów, ale już na tym etapie zaczęły się pojawiać pewne problemy. Przy wysyłaniu stałego napięcia 4,99 V (wartość zmierzona ADC po kablu lub 30 cm bluetoothem od komputera), wraz ze zwiększaniem się odległości zwiększają się błędy - na odległości około 20 metrów, odebrany sygnał jest na poziomie 4,92-4,99......

Czegoś tu nie załapałem, może zbyt wcześnie jest i jeszcze kawy nie piłem :)

Rozumiem że przez BT wysyłasz wynik pomiaru napięcia a nie 'stałe napięcie 4,99V'.

lolek napisał(a):
odebrany sygnał jest na poziomie 4,92-4,99

Jeżeli wysyłasz wartość pomiar, będziesz odbierał to co nadałeś.

Napisz trochę więcej, może jakiś schemat, w jaki sposób wysyłasz dane pomiaru.

Porównaj dane mierzone przez ADC i wysyłane przez BT z tymi które są odbierane, tutaj nie ma prawa nic się różnić.
Najlepiej jedne i drugie dane wypuścić na jakiś terminal.

Podejrzewam że masz słabą filtrację zasilania i wraz ze wzrostem odległości BT szarpie trochę więcej prądu a to odbija się na wahaniach napięcia.

Wraz ze wzrostem odległości prędkość transmisji powinna być mniejsza a nie na odwrót.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 11:03 
Użytkownik

dokładność odbioru to możesz zwiększyć wykorzystując crc na końcu - policzone z paczki dancyh co wysyłasz. A co do btm to raczej ja bym się nie spodziewał dokładnie tych 100m, skoro juz 20 m ciagnie bym był happy.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:45 
Nowy

Korzystam z Mirkowej filtracji zasilania. Prędkość przesyłu 57600, nie jest to problem z ADC, gdyż po kablu jest cały czas niezmienna wartość, zakłócenia pojawiają się podczas korzystania z bluetooth. Co to jest ten CRC?

Strefa czasowa: UTC + 1