Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lip 2026, o 16:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2014, o 20:40 
Nowy

Witam.
Zmontowałem układ na płytce stykowej ze schematu http://www.priority1design.com.au/rfidc ... xample.jpg .
W tym celu skorzystałem z trzech dławików połączonych szeregowo po 1mH każdy. Kondestary zbliżone bo Cres=480pF, Cdv1=10pF,
Czy zastosowanie dławików ma prawo działać jako antena?
Miałem dziś dostęp do oscylatora i niestety, po zbliżeniu karty, demod_out nawet nie drgnie (są lekkie szumy).
Co robie źle?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2014, o 22:13 
Użytkownik

Łącząc trzy dławiki po 1mH niekoniecznie uzyskasz 3mH.Przy połączeniu szeregowym trzeba łączyć koniec pierwszego z początkiem następnego itd.wtedy możesz się spodziewać 3 mH w przeciwnym razie indukcyjność zestawu zmniejszy się.
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 11 sty 2014, o 12:21 
Użytkownik

W RFID jako anteny czytników-programatorów stosuje się anteny planarne - projektowane na PCB.
Przykłady-
choćby z strony którą podałeś:
http://www.priority1design.com.au/rfid_ ... der_writer

PostNapisane: 12 sty 2014, o 02:46 
Nowy

Podłączyłem w ten sposób dlawiki i nic :-(
Jak taka antenę zrobić i zaprojektować?
W którymś projekcie ep jest zewnętrzna antena w formie ramki.
Czy do tego celu mogę skorzystać ze zwykłych przewodów zwinietych? Jak duża ta ramka ma być, ile ma być zwojów i jak sprawdzę jej indukcyjnosc?

Chyba że są już takie anteny planarne zewnętrzne gotowe do kupienia?

PostNapisane: 12 sty 2014, o 09:59 
Użytkownik

Anteny pewno można kupić gotowe, ja kiedyś projektowałem antenkę i działała. O RFID uczyłem się od specjalisty (chyba) najlepszego w kraju. http://pjanko.sd.prz.edu.pl/pl/66/
Na jego stronie w zakładce publikacje można liznać trochę teorii.
Antena może być na PCB bądź w postaci ramy - Przykład bramki sklepowe. Ja osobiście nie słyszałem o próbach uruchomienia na dławiku, bo jak wtedy rozkłada się strumień EM?
Musi być antena, która umożliwia propagację fali, która nie tylko służy do transmisji danych ale również do zasilania chipu identyfikatora.
Pętla antenowa musi posiadać zadaną indukcyjność oraz rezystancję zwoje PCB mają od 0,5 do 4 Ohmów (są które mają więcej) więc resztę dopełnia się rezystancja szeregową która w Twoim przypadku ma dać w sumie Rs=54ohmy.
Jak sprawdzić indukcyjność? - zmierzyć mostkiem RLC- drogi przyrząd, po drugie trzeba by zastosować mostek który może mierzyć w okolicach 13MHz (jeżeli Twój system jest na tą częstotliwość). Pomiar mostkiem np. na 1MHz nie daje pełnego obrazu ponieważ mogą być pominięte pojemności między zwojowe / między ścieżkowe - które to mogą tworzyć rezonanse.
Wiec skoro nie mierzyć to jak zaprojektować?
Są w necie wzory wspomagające projekt takiej indukcyjności na PCB:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... icle_id=18
do prostokątnych nie pamiętam skąd wziąć wzory, trzeba szukać ;)
Ja za pomocą tych wzorów wyliczyłem antenkę której projekt jest poniżej. by pozbyć się/ sprowadzić do wartości pomijalnych pojemność między zwojową należy trzymać się zasady grubość ścieżki =~ odstęp pomiędzy nimi (zbliżanie ścieżek do siebie zwiększa pojemność pasożytniczą - oddalanie osłabia strumień ).
Obrazek
Ponieważ wzory są teoretyczne, do tego ewentualne niedokładności w wykonaniu itp, powodują iż pętla antenowa ma inne parametry niż sobie zakładaliśmy. Dlatego pojemności w obwodzie pętli powinny być wyposażone w trymery w celu dostrajania. Co ważne wszystkie pojemności oraz rezystancje muszą być przystosowane do wysokich napiec rzędu 100V !!
Pokazana anteną można realizować odczyt z około 14cm w osi anteny.
Antena powinna posiadać ekran na drugiej stronie PCB.
Pozdrawiam

-----edit:
Są też programy do projektowania anten - miałem styczność z IE3d (obecnie w pakiecie Mentora)- nieosiągalnie drogi :)

PostNapisane: 12 sty 2014, o 14:48 
Użytkownik

To co wyżej kolega opisał jest w 100% zgodne z prawami elektrotechniki tylko pytanie jak uzyskać 2.8 mH jest nadal otwarte.Konstrukcje cewek powietrznych na PCB pozwalają na uzyskanie indukcyjności na poziomie uH.Aby uzyskać indukcyjności w mH moim skromnym zdaniem nie obejdzie się bez zastosowania rdzenia.Chyba,że w projekcie jest błąd w podanej wartości indukcyjności , ale aby się do tego odnieść nie wystarczy tylko schemat , potrzeba trochę opisu projektu z jego założeniami.

------------------------ [ Dodano po: 51 minutach ]

Tu masz jak wykonać taką cewkę.
Obrazek

PostNapisane: 12 sty 2014, o 15:39 
Użytkownik

No indukcyjność spora dlatego że jest to system na 125kHz, ale widzę ze są projekty wykonane. np:
http://www.ic114.com/ajaxwww/site/sc/00 ... P=P0067821
lub
http://ep.com.pl/files/2420.pdf
Moja antenka jest dla systemu 13,56 i ma indukcyjność około 1uH.

PostNapisane: 14 sty 2014, o 13:25 
Nowy

teraz najgorzej taką cewkę nawinąć (drut 0,3mm) ...
jakaś wskazówka?

PostNapisane: 14 sty 2014, o 23:05 
Użytkownik

Zrób karkas z kartonu-wymiary masz podane na zrzucie przelicz sobie liczbę zwojów i nawijaj do uzyskania podanej rezystancji , później zaimpregnuj tak uzyskaną antenę w jakimś lakierze ale na tyle rozcieńczonym aby przeniknął między zwoje drutu.Aha jeszcze jedno drut 0.09 mm a nie jak piszesz 0.3 mm. przyjrzyj się dokładnie wszystkiemu co na zrzucie.
Pozdrawiam serdecznie.

Strefa czasowa: UTC + 1