Cześć. Mam mikrokontroler ATtiny2313 wraz z PWMem TLC5940. Do PWMa są podłączone 4 diody LED RGB. Każda ma inaczej świecić.
Mikrokontroler z PWMem jest tak podłączony:
TLC5940 | ATtiny2313
VPRG | GND
SIN | MOSI (pin PB7)
SCLK | UCSK (PB7)
XLAT | OC1A (PB3)
BLANK | OC1B (PB4)
DCPRG | VCC
GSCLK | OC0B (PD5)
SOUT | brak podłączenia
XERR| brak podłączenia
Chcę by każda dioda miała inny kolor (dioda 1- > wyjścia 0 - 2, dioda 2 -> 3 - 5, ...) , oraz każde z wyjść PWMa (od 0 do 11) dawało mi różne jasności koloru.
Próbowałem z Demystifying-the-TLC5940, oraz z innymi przykładami. Ale jestem słaby z tych rzeczy i ciężko mi to wychodzi. Nawet nie wiem czy powyższe piny mam dobrze podłączone. Ktoś może pomóc?
Robię to na projekt na studia. Zostało mało czasu. Do wczoraj miałem inną koncepcję -> statyczne kolory, z jednym natężeniem, bez żadnego PWMa. Ale doszedł mi zamówiony dawno temu PWM (już myślałem, że nie dojdzie) i chcę na szybko jakoś to wmontować tam. A za bardzo czasu już nie mam na próby i błędy, więc pomoc by się jakaś przydała...
EDIT: Używam plików stąd:
https://github.com/damiannz/Luciolinae/ ... attiny2313Wszystko się fajnie kompiluje, ale nie działa na układzie.
Mam taki kod:
Kod:
tlcClass_init();
tlcClass_setAll(jakasliczba od 0 do 4095);
while (tlcClass_update());
Ale nie chce nic działać. Na wyjściach są losowe jasności. Raz dioda świeci słabo, a w innym miejscu mocno, a powinno być tak samo.
EDIT2: Zapomniałem dopisać, że spróbowałem przejść na tryb BITBANG (w kodzie pinoutu do ATtiny z powyższego linku pisze, że SPI nie działa dla ATtiny i BITBANG jest ustawiany automatycznie) i też nic, zmieniając przy okazji te połączenia:
SIN | pin PB1
SCLK | pin PB2
Ale i tak to nic nie daje.