Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 paź 2012, o 19:11 
Użytkownik

Witam
W skrócie - muszę zaprojektować poziomicę samopoziomującą dany element.
Panowie jaki uC najlepiej użyć. Wiem, że Attiny lepiej nadają się ze względu możliwości lepszego wykorzystania ADC 0-1023. Atmega -512 +512. Chyba, że można zmienić ustawienia. Ja planuję mierzyć same dodatnie wartości.
Jednak Attiny mają małą pamięć. Nie jestem w stanie powiedzieć ile kodu mi to zajmie.
Attiny 4313 - 4KB może być za mało.
Myślałem nad Atmega 32 lub 64 - tak na wszelki wypadek. Gdyż może "w praniu" dojść jakaś dodatkowa obsługa.
Na pewno będzie:
- obsługa LCD
- max 2 silniki krokowe
- coś do wykrywania poziomu -akcelerator oraz wykorzystanie innych specjalnych materiałów (porównanie). Praca ma charakter badawczy i wymaga porównania różnych materiałów. Co do szczegółów później ;)
- jakieś przyciski
- być może jakaś komunikacja.
Jaki akcelerator (ADXL335, MMA7455L, BMA180 ) aby w miarę prosto obsłużyć go za pomocą uC? (dostępność oraz materiały np noty katalogowe).
źródło napięcia odniesienia LM336M, lepiej coś z ref 3V - MAX6103.
Zastanawiam się nad opcją przetwornika MCP3202 (zależy czy się wyrobię z czasem aby"ogarnąć" więcej materiału potrzebnego do jego obsługi ).
Co do cen - nie wybierajcie najdroższych ;P
Dokładność musi być dość duża - minimum to 1%. fajnie jak by było 0.1% - ale domyślam się, że to koszty i komplikacja kodu.
Proszę o sugestie i porady.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 paź 2012, o 19:51 
Moderator

20rafalo napisał(a):
Wiem, że Attiny lepiej nadają się ze względu możliwości lepszego wykorzystania ADC 0-1023. Atmega -512 +512. .

A skąd kolega wytrzasnął takie informacje ?

Ja bym jednak przed zabraniem się za taki projekt rozpoczął od poczytania na temat np typów w języku C, czy w jakimkolwiek innym w którym zamierzasz pisać soft w dalszej części swojego projektu.

PostNapisane: 28 paź 2012, o 20:02 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
20rafalo napisał(a):
Wiem, że Attiny lepiej nadają się ze względu możliwości lepszego wykorzystania ADC 0-1023. Atmega -512 +512. .

A skąd kolega wytrzasnął takie informacje ?

U Ciebie w książce. Dlatego wykorzystałeś attiny do amperomierza a nie Atmega.
Nie chodzi tu teraz o zagłębianie się w szczegóły. Jeśli się wg Ciebie da się na Atmega ładnie pomierzyć za pomocą ADC lub ew dodać zewnętrzny to poleć mi np Atmega32 a co do szczegółów to będzie osobny temat - tak myślę ;P
Uzupełniać braki języka C, C++ będę w czasie robienia projektu.
Muszę już mieć ogarnięte czego potrzebuje. Wymogi z uczelni.
Jak byście mogli zweryfikować moje propozycje.

Ostatnio edytowano 28 paź 2012, o 22:35 przez 20rafalo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 paź 2012, o 20:06 
Moderator

Na pewno u mnie w książce nie ma takich (przepraszam) rewelacji :(

Wspominałem o ograniczeniu rozdzielczości pomiarowej ale TYLKO i wyłącznie (zresztą zgodnie z notą PDF) w przypadku pomiarów różnicowych. Ale to ma się NIJAK to tego co napisałeś... że niby Attiny mają możliwości lepszego wykorzystania ADC 0-1023 a ATmega -512 +512

Więc chciałem teraz zwrócić na to uwagę - bo jakby nie patrzeć - coś źle zrozumiałeś - całkowicie źle i teraz nie tylko sam się tym sugerujesz ale jeszcze innym że takie to różnice są.... Przez co sam widzisz, że możesz złego wyboru procka dokonać ...

Więc to taka mała weryfikacja była

PostNapisane: 28 paź 2012, o 22:42 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Na pewno u mnie w książce nie ma takich (przepraszam) rewelacji :(

Więc to taka mała weryfikacja była

Być może coś pomieszałem ;P.
Odnośnie ADC jest tak: "Okazuje się bowiem, że dla wszystkich procesorów serii Atmega rozdzielczość ta znacznie spadnie, a to z powodu, że pomiar dla tych procesorów uwzględnia, iż napięcie podane na POS może być niższe niż na wejściu NEG. "
Chyba, że wykorzystam zewnętrzny ADC, ale to nie jest jeszcze pewne.
Sprawa z mnożnikiem też jest ważna. Dla megi oraz tinów są inne.

Panowie, jak możecie zweryfikujcie najpierw czy wybrałem odpowiednie elementy ;P

PostNapisane: 29 paź 2012, o 00:12 
Użytkownik

Potrzebujesz projektu czy gotowego rozwiązania bo tutaj to bardzo precyzyjna mechanika :)

PostNapisane: 29 paź 2012, o 16:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolego elektroniczą poziomiecę zrobisz na dwa sposoby: albo zastosujesz inklinometr sca108T (o ile się nie walnąłem w oznaczeniu - lecz jest to bardzo drogie rozwiązanie - sam układ chodzi po około 350zł i trzeba sprowadzić albo z Finlandii albo ze Szwecji) generalnie mam softa już napisanego pod to:). Lub drugi bardzo tani to wykorzystanie układu "liska chytruska", którego Sun tutaj przedstawiał - lis35. Generalnie tez mam softa do tego, który pokazuje w putty wartości nachylenia:)

Pozdro

PostNapisane: 29 paź 2012, o 18:52 
Użytkownik

Panowie gotowca nie potrzebuje ;P
Po prostu wskazówki jakie elementy, żeby potem 10 razy nie zmieniać -koszty i czas ;P
Najlepiej komunikacji przez ADC bo najłatwiej oprogramować. Chyba, że macie przykłady innych aplikacji ;P

Myślałem nad czymś takim (oprócz tych drogich ;P):
http://allegro.pl/listing.php/search?ch ... celeroMETR

PostNapisane: 29 paź 2012, o 20:53 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Gotowe drogie scalaki to żadne badania :| . A może naczynia połączone (poziomica wężowa) i pojemnościowy czujnik poziomu wody (przerzutnik na bramce Schmitta, gdzie kondensator to elektrody zanurzone w cieczy).

PostNapisane: 29 paź 2012, o 21:15 

Byle smartfon ma teraz akcelerometry, co za problem kupić jakiegoś złoma i wydłubać część.

w Okolicach 94' w EP była opisywana poziomica na dwu czujnikach optycznych i łożysku.....

PostNapisane: 29 paź 2012, o 21:59 
Użytkownik

Tak Panowie wszystko ładnie pięknie, ale projekt ma charakter badawczy ;)

Wiadomo cena mnie trochę ograniczy, ale mimo to ;P - może się uda skombinować kasę na lepszy układ. Zawsze można wymienić ;P
Panowie co do akcelerometru jaki model najlepszy aby łatwo go oprogramować? ;P
Kolejne pytanie po czym się najlepiej skomunikować: SPI (3 and 4 wire) and I2C czy ADC

Ostatnio edytowano 31 paź 2012, o 13:28 przez 20rafalo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 paź 2012, o 23:57 
Użytkownik

Tu masz płytkę w promocji.
http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... tID=138019
Sam mam gdzieś taką w domu, ale jakoś mi się na jej wykorzystanie jeszcze nie złożyło. Do tego masz tam dokumentacje i przykładowe kody.

Link do kamami, gdyż atnel takich rzeczy jeszcze nie posiada, a cena interesująca. Mam nadzieję, że się na mnie Mirek nie pogniewa ;)

PostNapisane: 1 lis 2012, o 21:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mam tą płytkę kamami. Sam układ lis35 kosztuje około 7zł. Mam i softa, zresztą jest dostarczony do tego gotowiec praktycznie. Więc nie wiem w czym problem.
W razie czego pisz to podrzucę.

PostNapisane: 4 lis 2012, o 18:57 
Użytkownik

Problem w tym, że dowiedziałem się iż jest to słabych lotów akcelerator.
adxl345 jest sporo lepszy. Cały czas się orientuję w niezbędnych elementach do realizacji...

PostNapisane: 4 lis 2012, o 20:24 
Użytkownik

Niemniej wydaje mi się że na twoje potrzeby będzie dysponował aż nad to wystarczającą dokładnością , więc nie generuj sobie niepotrzebnych kosztów , bo adxl345 też jest kiepski i to bardzo kiepski ... wież mi , ale przecież do czego na kształt poziomnicy nie kupisz
układu o " w miare parametrach" za drobne okolice 1000pln

PostNapisane: 4 lis 2012, o 21:52 
Użytkownik

SunRiver wiesz może jaki materiał siedzi w typowych akcelerometrach jako czujnik? Czy jest to np ceramika piezoelektryczna?

PostNapisane: 4 lis 2012, o 22:04 
Użytkownik

zależnie od firmy ale głównie są oparte o elementy piezo magnetycznie aktywne , na podłożu ceramicznym
niemniej lis i ADXL są struktura krzemową napylaną miejscowo magneto-aktywną ... ale jakie ma to znaczenie
i tak wszystkie są kalibrowane na jedynie słusznej pustyni solnej , i charakteryzują się dużą liniowością oraz spora dokładnością
nawet te niszowe jak LiS czy ADXL

PostNapisane: 10 lis 2012, o 15:08 
Użytkownik

Mam pytanie odnośnie kodu do akcelerometra z komunikacją SPI lub I2C.
Jak zacząć go pisać?
Posiadam definicje poszczególnych funkcji adxl345. Wystarczy dodać do tego obsługę SPI lub I2 np na bazie książki Mirka?
Jest coś na co muszę zwrócić szczególną uwagę?
Co wybrać SPI czy I2C jako komunikację - co nastręcza mniej problemów?

Kod:
#define POWERCTL      0x2D
#define DATAFORMAT    0x31
#define BWRATE        0x2C
#define DATAX0         0x32
#define DATAX1         0x33
#define DATAY0         0x34
#define DATAY1         0x35
#define DATAZ0         0x36
#define DATAZ1         0x37
#define FIFO_CTL       0x38
#define SPI_READ       0x80
#define _PI_WRITE      0x00
#define SPEED          0x0F

Z góry dzięki

PostNapisane: 11 lis 2012, o 16:48 
Nowy

SPI to większa prędkość i dość łatwe podłączenie w stosunku do I2C.
ADXL345 ma dużą (13bit) rozdzielczość, programowany zakres pomiarowy, self-test, bufor danych, możliwość wpisania do akcelerometru "poprawki" ,która jest dodawana do wyniku i duże pasmo przenoszenia (1,6kHz). Ma wykrywanie swobodnego spadku, single i double tap, oraz kilka innych fajnych funkcji. Trochę więcej rejestrów trzeba poustawiać niż w LIS35, który jest naprawdę prościutki w obsłudze.
Do ADXL345 są kody na necie, ale radzę skorzystać z dokumentu ADXL345 quick start guide (Aplication note 1077) bo jeszcze nie widziałem, żeby któryś uwzględniał konieczność użycia przerwań. ADXL345 wysyła przerwanie do mikrokontrolera, kiedy próbka danych jest gotowa do odebrania. Do tego jest śmiesznie tani, na ebay kupisz z Chin z dostawą do domu za 15zł.
Do Twego projektu to chyba żyroskop byłby najlepszym rozwiązaniem, ale nie najtańszym.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 21:41 
Użytkownik

Panowie mój projekt pracuje pod napięciem 5V tj ATmega, wyświetlacze itp
Jednak ADXL345 ma napięcie pracy 3,3V
Zakupiłem układ na płytce z popularnego serwisu - jednak tam jest możliwość podpięcia pod 3V3V. Ze schematu zauważyłem, że SCL, SDA jest podciągnięte rezystorem 10k do 3V3. Jednak INT1,2 nie.
Czy podając sygnał 5V na INT uszkodzi się układ?
Wg mnie powinno być to wzięte pod uwagę...

PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:10 

Na wyjścia INT1 i INT2 układu ADXL345 nie możesz podawać napięcia i nie jest potrzebny rezystor podciągający, bo to są wyjścia push-pull. Bez konwersji teoretycznie powinno działać pod warunkiem, że nie obciążysz tych wyjść. Atmega zasilona z 5V rozpozna stan wysoki od 0,6*5V=3V.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:17 
Użytkownik

Dzięki ;)
Na razie układ leci z Tajwanu :P

PostNapisane: 10 gru 2012, o 20:52 
Użytkownik

Witam
skonfigurowałem wstępnie adxl345, jednak wyniki są błędne. Czy ruszam akcelerometrem czy ie pokazuje jakieś wartości na wyświetlaczu lcd.
Mój sprzęt to: Atmega16A 1Mhz (testowane również na 8Mhz). Wyświetlacz LCD, ADXL345.
W programie część na pewno jest dobrze napisana, gdyż jak zmienię szybkość SPI to na wyświetlaczu szybciej wyświetlają się domyślnie dane. Jednak nie wiem czy dobrze ustawiłem Master/slave.

Ze schematu wynika ze 3 wire musi być. Zmieniłem tylko R4 (widać na schemacie)na 10K, bo 0ohm nie zbyt bezpiecznie, jesli np bym podlaczyl do AVR a tam byla by "1" logiczne ;/
Chcę aby ADXL wskazywal mi małe odchylenia- czyli 2g.
Ja na razie to ciągle jest 55-> 255->55-> 255->125-->>55-> 255 ->615->..., czasem na inną wartość -> a nawet ADLX345 nie dotykam. Najgorsze jest to, że jeśli odłączę ADXL345 od Atmegi to dalej wyświetla te same liczby ;/ Nawet po resecie ;/

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oto schemat akcelerometru

Obrazek

Dodam, że podłączenie SDO akcelerometru do MISO Atmegi skutkuje zatrzymaniem programu. CD akcelerometru do SS Atmegi. Nie podłączyłem żadnych przerwań.

Nie załączyłem na forum biblioteki z wyświetlaczem bo on działa dobrze. Napisy ładnie wyświetla.
ADXL podłączony do +5V- płytka ma układ dodatkowy, który to umożliwia.
Czy nie muszę mieć ustawianego przerwania z ADXL?
Czy moje deklaracje i postępowanie w kodzie w/w jest ok?

Na razie chcę po prostu "coś" mierzyć- aby liczby sensownie się wyświetlały w zależności od wychylenia, dopiero potem będę je jakoś konwertował i wykorzystywał dalej...

Zaczynam robić pomiary. Dam opóźnienie 5sek w pętli głównej, aby nie uzyskiwać wartości średniej ;P
I być w stanie to odczytać ;P
VCC- 5,014V
RST 4,726V
SCK 0,016V
MISO 0V
MOSI 4,971V
PB4(SS) 4,968V
Napięcia SUPER stabilne.
Po zmianie ustawień SPCR na: SPCR = ((1<<SPE) | (1<<MSTR) | (1<<SPR0)| (1<<CPOL) | (1<<CPHA));
Zmieniły się napięcia na:
SCK 4,966V
MOSI 0,022V
Porównując z wyświetlaczem LCD, który jest podlaczony do portu A- tam cięgle zmieniają się wartości średnio o 0,1V- znaczy że coś się dzieje i ładnie wyświetla ;)

Wiem, że to forum jest jedno z lepszych i ktoś się znajdzie, kto znajdzie błąd ;).
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:37 
Użytkownik

Aż przyjemnie się czyta! teraz widać jacy goście urzędują na forum.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 22:53 
Użytkownik

mg101 napisał(a):
Aż przyjemnie się czyta! teraz widać jacy goście urzędują na forum.

Nie rozumiem Twojej intencji...

PS Panowie zasilaliście LCD napięciem 3,3. Ogólnie chodzi o podłączenie ATmegi16L bez dodatkowych układów zamieniających napięcia.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:59 

Nie wiem czemu na schemacie jest SDO zwarte do masy rezystorem 0R, bo skoro używasz SPI to by się przydał i nawet w trybie 3-Wire SPI ten rezystor powinien mieć 10k i dobrze, że to zmieniłeś (nie wiem co na to procesor, ale wydaje mi się że ma full-duplex, czyli 4-Wire). Taki schemat sugeruje I2C, ale wtedy /CS powinno być zawsze w stanie wysokim.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 16:08 
Użytkownik

Krauser tak to kupić gotową płytkę ;/
A wyraźnie piszą I2C oraz SPI lol
Do tej pory nie mogę się dobrze skomunikować z ADXL.
Chyba spróbuje przez I2C ;/

PostNapisane: 12 gru 2012, o 16:46 
Użytkownik

ADXLe tak mają niestety lepiej z nimi gadać przez I2C niż SPI -- na 10szt tylko 2 poszły na SPI reszta choc takie same
nie chciały gadać

PostNapisane: 12 gru 2012, o 21:52 
Użytkownik

SunRiver ja się z Tobą wykończę ;P

Tak długo męczę ten ADXL a Ty dopiero teraz mi o tym powiedziałeś.. lol - patrzyłeś jak się męczę ;P
Mimo wszystko dzięki za odp
Od jutra konfiguruję po I2C - myślę, że jak coś... pomożesz - Mistrzu ;)

PostNapisane: 14 gru 2012, o 13:49 
Użytkownik

Z racji, że na płytce z ADXL345 jest marnej jakości stabilizator- zamiast 3,3V daje 4,2V pokusiłem się o dodanie do układu 74HC244N i zasilić adxl napięciem 3,3V
Tak się zastanawiam jak go włączyć- zauważyłem że w buforze wg schematu kierunek danych jest jednostronny, a sygnały z porów MISO, MOSI są dwustronne.
Jakieś propozycje? ;P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1