Witam.
Zakładałem na forum poprzedni temat:
topic5000.html serdecznie dziękuję za odpowiedzi, udało mi się zaprojektować odpowiedni układ.
Lecz troszkę zmieniły się założenia projektu, potrzebuję mierzyć napięcia ze sterownika PLC z zakresu 0-10V - tutaj problemu nie ma zrobię po prostu odpowiedni dzielnik napięcia na rezystorach, a następnie dam wtórnik napięcia na wzmacniaczu operacyjnym i wszystko jest ok.
Tyle że sterownik PLC ma wyjście -+10V - nie będę wprawdzie mierzył napięcia ujemnego, ale muszę jakoś zabezpieczyć układ przed podaniem napięcia ujemnego (aby nie uszkodzić procesora), najłatwiejszy sposób to odpowiednio spolaryzowana dioda przy samym pinie ADC (oczywiście sygnał podany przez rezystor), tyle że wtedy na wejściu po podaniu ujemnego napięcia może pojawić się -0,7V - teraz moje pytanie czy Atmega wytrzyma taką wartość napięcia ujemnego podanego na ADC ? Czy jest może jakiś inny lepszy sposób na zabezpieczenie wejścia ADC przed ujemnym napięciem ?
Druga sprawa to zabezpieczenie atmegi przed podaniem zbyt wysokiego napięcia - czy wystarczy dioda zenera na 5,1V ? Czy taki układ zadziała, i czy skutecznie zabezpieczy Atmegę przed podaniem zbyt wysokiego napięcia ?
Muszę zrealizować tego typu zabezpieczenia, ponieważ z urządzenia będą korzystali studenci, i nie problem żeby ktoś "przypadkiem" podał ujemne lub zbyt wysokie napięcie na wejście Atmegi.
Bardzo proszę o pomoc, najlepiej gdyby ktoś napisał czy sprawdzał tego typu proste zabezpieczenia w praktyce i czy skutecznie chronią one atmegę przed uszkodzeniem.