Anteny pewno można kupić gotowe, ja kiedyś projektowałem antenkę i działała. O RFID uczyłem się od specjalisty (chyba) najlepszego w kraju.
http://pjanko.sd.prz.edu.pl/pl/66/Na jego stronie w zakładce publikacje można liznać trochę teorii.
Antena może być na PCB bądź w postaci ramy - Przykład bramki sklepowe. Ja osobiście nie słyszałem o próbach uruchomienia na dławiku, bo jak wtedy rozkłada się strumień EM?
Musi być antena, która umożliwia propagację fali, która nie tylko służy do transmisji danych ale również do zasilania chipu identyfikatora.
Pętla antenowa musi posiadać zadaną indukcyjność oraz rezystancję zwoje PCB mają od 0,5 do 4 Ohmów (są które mają więcej) więc resztę dopełnia się rezystancja szeregową która w Twoim przypadku ma dać w sumie Rs=54ohmy.
Jak sprawdzić indukcyjność? - zmierzyć mostkiem RLC- drogi przyrząd, po drugie trzeba by zastosować mostek który może mierzyć w okolicach 13MHz (jeżeli Twój system jest na tą częstotliwość). Pomiar mostkiem np. na 1MHz nie daje pełnego obrazu ponieważ mogą być pominięte pojemności między zwojowe / między ścieżkowe - które to mogą tworzyć rezonanse.
Wiec skoro nie mierzyć to jak zaprojektować?
Są w necie wzory wspomagające projekt takiej indukcyjności na PCB:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... icle_id=18do prostokątnych nie pamiętam skąd wziąć wzory, trzeba szukać

Ja za pomocą tych wzorów wyliczyłem antenkę której projekt jest poniżej. by pozbyć się/ sprowadzić do wartości pomijalnych pojemność między zwojową należy trzymać się zasady grubość ścieżki =~ odstęp pomiędzy nimi (zbliżanie ścieżek do siebie zwiększa pojemność pasożytniczą - oddalanie osłabia strumień ).

Ponieważ wzory są teoretyczne, do tego ewentualne niedokładności w wykonaniu itp, powodują iż pętla antenowa ma inne parametry niż sobie zakładaliśmy. Dlatego pojemności w obwodzie pętli powinny być wyposażone w trymery w celu dostrajania. Co ważne wszystkie pojemności oraz rezystancje muszą być przystosowane do wysokich napiec rzędu 100V !!
Pokazana anteną można realizować odczyt z około 14cm w osi anteny.
Antena powinna posiadać ekran na drugiej stronie PCB.
Pozdrawiam
-----edit:
Są też programy do projektowania anten - miałem styczność z IE3d (obecnie w pakiecie Mentora)- nieosiągalnie drogi