Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2014, o 21:53 
Nowy

Witam

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem miernika z oscyloskopem. Napisałem prosty programik żeby wygenerować 36kHz (bawię sie z IR).
I tu powstał problem. w zależności od napięcia Vcc zasilającego procesor dostaję różne częstotliwości. Jak dla 3,3v ustawię 36kHz to dla 5V otrzymuję 38kHz,

Dodatkowo miernik pokazuje że amplituda sygnału wynosi 2,5V lub 4V ( nie wiem dla czego).
Częstotliwość realizuję przy pomocy timera0. i tu kolejna dziwna rzecz. Procek Atmega8, 8MHz i z moich wyliczeń wychodzi że timer w moim programie co 111 cykli zegara powinien wlączyć i po 111 cykli wylączyć diodę aby otrzymać 36kHz
Natomiast praktyka pokazuje że 36kHz otrzymuję przy 83 cyklach. proste przeliczenie wskazuje że zegar pracuje z częstotliwością 3030303MHz. nie wiem o co chodzi?? czy ktoś może mnie oświecić.
Obrazek

Program

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod wklejamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.

Ostatnio edytowano 24 sty 2014, o 22:02 przez MoherPower, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sty 2014, o 21:59 
Użytkownik

Może to problem wewnętrznego oscylatora.
Spróbuj z zewnętrznym kwarcem.

PostNapisane: 24 sty 2014, o 22:26 
Nowy

kurnachatka napisał(a):
Może to problem wewnętrznego oscylatora.
Spróbuj z zewnętrznym kwarcem.

dodany kwarc zewnętrzny 11,059 MHz (zmienione w eclipsie i ustawione przez mkAVRCalculator na fusbitach kwarc zewnętrzny) otrzymuję 36,85kHz po 130 cyklach
a zatem daje to nam 4974750Hz czyli nawet nie polowe

Edit
-----
Matko ale jestem tępy!!! przecież co 130 cykli to ja tylko włączam diodę wiec na cały przebieg potrzebuję ją wyłączyć wiec kolejne 130. czyli jeden pełen cykl diody dostaję po 260 cyklach zegara. i zaczyna powoli się zgadzać. 5x2=10MHz . to dalej nie jest 11 ale już bliżej. 10% straty zegara? obsługa funkcji przerwań może tyle zajmować?

Czy ktoś może odpowiedzieć czy wahania częstotliwości przy zmianie napięcia da się jakoś wyjaśnić??

PostNapisane: 24 sty 2014, o 23:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie wiem jaką masz ATMegę ale zdaje się że dla ATMega8A przy 3,3V to producent zaleca max 8MHz a w starszych "L" to chyba nawet 4MHz

Strefa czasowa: UTC + 1