charsz napisał(a):
Ja bym osobiscie zostal przy serii Atmega. W sieci mozna znalezc wiele poradnikow jak uzyskac mala pradozernosc na tych procesorach.
Pamietaj, ze sam procesor to nie wszystko, karta SD i czujnik/i beda ciagnac zapewne wiecej niz sam procesor.
Tak pamiętam - dzięki za podpowiedzi - nawet byłem parę razy na jeelabs ale nie znalazłem tego wątku ap atmega z końcówką P.
Co do peryferiów to kartę SD będę odcinał prądowo i inicjalizował na nowo przed kolejnym zapisem. Procek chciałbym wybudzać rzadko - najchętniej przez WDT (watch dog timer) - nie mam pomysłu jak możnaby to zrobić z zewnętrzenego przerwania bo dane będą napływały non stop z czujek.
Ale racja 0.1uA przy wyłączonym WDT i 4uA przy włączonym - skoro samorozładowanie baterii Eneloop (takie mam użyć) jest na poziomie 17uA - nie będzie miało tak wielkiego znaczenia. A przy takiej atmedze to można użyć systemu plików bez problemu, zmniejszyć zapisy (pisać do RAM - jak się zapełni dopiero na kartę SD - w międzyczasie kartę odłączać jak pisałem wyżej:
http://harizanov.com/2012/05/tinysensor ... -solution/ )
Akurat harizanov wszystko w sumie co potrzebuję robi na Attiny84 - muszę się temu przyjrzeć
To już mam jakieś kierunki działania - dzięki za podpowiedzi.
------------------------ [ Dodano po: 52 minutyach ]A przy okazji zapytam (bo widzę, że dużo prądu oszczędza się wyłączając Brown Out Detect [BOD]) - czymś to grozi jeśli procesor będzie zasilany stabilnie z bateryjki?