Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 22:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ADC
PostNapisane: 12 lut 2014, o 20:32 
Użytkownik

Krótkie pytanie, czy w przypadku przebiegów zmiennych np. sinusoidy bądź jakiegoś sygnału medycznego, również można uśredniać wynik np z 4 wartości wyciągać średnią? Duży wpływ to ma przebieg?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ADC
PostNapisane: 12 lut 2014, o 20:50 
Użytkownik

uśredniać można. Kto Ci zabroni.
A czy będzie miało wpływ na przebieg? No oczywiście, że będzie miało!

PostNapisane: 12 lut 2014, o 21:05 
Użytkownik

Tak, wiem, twierdzenie Nyquista, mam sygnał około 10-120 i próbkuję z 250 Hz. Co byście doradzili? Sczytuję EKG z 4 kanałów ADC i wysyłam bluetoothem, lepiej zainwestować w zewnętrzny ADC np 12 bitowy i tak zwiększyć dokładność, ale jednocześnie zwiększyć pobór energii z baterii oraz rozbudować płytkę (urządzenie jest małe), czy też skorzystać z 10 bitowego adc w mikrokontrolerze, ale pobawić się w uśrednianie i inne zabiegi? Kurcze sam nie wiem

PostNapisane: 12 lut 2014, o 22:00 
Użytkownik

Ja może zapytam trochę przewrotnie. Jak idziesz na jakieś badania to interesuje Cię, jakim akumulatorem jest zasilany i jak jest zbudowany sprzęt którym jesteś badany? Czy może zależy Ci bardziej na dokładności wyników?

PostNapisane: 12 lut 2014, o 22:16 
Użytkownik

Wiadomo, że kwestia dokładności pomiaru jest kwestią kluczową. Jednak z drugiej strony 10 bitowy wewnętrzny ADC tą dokładność zapewnia do 2 miejsc po przecinku. Jak zastosuję zewnętrzny ADC 12 bitowy, polepszy mi się precyzja do 3 miejsc po przecinku, ale jednocześnie jeden pomiar będzie zajmował 4 bajty, czyli z 4 kanałów w sumie o 4 bajty więcej. No i miniaturowe urządzenie może się rozrosnąć, bo trzeba będzie zrobić jakieś dodatkowe zasilanie, adc + atmega + bluetooth + usart i diody sygnalizacyjne będą pobierać sporo prądu

PostNapisane: 12 lut 2014, o 22:26 
Użytkownik

Ale zdefiniuj może jakie to ma być miniaturowe. Mam np. nadgarstkowy ciśnieniomierz na dwa paluszki, ale EKG z dobrze zaprojektowanym zasilaniem to chyba co innego.

PostNapisane: 12 lut 2014, o 22:32 
Użytkownik

Nie wiem jak mam zdefiniować miniaturowy - jak dwa pudełka zapałek? Nie jest to ekg, tylko urządzenie do przesyłu danych medycznych

PostNapisane: 12 lut 2014, o 23:32 
Użytkownik

Zdziwię Cię, otóż podczas diagnostyki czyta się EKG z linijką, aby wyznaczyć dokładnie okresy trwania załamków P, S itp itd, wszelkie odchylenia mogą znaczyć o chorobie, 6 bitów ADC to stanowczo za mało

PostNapisane: 13 lut 2014, o 07:31 
Użytkownik

Ja tez uważam, że 6bitow to za mało. Tak jak wspomniał kolega Takten bardzo istotne sa niuanse w przebiegu-wielkosci i długości zalamkow i kolejnosc ich występowania. Zresztą aby lekarz mogl odczytywac EKG musi miec sporo praktyki gdyz ta dziedzina wymaga pewnej wiedzy. Wystarczy wzic do reki ksiazke poswiecona EKG. Z tego co kojarze to jest to dedykowany przedmiot na medycynie.
W gotowych urzadzeniach EKG placi sie dodatkowe pieniądze (i nie sa one male) za możliwość analizy software'owej.

Zajrzyj na projekciki http://www.stm32circle.com/projects/project.php?id=31 oraz https://www.olimex.com/Products/Duino/Shields/SHIELD-EKG-EMG moze cos Ciebie w nich natchnie

Sent from my mobile.

PostNapisane: 13 lut 2014, o 08:49 

PKoz napisał(a):
Sprzęt do EKG nie ma prawa dopuścić do przepływu prądu większego niż 1uA.

Według której norma taka informacja?
6 bit to ciut za mało w "znanym" mi bezprzewodowym EKG jest 12bitowy przetwornik.
To urządzenie o którym piszesz w końcu jest tylko do przesyłu z gotowych już przez inny układ przygotowanych próbek, czy tez jest to łącznie z wejsciowa aplikacją czyli przetworzeniem sygnału z pacjenta i wysłaniem bezprzewodowo dalej?
Co do próbkowania w przypadku sygnału EKG 250Hz to za mało bo zupełnie nic nie będziesz wiedział o ewentualnym sygnale stymulatora (implantowanego) a to jest wymagane prze normę.

PostNapisane: 13 lut 2014, o 20:00 
Użytkownik

Jest to urządzenie do przesyłu gotowych danych, tzn. po przejściu przez wzmacniacze biologiczne. O jakiej normie mówisz?

PostNapisane: 13 lut 2014, o 21:27 

takten napisał(a):
O jakiej normie mówisz?
Ot chociażby PN-EN60601-2-27 dotyczącej urządzeń do monitorowania EKG. Dla impulsu o maks. szerokości 2ms po prostu to za małe próbkowanie jest.

Strefa czasowa: UTC + 1