Lemosek napisał(a):
Witam, co do ilości węzłów to zawsze możesz zbudować coś na zasadzie pomostu. Czyli moduł z dwoma niezależnymi CAN i przesyłać info z jednej sieci do drugiej. Naprawdę możliwości jest sporo .
Taki pomost można zrealizować na warstwie transportowej? To znaczy stawiamy jakiś transponder, który będzie przekazywał sygnał z jednego kabla do drugiego po prostu kopiując stan linii, bez wchodzenia w strukturę przesyłanych danych? Czy też niezbędna jest postawienie tam jakiegoś bardziej inteligentnego "switcha" lub "routera"?
Ogólnie zaskoczyła mnie wiadomość, że istnieje takie ograniczenie. Kiedyś czytałem ogólne zestawienie różnych standardów transmisji do automatyki domowej i wśród plusów CAN była wymieniona możliwość podłączenia dużej liczby węzłów. Na pewno nie można tego obejść przez zastosowanie nieco lepszego transceivera, jak to miało miejsce w przypadku RS485?
Od biedy oczywiście mógłbym zrobić oddzielne magistrale dla każdego piętra i każdą z osobna podłączyć do domowej sieci LAN, jednak zależało mi na tym, żeby system był w miarę możliwości niezależny od sieci komputerowej. Bramka miała być, ale miała dawać możliwość sterowania s komputera/smartfona/tabletu, nie myślałem o niej jako o zworniku infrastruktury. Dlatego właśnie szukałem rozwiązania multimaster - chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy awaria "centralki" położy całą instalację.
Może istnieje jeszcze jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem? Na przykład jakiś sprzętowy kontroler, który sam zajmowałby się formowaniem, wysyłaniem, odbieraniem i filtrowaniem ramek, wykrywał kolizje w łączności, a na wyjściu miał zwykłego USART-a, do którego mógłbym podpiąć dowolny TRX RS485? Czyli innymi słowy sprzętowa implementacja magistrali multimaster, która korzystałaby z RS485 jako medium transmisyjnego, dodając jednak wyższe warstwy protokołu.
Cytuj:
Co do ilości danych, to masz przecież w ext dostępne 11 bit ID więc nie sadze aby ci zabrakło.
W automatyce budynkowej głownie przesyłasz dane binarne, typu on/off. W jednej ramce możesz wiec przesłać 64 bity- mało ?
Pozdrawiam
W przypadku większości zastosowań nie robi to żadnego problemu. Jednak wyobrażam sobie przynajmniej kilka zastosowań, gdzie może to być nieco kłopotliwe. Np. instalujemy sobie trójkanałowy ADC, który monitoruje napięcie na poszczególnych fazach sieci elektrycznej. Nie ma problemu, jeśli chodzi nam o pomiar samego napięcia. Bitów wystarczy nawet na przesłanie zmiennych typu float. Ale co zrobić, gdybyśmy chcieli "nagrać" krótką próbkę zawierającą oscylogramy?