Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 23:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 gru 2014, o 21:30 
Użytkownik

Witam, niedawno, przerabiając bluebooka dotarłem do obsługi sprzętowego I2C. Niestety, pojawił się bardzo dziwny problem.
Otóż program zawiesza się na pętlach oczekujących w funkcjach najniższego poziomu. Np tu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dzieje się tak niezależnie czy wgrywam przykład z książki czy własny program, chociaż tu nie ma wielkich różnic, tylko nazwy funkcji i argumentów są inne. Wadliwy mikroklocek też raczej odpada (sprawdziłem 2 megi 32). Błąd połączenie odrzuciłem, pracuję na ATB, zworki zapięte z góry na dół(równolegle do procka).
Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2014, o 21:36 
Użytkownik

Ja sie spotkalem u siebie (przy zabawie z Qtouchem ) :) walczylem dlugooooo z problem. Okazaly sie nastepujace rzeczy :
+ Uklad docelowy wymagal specyficznego podejscia do I2C (inne niz w bibliotece Mirka)
+ Uklad docelowy nie odzywal sie dopoki nie przeprowadzilem w nim wymaganego HW reseta :) opisane to bylo w DS a ja to zignorowalem.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 10:35 
Użytkownik

No ja mam podobny problem. Mam podłączony wyświetlacz przez ekspandera PCF8574. Ogólnie jest wszystko ok, jednak mam w urządzeniu scalak, który wprowadza pewne zakłócenia do układu. No i jak on zaczyna działać to mimo stosowania się do zasad filtracji zasilania (wszędzie kondensatory 100n i 47u przy każdym układzie) ma wpływ na powstawanie losowych błędów na I2C w ATMedze.

Walczyłem z tym różnie i jedynym sposobem jaki się okazał skuteczny to po prostu przerobienie Mirkowych funkcji podstawowych TWI_wtop, TWI_Write i TWI_Start dodając w pętlach TIMEOUTY i obługę błędów.

Całą noc urządzenia działało i dzisiaj rano wstałem i mimo błędów dalej działa i wyświetla poprawnie więc jak ktoś nie ma pomysłu jak można takie błędy na magistrali wytępić to trzeba se radzić programowo :D

Równolegle wczoraj powstał również podobny wątek topic9839.html

PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:15 
Użytkownik

Sprawdziłem porady z drugiego wątku, program kolegi matw - pokazuje błąd połączenia. Linie SDA i SCL są podłączone poprawnie, zasilanie PCFa też, dioda podłączona do nóżki przerwania miga ładnie. Po wprowadzeniu timeoutów dostaję przy odczycie po 165 z każdej komórki RAMu. Programowe TWI zwraca same zera(z PCF-a). Zmiana adresu nic nie daje, z resztą moje ATB 1.04b ma zwarty pin adresu od zegara na sztywno do vcc. Kolega z drugiego wątku rozwiązał problem właśnie przez zmianę adresu układu, jednak ja nie mam takiej możliwości(brak kwarca zegarowego, jakbym miał to bym sprawdził jeszcze na stykówce).

PostNapisane: 8 lut 2015, o 21:59 
Użytkownik

No, po długich kombinacjach nareszcie działa :D. Okazało się, że to układ EEPROM robił jakieś problemy. Po jego wyjęciu z zestawu wszystko śmiga. Zastanawia mnie tylko co się mogło w nim popsuć na tyle, żeby rozwalał całą magistralę.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:02 
Moderator

A jaki masz ten EEPROM ? sprawdziłeś symbol jaki na nim jest ?

PostNapisane: 9 lut 2015, o 15:32 
Użytkownik

To jest 24c04, nie dawałem nic innego niż było domyślnie.

Strefa czasowa: UTC + 1